Γεννηματά: Ο κ. Τσίπρας αφέθηκε στις καταστροφικές θεωρίες του Βαρουφάκη και στη Δραχμολαγνία – ΒΙΝΤΕΟ

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας ως αποκλειστικά υπεύθυνο  τον Αλέξη Τσίπρα για την «κατηφόρα» της χώρας και λέγοντας ότι επί έξι μήνες αφέθηκε «στις καταστροφικές θεωρίες του Γιάνη Βαρουφάκη και στη Δραχμολαγνία ενός κυρίαρχου λαϊκίστικου ρεύματος στο ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο όπως είπε ούτε τις εκλογές φοβάται ούτε είναι πρόθυμος εταίρος σε παντός καιρού κυβερνητικές συνεργασίες.

«Το ΠΑΣΟΚ για άλλη μια φορά απέδειξε πόσο υπεύθυνο κόμμα είναι. Αποτρέψαμε ελπίζω το GREXIT, την ύστατη στιγμή. Αποφύγαμε μια άτακτη χρεοκοπία και μια απόλυτη καταστροφή» τόνισε η κ. Γεννηματά στην αρχή της ομιλίας της, σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να αναγνωρίσει τόσο την καθοριστική συμβολή των Πολιτικών Δυνάμεων, των 251 Βουλευτών, που χωρίς την εξουσιοδότησή τους και τη διπλή εντολή τους δεν θα μπορούσε καν να αρχίσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση, όσο και την αμέριστη υποστήριξη των Ηγετών των Σοσιαλιστικών Κομμάτων της Ευρώπης.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για ένα καταστροφικό για τη χώρα εξάμηνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. «Η δήθεν «περήφανη», αλλά στην πραγματικότητα αλλοπρόσαλλη και επικίνδυνη «διαπραγμάτευση» των Τσίπρα, Βαρουφάκη, Καμμένου, Λαφαζάνη και όλων των νυν και πρώην Υπουργών, έφερε τη χώρα μπροστά σε μια αληθινή τραγωδία.

Ο Πρωθυπουργός με ευθύνη του αφέθηκε 6 μήνες στις καταστροφικές θεωρίες του Γιάνη Βαρουφάκη και στη Δραχμολαγνία ενός κυρίαρχου λαϊκίστικου ρεύματος στο ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Χρειάστηκε η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, πραγματικά στο και 5, για να σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη, να ξαναχτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συμμάχους μας που είχαν διαρραγεί και να ξεκινήσει και πάλι η διαπραγμάτευση. Ο κ. Τσίπρας φέρει την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτήν την κατηφόρα και για τα επώδυνα μέτρα που ο ίδιος διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε. Φέρει την ευθύνη γιατί επί έξι μήνες ήταν επικεφαλής μιας Κυβέρνησης που δεν κυβέρνησε» τόνισε.

Η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε θετικό γεγονός ότι η ευρεία πλειοψηφία στηρίζει τη Συμφωνία παραμονής της χώρας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, ωστόσο επανέλαβε ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει και δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, ως λευκή επιταγή».

«Επιβάλλεται ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του, που έχουν την ευθύνη, να αξιοποιήσουν την θετική στάση των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης και να προχωρήσουν ταχύτατα και αποφασιστικά στην υλοποίηση των όσων οι ίδιοι συμφώνησαν. Η αναγκαία αλλά καθυστερημένη αλλαγή των Υπουργών που άδειασαν τον Πρωθυπουργό δεν πείθει ότι θέλουν και μπορούν. Έχουμε την εικόνα μιας κυβέρνησης αδύναμης, ανήμπορης και απρόθυμης να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που ο κ. Τσίπρας ανέλαβε με την υπογραφή του.

Τώρα πια ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλουν να σταματήσουν το θέατρο σκιών, την διπλή γλώσσα, την απραξία και την αδιέξοδη και επικίνδυνη εκλογολογία. Οφείλουν να αποδεχθούν την ιστορική και πολιτική ευθύνη τους. Τα αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει και δεν μπορεί να μετατραπούν σε εθνικά, θεσμικά, οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα» είπε, συμπληρώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας «οφείλει να βρει λύσεις που αποκαθιστούν την εύρυθμη λειτουργία της Βουλής, ώστε να μη δημιουργούνται άγονες συγκρούσεις και τεχνητά διαδικαστικά εμπόδια, στην άσκηση του νομοθετικού έργου».

Εύλογα πολλοί αναρωτιούνται, συνέχισε η κ. Γεννηματά, πώς η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει και θα εφαρμόσει την συμφωνία που η ίδια διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε όταν: «ο Πρωθυπουργός και η ηγετική ομάδα, διακηρύσσουν πως δεν την πιστεύουν και πως “εκβιάστηκαν”, το ¼ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – μεταξύ αυτών και η Πρόεδρος της Βουλής – καταψηφίζουν τους εφαρμοστικούς νόμους, ο εταίρος της κ. Καμμένος, παραπαίει συνεχώς μεταξύ στήριξης και διαφοροποίησης».

«Είναι σαφές ότι για μια ακόμη φορά ο κ. Τσίπρας διστάζει μεταξύ του κομματικού συμφέροντος και του εθνικού καθήκοντος. Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την χώρα, με μεγαλύτερο απ’ όλους την καταστροφική επιλογή των εκλογών, σε μια περίοδο που όλα θα “κρέμονται σε μια κλωστή”».

 

«Το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές» 

«Το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές και θα είναι έτοιμο για ότι χρειασθεί. Όμως αυτές οι μεθοδεύσεις έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα των Ελληνίδων και των Ελλήνων», επισήμανε η Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι χρειάζεται να πούμε πως η πατρίδα θα βγει από αυτό το τέλμα. Η λύση, είπε, δεν βρίσκεται στην δεξιά και στον νεοφιλελευθερισμό.

«Γιατί δεν ξεχάσαμε εμείς ποτέ το ποιοι με την άφρονα πολιτική της περιόδου 2004-2009, μας οδήγησαν στην κρίση που έφερε τα μνημόνια. Η κοινή μας παρουσία με την Ν.Δ. στην διακυβέρνηση της χώρας έγινε για εθνικούς μόνο λόγους και οι ιδεολογικές και στρατηγικές μας διαφορές όχι μόνο παρέμειναν, αλλά ενισχύθηκαν» υπογράμμισε.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η ανασυγκρότηση του χώρου μας. Αυτό προσπαθούν να αποτρέψουν όσοι επιλέγουν τις βρώμικες προσωπικές επιθέσεις με τη βοήθεια μάλιστα διαπλεκόμενων φίλων τους. Πίστεψαν ότι ξεμπέρδεψαν μαζί μας , όμως το ΠΑΣΟΚ κάθε μέρα δυναμώνει.

Όσο με αφορά δεν με πτοεί η λάσπη. Δεν υπάρχει τίποτα παράνομο και ανήθικό να μου προσάψουν. Τους επιστρέφω την χυδαιότητα. Έμαθα να αντιμετωπίζω με αξιοπρέπεια κάθε δυσκολία. Οι επιθέσεις με κάνουν πιο δυνατή. Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν για τα λάθη τους και τις ευθύνες τους. Θα απολογηθούν για τα 14 δις μέτρα, για το 3ο μνημόνιο, για τα ψέματα . Πιστεύουμε ότι η Δημοκρατική Παράταξη μπορεί να γίνει ξανά δυνατή, να δώσει λύσεις, να βοηθήσει να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα».

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι συμπληρωματική δύναμη κανενός» σημείωσε η κ. Γεννηματά, λέγοντας ότι «έχουν παρέλθει πια ανεπιστρεπτί οι εποχές, που το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη μπορούν να θεωρούνται «πρόθυμοι» εταίροι σε παντός καιρού Κυβερνητικές Συνεργασίες δίχως κοινό συνεκτικό πρόγραμμα, με στόχους, ευθύνες και δεσμεύσεις, είτε με τη Ν.Δ. είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη δεν πρόκειται πια να δώσει πολιτικό άλλοθι ούτε λευκή επιταγή σε καθηλωμένα και παράταιρα Κυβερνητικά σχήματα».

 

Κάλεσμα επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ

Κλείνοντας την ομιλία της απηύθυνε κάλεσμα επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι η παράταξη μπορεί να αναγεννηθεί με όρους ουσιαστικής επανίδρυσής.

«Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη μέρα με τη μέρα προχωρούν με πίστη και αυτοπεποίθηση στη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάδειξη ενός δυναμικού τρίτου πόλου με αυτόνομο λόγο, με αυτοδύναμη στρατηγική, με αυτοδύναμο ρόλο», είπε και πρόσθεσε: «Θέλω όμως με την ευκαιρία της σημερινής συνεδρίασης της Κ.Π.Ε. να απευθύνω κάλεσμα επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ, συμμετοχής στην προσπάθειά μας προς όλους τους πολίτες, τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, των συνδικάτων, των παραγωγικών φορέων, της κοινωνίας, όλους όσους προέρχονται από τις τάξεις μας. Η ανασυγκρότηση του κόμματος θα προχωρήσει παράλληλα, και άρρηκτα συνδεδεμένη με τον μετασχηματισμό του ΠΑΣΟΚ ως εκφραστή της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Γι’ αυτό και δεν θα γίνει “εκ των άνω”. Γι’ αυτό και δεν θα περιορισθούμε σε κλειστές κομματικές συνεδριάσεις, η μονολόγους σε μαζικές συγκεντρώσεις. Ζητάμε από την κοινωνία, από τους πολίτες, από τους φορείς τους “να συζητήσουν μαζί μας, να συζητήσουν με το ΠΑΣΟΚ” Αυτή την πρωτοβουλία θα αναλάβουμε και προσωπικά θα σταθώ στην πρώτη γραμμή από το αμέσως επόμενο διάστημα».

 

 

Διαβάστε επίσης

 Βενιζέλος: Τα τρία στερεότυπα γύρω από το δημόσιο χρέος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ