Γιώργος Φλωρίδης για Τέμπη: Παραλίγο να ήμουν στο μοιραίο τρένο

Παραλίγο να ήταν στο μοιραίο τρένο το οποίο συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη και άφησε πίσω του νεκρούς και τραυματίες, ο Γιώργος Φλωρίδης.

Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης στον ΑΝΤ1, «είχα τη μεγαλύτερη στατιστική πιθανότητα να είμαι στο τρένο αυτό. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο πριν από το δυστύχημα δύο φορές την εβδομάδα έκανα το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκη – Αθήνα. Δεν κινήθηκα εκείνη την εβδομάδα γιατί είχε έρθει ο γιος μου από την Γερμανία στο Κιλκίς και έμεινα εκεί. Όταν το είδα το πρωί, είχα παραλύσει για μία ώρα».

Σε ό, τι αφορά τη δίκη για τα Τέμπη, είπε πως έφερε διάταξη που αφαιρεί την προδικασία ούτως ώστε μόλις κλείσει η ανάκριση να πάει κατευθείαν στη δίκη.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι μπορεί έως το τέλος της Άνοιξης να πάει σε δίκη.

«Με τη νέα μεταρρύθμιση δίνουμε βάρος στην εξωδικαστική επίλυση των διαφορών», ανέφερε ο Γιώργος Φλωρίδης αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στον νόμο Παρασκευόπουλου λέγοντας με έμφαση ότι «τέτοιος νόμος δεν πρόκειται να υπάρξει από μένα».

Όπως εξήγησε «ο νόμος αυτός οδήγησε στο να αποφυλακιστεί όλο το βαρύ έγκλημα της χώρας. Με τον νόμο αυτό, όσοι ήταν να απολυθούν το 2023, απολύθηκαν το 2017. Απολύθηκαν από τις φυλακές δολοφόνοι, βιαστές, ληστές. Οι διευθυντές των φυλακών έλεγαν ότι αν η κοινωνία έβλεπε ποιοι αποφυλακίζονται θα είχαν κλειστεί όλοι στα σπίτια τους και δεν θα έβγαιναν έξω. Όλο το βαρύ έγκλημα της χώρας».

Συνεχίζοντας, δε, ο κ. Φλωρίδης σημείωσε ότι «οι αντιλήψεις των υπουργών και των κυβερνήσεων που μετατρέπονται σε αποφάσεις και νόμους έχουν επιπτώσεις και εγώ αξιολογώ τις επιπτώσεις όχι τις προθέσεις. Δεν λέω ότι ο κ .Παρασκευόπουλος είναι εγκληματίας αλλά έχουν μια λάθος αντίληψη καθώς το μυαλό τους είναι στην προστασία των εγκληματιών».

Περιγράφοντας τις αλλαγές που θα φέρει η νέα μεταρρύθμιση ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε: «Oι δικαστές του α’ βαθμού –πρωτοδίκες και ειρηνοδίκες– πρέπει να ενοποιηθούν ώστε η δικαστική ύλη των Πρωτοδικών να ανατεθεί σε περισσότερους δικαστές, αφού τώρα θα προστεθούν οι 1000 Ειρηνοδίκες μετά από σχετική επιμόρφωσή τους. Έτσι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Επί 112 χρόνια προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό, και υπάρχουν διαρκώς αντιδράσεις, κυρίως τοπικές».

Αναφορικά με την εξάπλωση του φαινομένου της ατιμωρησίας λόγω συνεχών αναστολών, εξήγγειλε ότι καταργείται η υποχρέωση του δικαστηρίου να χορηγήσει την αναστολή [ενν. σε καταδίκους έχοντες λευκό ποινικό μητρώο] σε περίπτωση ποινής φυλάκισης μέχρι 3 ετών. Αντ’ αυτού αν η ποινή είναι από 1 έως 2 έτη ο κατάδικος θα μπορεί να ζητήσει αναστολή ή να την εκτίσει, αν είναι από 2 έως 3 να ζητήσει αναστολή ή να εκτελέσει κοινωφελή εργασία και αν είναι από 2 έως 3 έτη να την εκτίσει ή να αιτηθεί μερικής αναστολής, με την προϋπόθεση όμως ότι θα εκτίσει τουλάχιστον 6 μήνες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ