Για «Βόρεια Μακεδονία» απαντά ο Γ. Γεραπετρίτης κι αναχωρεί για ταξίδι

Η υπόθεση με την κύρωση των τριών μνημονίων της Ελλάδας με το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας έχει φρενάρει μετά την υπογραφή της συνθήκης των Πρεσπών και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης απαντά σχετικά με το μέλλον της διαδικασία, πριν αναχωρήσει για δύο πολύ σημαντικά ταξίδια.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το ζήτημα κύρωσης των μνημονίων συνεργασίας της Αθήνας με τα Σκόπια, έθεσε προς την κυβέρνηση η Ρένα Δούρου με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προ ημερών στη Βουλή και σήμερα στις 3:00 το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναμένεται να δώσει απαντήσεις, με τις πληροφορίες του enikos.gr να αναφέρουν ότι θα βγάλει και αρκετές ειδήσεις.

Μεταξύ άλλων, η τομεάρχις Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί τον κ. Γεραπετρίτη «να απαντήσει για το πότε θα εισαχθούν στην οικεία Επιτροπή της Βουλής και κατόπιν στην Ολομέλεια προς κύρωση τα 3 μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, όπως υποχρεούται εκ της Συμφωνίας των Πρεσπών η χώρα μας. Και σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Κυβέρνηση εάν δεν τηρηθούν οι προθεσμίες της Συμφωνίας των Πρεσπών από την γειτονική χώρα, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί ευρωπαϊκό κριτήριο για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας;».

Ταξίδια

Την Τρίτη ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναμένεται να βρεθεί στη Σόφια, όπου θα έχει συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Μαρίγια Γκάμπριελ. Η συνάντηση κρίνεται πολύ σημαντική αφού η 44χρονη επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας είναι η αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας – και κατά πολλούς αναλυτές και η επόμενη πρωθυπουργός.

Η συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική αφού οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει ιδιαιτέρως στενή σχέση και συνεργασία, με τα ενεργειακά να βρίσκονται στο επίκεντρο. Υπενθυμίζεται ότι μέσω της Αλεξανδρούπολης, όπου έχει ήδη τεθεί εν λειτουργία ο πρώτος σταθμός υγροποιημένου αερίου, γίνεται η προμήθεια με φυσικό αέριο της Βουλγαρίας, μέσω του αγωγού που καταλήγει στο Μπουργκάς.

Την Τετάρτη, θα μιλήσει στη Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που διεξάγεται στην Γενεύη. Η παρουσία του Γ. Γεραπετρίτη εκεί κρίνεται βαρύνουσας σημασίας δεδομένου ότι η χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει βρεθεί στο επίκεντρο σε ότι αφορά την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί κι ένα από τα πεδία που έχει ιδιαίτερη άνεση ο υπουργός, δεδομένου ότι ως μαχόμενος δικηγόρος είχε μεγάλη εμπειρία επί των θεμάτων εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο ίδιος δίνει ιδιαίτερη σημασία καθότι βασικό συστατικό της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αποτελούν τα θεμέλια της διεθνούς κοινότητας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ