Γιατί πάει ο Τσίπρας στην Λατινική Αμερική
Στη «συνολική στρατηγική που έχει επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και θέτει σε εφαρμογή, για εξωστρέφεια, διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος και αξιοποίηση κάθε δυνατής βοήθειας», εντάσσεται η επίσημη επίσκεψη της αντιπροσωπείας του κόμματος, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΚΟ Αλέξη Τσίπρα, στη Βραζιλία και την Αργεντινή, αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου.
Αναφορικά με τον χαρακτήρα της επίσημης επίσκεψης, που «διοργανώνεται σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών και τις κατά τόπους πρεσβείες της χώρας μας», οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή της κρίσης επέμεινε στον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της και υποστήριζε ότι η έκβασή της θα προσδιοριστεί τελικά σε τρία επίπεδα: Το εθνικό, το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο.
Επιπλέον, σημειώνουν ότι η επίσκεψη «εγγράφεται στην ευρύτερη αντίληψη» του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, «οφείλει να αναπτύξει ενεργή και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, να συνομιλεί με όλους και να διευρύνει το πεδίο συνεργασιών της, ιδίως με χώρες με τις οποίες αυτές οι δυνατότητες είναι μεγάλες και έχουν υποτιμηθεί σημαντικά», όπως, δηλαδή είναι οι περιπτώσεις της Βραζιλίας και της Αργεντινής.
Επίσης, υπογραμμίζουν ότι η επίσκεψη «υλοποιεί την αταλάντευτη θέση του κόμματος ότι μόνον ως συνομιλητής της διεθνούς κοινότητας η Ελλάδα ενδυναμώνει πολιτικά τόσο τη συμμετοχή της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και τη γεωπολιτική αξία της».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στην Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι «η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να είναι συμμέτοχος και συνδιαμορφωτής των εξελίξεων και όχι παθητικός αποδέκτης και πρόθυμος εντολοδόχος, όπως την έχει υποβαθμίσει διεθνώς η συγκυβέρνηση Σαμαρά, ως ‘yes-man’ της κας Μέρκελ και άφωνο παρατηρητή στο διεθνές γίγνεσθαι».
«Η δική μας ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, δείγμα γραφής της οποίας αποτελεί η επίσημη επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βραζιλία και την Αργεντινή, σε συνέχεια σειράς επισκέψεων σε ευρωπαϊκές χώρες, είναι η εναλλακτική απάντηση στη μονομέρεια και την υποταγή της συγκυβέρνησης Σαμαρά στη στρατηγική Μέρκελ για την Ευρώπη», αναφέρουν.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι δύο λατινοαμερικανικές χώρες στο πρόσφατο παρελθόν αντιμετώπισαν «τα καταστροφικά οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα της νεοφιλελεύθερης λιτότητας, ότι οι κυβερνήσεις της δεξιάς τις έριξαν στον γκρεμό της χρεοκοπίας» και πως «οι κυβερνήσεις της αριστεράς οργάνωσαν τη συντεταγμένη και κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση των χωρών τους, με ανάπτυξη και αναδιανομή».
Επίσης, σημειώνουν ότι η Βραζιλία και η Αργεντινή ορθοπόδησαν, με αλλεπάλληλες αναδιαρθρώσεις του χρέους τους και τη διαγραφή σημαντικού μέρους της ονομαστικής αξίας του, αλλά και με την παράλληλη απόρριψη των πολιτικών λιτότητας.
Δεδομένων των παραπάνω, στο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν την εμπειρία των δύο χωρών «πολύτιμη για την πολυδιάστατη και αδογμάτιστη αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», αναφέρουν δε ότι στις συνομιλίες που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον τέως πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα, θα διερευνηθεί η δυνατότητα οργάνωσης δικτύου αλληλεγγύης προς το δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό και ακόμη ότι με τις επισκέψεις «επιδιώκεται να διασφαλιστεί η αλληλεγγύη των λαών στον αγώνα του λαού μας για επιβίωση από τον οδοστρωτήρα του Μνημονίου».
«Μας ενδιαφέρει να ακούσουμε από την ίδια την ηγεσία της Βραζιλίας τον προβληματισμό της σ’ αυτό το θέμα μας και ειδικότερα στην επάνοδο του δημόσιου χρέους μας σε τροχιά βιωσιμότητας», έλεγαν οι ίδιες πηγές, συμπληρώνοντας ότι «θέλουμε η Βραζιλία να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ΔΝΤ για να δοθεί τώρα οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα χρέους της χώρας μας».
Πηγή: ΑΜΠΕ