Για “έλλειψη αλληλεγγύης” στο προσφυγικό κάνει λόγο ο Αβραμόπουλος

Για το προσφυγικό μίλησε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos» ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο Επίτροπος αναφέρει ότι ενώ πριν δυο χρόνια η κατάσταση βρισκόταν «εκτός ελέγχου», σήμερα τα αποτελέσματα δείχνουν βελτίωση, καθώς περίπου πάνω από 10.000 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία. Ωστόσο ο κ. Αβραμόπουλος δηλώνει ότι τα αποτελέσματα αυτά «δεν είναι ακόμα ικανοποιητικά», καθώς «ορισμένες κυβερνήσεις δεν συμβάλλουν εποικοδομητικά». Επισημαίνει ακόμη την «έλλειψη αλληλεγγύης» και την επίδραση «του φόβου του λαϊκισμού και των ξενοφοβικών κινημάτων» στις δημοκρατικές δυνάμεις.

Η Επιτροπή εργάζεται για τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου υπέρ ενός πιο «δίκαιου και λειτουργικού συστήματος», όπως λέει χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος, που θα προβλέπει μια ενιαία διαδικασία ασύλου για όλα τα κράτη μέλη καθώς και «έναν μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για την κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη».

Το γεγονός ότι οι παράτυποι μετανάστες και εκείνοι των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί δεν επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα σήμερα, ωστόσο, όπως λέει ο κ. Αβραμόπουλος, η Επιτροπή συνεργάζεται με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών και η κατάσταση, εδώ και μερικούς μήνες, παρουσιάζει βελτίωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Στη Λέσβο την Τετάρτη Αβραμόπουλος και Μουζάλας

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ