Helo Dunker: Έλληνες και Αμερικανοί εκπαιδεύονται σε Σχολείο Διαφυγής από βυθιζόμενο ελικόπτερο

Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα καλύτερα κέντρα εκπαίδευσης για πιλότους και πληρώματα ελικοπτέρων του κόσμου.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ελλάδα και ΗΠΑ εντατικοποιούν την κοινή εκπαίδευση των στελεχών τους, στο πλαίσιο της Αμυντικής Συμφωνίας. Στη βάση ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού, στο Κοτρόνι, πραγματοποιήθηκε εντυπωσιακή επίδειξη από την συνεκπαίδευση Ελλήνων και Αμερικανών πιλότων.

«Μέσα από συνέργειες, μέσα από συνεκπαίδευση, μέσα από όλες αυτές τις συμμαχίες, το πρόσημο της στρατηγικής μας είναι ξεκάθαρο. Θέλουμε μια χώρα ισχυρή, ανάμεσα σε φίλους, ανάμεσα σε συμμάχους με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, που έδωσε το «παρών» στην επίδειξη.

Στην βάση των ελικοπτέρων στο Κοτρώνι ήταν και ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος απάντησε σε σχετική ερώτηση του enikos.gr: “Αποτελεί ένα τέλειο παράδειγμα της συνέργειας μεταξύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και του στρατού των ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση, έχουμε προσωπικό του Στρατού των ΗΠΑ από το Φορτ Χουντ του Τέξας, το οποίο έχει αναπτυχθεί στο Βόλο και στο Στεφανοβίκειο. Είναι εδώ με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να παίρνει την πιστοποίησή τους να επιχειρούν πάνω από το νερό, μαθαίνοντας πώς να επιβιώνουν σε ένα σενάριο θαλάσσιας συντριβής”.

Και συμπλήρωσε: “Είναι πολύ ενθαρρυντικό για μένα να ακούω από τους στρατιώτες μας στο Στεφανοβίκειο πόσο στενή είναι η συνεργασία τους με τον Ελληνικό Στρατό και τη δέσμευση και από τις δύο πλευρές να κάνουμε ακόμη περισσότερα μαζί καθώς διατηρούμε την ετοιμότητα και αξιοποιούμε τις εγκαταστάσεις στις οποίες έχουμε συμφωνήσει να συνεργαστούμε στο πλαίσιο της  Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μας”.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Geoffrey Pyatt, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ.

Η εκπαίδευση, στην οποία συμμετέχουν για δεύτερη φορά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και υλοποιείται το διάστημα από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου έως την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, διεξάγεται στη Σχολή Αεροπορίας Ναυτικού και είναι διάρκειας 2 ημερών για κάθε εκπαιδευτική ομάδα.

Περιλαμβάνει αντικείμενα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης και αποσκοπεί στο να εξοικειωθούν οι εκπαιδευόμενοι με τη διαδικασία της προετοιμασίας για προσθαλάσσωση ελικοπτέρου, τη χρήση του σωστικού εξοπλισμού και τη διαδικασία περισυλλογής, καθώς και να αποκτήσουν την ικανότητα διαφυγής από βυθιζόμενο ελικόπτερο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, με ή χωρίς τη χρήση αναπνευστικής συσκευής HEED (HELICOPTER EMERGENCY EGRESS DEVICE).

Κατά τη διάρκεια της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών, παρουσιάστηκαν αντικείμενα πρακτικής εκπαίδευσης με τη συμμετοχή οκτώ εκ των εξήντα δύο συνολικά εκπαιδευόμενων στελεχών της US Army Combat Aviation Brigade, η οποία έχει αναπτυχθεί στη Βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβικείο, στο πλαίσιο της Επιχείρησης των ΗΠΑ “ATLANTIC RESOLVE” και της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA)] μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ.

Η ανωτέρω δραστηριότητα καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας, καθώς και τη συνεχώς αναβαθμιζόμενη και πολυεπίπεδη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδος και ΗΠΑ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ