Γεραπετρίτης από Άγκυρα: Όπου υπάρχουν διαφωνίες να μην προκαλούνται κρίσεις

Την ατζέντα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 18 Σεπτεμβρίου και τον οδικό χάρτη για τις ενέργειες στην επαναπροσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας συζήτησαν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Τούρκος ομόλογός του, Χακάν Φιντάν.

Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θερμό και θετικό κλίμα, γεγονός που αναγνώρισαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στις δηλώσεις τους κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.  Οι δύο υπουργοί προετοίμασαν την συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου, Χακάν Φιντάν στις 18 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλεσε κομβικό σημείο στην επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων την συνάντηση των δύο ηγετών και την διοργάνωση, μετά από 7 χρόνια, του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίηση του για το θετικό κλίμα «που στηρίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και τον σεβασμό». Ωστόσο εξήγησε ότι στόχος είναι οι διαφωνίες ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα να μην προκαλούν κρίσεις. «Η ευθύνη που επωμιζόμαστε είναι ανάλογη της ιστορικής ευκαιρίας των δύο κυβερνήσεων. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες. Γνωρίζουμε ότι οι αποστάσεις και τα πάθη που κληρονομήθηκαν δεν διαγράφονται μονοκοντυλιά. Έχουμε την διάθεση και την βούληση να επενδύσουμε στην ειλικρίνεια και την αμοιβαία κατανόηση. Και όπου υπάρχουν διαφωνίες τουλάχιστον να μην προκαλούνται κρίσεις», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Όπως ανέφερε μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν που «συμφώνησαν να ξαναπιάσουν το νήμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων» αποφασίστηκε οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να επιλύουν θέματα αιχμής που ανακύπτουν μεταξύ των δύο χωρών. «Να αποσυμπιέζουμε. Να κατευθύνουμε τις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών σε κάθε επίπεδο», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο οδικός χάρτης για το επόμενο διάστημα που συμφώνησαν οι δύο υπουργοί προβλέπει:

  • Στο επίπεδο πολιτικού διαλόγου: Συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών τον Οκτώβριο
  • Την επανεκκίνηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
  • Έναρξη συνομιλιών σε άλλα επίπεδα όπως τουρισμός, επενδύσεις σε γεωργία, εμπόριο, κλιματική κρίση

Παράλληλα στη συνάντηση συζητήθηκε το Κυπριακό, το μεταναστευτικό, αλλά και θέματα ασφάλειας, το ουκρανικό μέτωπο και η ανατολική Μεσόγειο. «Οι θέσεις μας στο κυπριακό είναι γνωστές. Κρίσιμο βήμα είναι η άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, που υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και προσβλέπει «σε μία αγαστή συνεργασία».

«Σε σχέση με τις μειονότητες μιλήσαμε και αναδείξαμε τα θέματα που τις αφορούν. Οι μειονότητες είναι γέφυρες συνεργασίας και όλοι οι πολίτες μας απολαύουν ισονομίας και ισοπολιτείας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Και συνέχισε: «Είναι σημαντικό για τις διμερείς μας σχέσεις να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας στην περιοχή μας».

Φιντάν: Τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο

Από την πλευρά του θετικό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε μετά την συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του ο Χακάν Φιντάν.  «Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνέχεια τόνισε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο άνευ προϋποθέσεων υπό την βάση του διεθνούς δικαίου. Επιπλέον ανέφερε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν εισέλθει σε μία θετική περίοδο και ανέφερε ότι η επανεκκίνηση του διαλόγου και των επαφών σε υψηλό επίπεδο είναι μία θετική εξέλιξη για την Τουρκία. Τέλος έστειλε τις ευχές του στην Ελλάδα που δοκιμάστηκε από τις πυρκαγιές και εξήγησε ότι η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει την χώρα μας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ