«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό από το σχέδιο «Δήμητρα» του Γ. Βαρουφάκη – Όλες οι αντιδράσεις

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, βάζουν οι δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη που φαίνεται να τορπιλίζουν τα σενάρια για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης.   Οι δηλώσεις του γραμματέα του ΜέΡΑ25 για ενδεχόμενο κλείσιμο τραπεζών και για το σχέδιο «Δήμητρα» που μπορεί να αντικαταστήσει το σύστημα πληρωμών, προκάλεσαν αντιδράσεις,  αναβιώνοντας μνήμες του 2015 με το περίφημο plan B του τότε υπουργού Οικονομικών για μετάβαση στη δραχμή και παράλληλο ηλεκτρονικό νόμισμα πληρωμών στο Δημόσιο.

«Κι έρχομαι στο σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ και την ξεκάθαρη θέση μας που τα τρολς της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού κάνουν ότι μόλις ανακάλυψαν κι ας το έχουμε καταθέσει ως Σχέδιο Νόμου από τον Δεκέμβριο του 2020. Τους ευχαριστούμε για την διαφήμιση μετά από τόσα χρόνια που δεν βγάζουν κιχ για τον ΟΔΥΣΣΕΑ, τη ΔΗΜΗΤΡΑ, την ΑΘΗΝΑ. Βγήκε τώρα ο “ελεύθερος ρύπος” να το διαφημίσει. Ακόμα κι έτσι, καλό είναι. Το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ είναι απαραίτητο εργαλείο. Είναι ένα δημόσιο σύστημα δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών, ανεξάρτητο από τις τράπεζες και την ΕΚΤ, για χρήση εντός του ευρώ. Θα έπρεπε να το έχει κι η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία. Σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης, το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ θα μειώσει το κόστος της κρίσης θα είναι εργαλείο που σήμερα η χώρα δεν διαθέτει. Σε περίπτωση που χρειαστεί να δημιουργηθεί εγχώριο χρήμα, το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ θα αποτελέσει τη βάση του νέου εθνικού νομίσματος.

Ουρλιαχτά από αυτούς: «Θέλουν να κλείσουν τις τράπεζες!» Σαν να σου λέει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κι εσύ να τον κατηγορείς ότι θέλει πόλεμο. Μας εγκαλούν για το ΔΗΜΗΤΡΑ μόνο όσοι απαιτούν από κάθε κυβέρνηση να μην κάνει τα ελάχιστα που απαιτεί η βιωσιμότητα της Ελλάδας. Μας εγκαλούν το ΔΗΜΗΤΡΑ μόνο όσοι απαιτούν από κάθε κυβέρνηση να συνθηκολογεί σε κάθε ποταπή απαίτηση των funds και της τρόικας. Είμαστε περήφανοι που όχι μόνο τιμούμε το «ΟΧΙ» αλλά και που σχεδιάσαμε ένα τεχνοκρατικά άρτιο ψηφιακό σύστημα-εργαλείο υπέρ του λαού.

Η ουσία του ΔΗΜΗΤΡΑ: Σύστημα που δίνει βαθμούς ελευθερίας εντός του ευρώ και καταργεί το τραπεζικό μονοπώλιο στις συναλλαγές/πληρωμές άρα Μειώνει το κόστος μιας τραπεζικής κρίσης τυχαίας ή σχεδιασμένης από την τρόικα και Μπορεί, αν χρειαστεί, να γίνει η βάση για εθνικό νόμισμα.

Όταν σας λένε: Μα είναι δυνατόν να σχεδιάζετε εθνικό νόμισμα, να τους απαντάτε ερωτώντας τους: Είναι δυνατόν να μην έχουμε τέτοιο σχέδιο; Είναι δυνατόν να μην έχουμε σχέδιο για να συνεχίζουν απρόσκοπτα οι συναλλαγές αν οι τράπεζες πάθουν Credit Suisse ή σε περίπτωση που το ευρώ διαλυθεί ή που η ΕΚΤ τραβήξει την ρευστότητα για να συνεχιστεί η λεηλασία στο διηνεκές;

Είναι σαν να κατηγορείται Υπουργός Άμυνας ότι σχεδιάζει πόλεμο επειδή τόλμησε να έχει σχέδιο αποτροπής ξένης εισβολής και σχέδιο αντίστασης σε περίπτωση που εισβάλλουν ξένα στρατεύματα. Δεν κάνουμε τίποτα διαφορετικό. ‘Όπως θα απαιτούσα από τον Υπουργό Άμυνας μου να είναι προετοιμασμένος για να αποτρέψει μια εισβολή, έτσι θα απαιτήσω από το Υπουργείο Οικονομικών να είναι προετοιμασμένο σε περίπτωση οικονομικού πολέμου.

Σε ζητήματα άμυνας είτε απέναντι σε ΤΑΝΚΣ είτε απέναντι σε ΦΑΝΤΣ δεν υπάρχουν ταμπού. Απαιτείται αμυντικό σχέδιο. Ρωτήστε τους: «Πιστεύετε ότι το Βερολίνο δεν έχει ανάλογο σχέδιο;» Πείτε τους: Όποιος δεν το έχει πρέπει να εγκαλείται ΟΧΙ εκείνος που το έχει», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

«Χρειάζεται πολύ θράσος ακόμη και από το ΣΥΡΙΖΑ -που θα βαρούσε τα νταούλια και δήθεν θα χόρευαν οι αγορές- να μας εγκαλεί για την επενδυτική βαθμίδα. Το ποιος εργάζεται για τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας και ποιος εγκλώβισε τη χώρα στην ύφεση και την υπερφορολόγηση την περίοδο 2015-2019 ιδίως της μεσαίας τάξης είναι γνωστό. Πάντως, ξανακλείνοντας τις τράπεζες με την προοδευτική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-Βαρουφάκη (όπως ήδη απειλεί ο εκ νέου δυνάμει κυβερνητικός τους εταίρος) το τελευταίο πράγμα που πρέπει να περιμένουμε είναι η επενδυτική βαθμίδα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Το ερώτημα είναι τι κάνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το σχέδιο «Δήμητρα» που έχει αναπτύξει το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. «Υπάρχει κάποιος Έλληνας που θέλει να ξαναζήσει την περιπέτεια του 2015 να ξανάρθουμε εκεί που ήμασταν, στο παράλληλο νόμισμα μετά από τόση προσπάθεια; Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω. Ο Βαρουφάκης τη δουλειά του κάνει, λέει ότι θα το κάνει («Δήμητρα») και τον ψηφίζουν όσοι θέλουν. Το ερώτημα είναι τι κάνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει ασάφεια» , ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατέλης.

Η απάντηση Βαρουφάκη

«Το ΜέΡΑ25 όχι μόνο θα είναι στην επόμενη Βουλή, αλλά θα είναι και ιδιαίτερα ενισχυμένο», τόνισε ο γραμματέας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας (24/4) στην Πάτρα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αχαΐα.  Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «έχει αρχίσει ήδη η γνωστή “μαύρη” προπαγάνδα, ότι δηλαδή θα κλείσουμε τις τράπεζες, θα τινάξουμε την χώρα στον αέρα και θα βγάλουμε την χώρα από την Ευρώπη», σημειώνοντας ταυτόχρονα: «Εμείς χαιρετίζουμε την διαστρέβλωσή τους και το μίσος τους και προχωράμε με γνώμονα τις πολύ σοβαρές προτάσεις που καταθέτουμε τέσσερα χρόνια, έχοντας ήδη μία προϊστορία στην Βουλή».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το σύστημα «Δήμητρα», ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι «έχουμε κάνει παρουσιάσεις, έχουμε καταθέσει σχέδιο νόμου για αυτό, τον Δεκέμβριο του 2020 και τώρα τα “trolls” της ΝΔ το ανακάλυψαν», συμπληρώνοντας: «Είναι ένα ιδιαίτερα τεχνοκρατικά άρτιο σύστημα, συγκροτημένο και καλά δουλεμένο, το οποίο θα έπρεπε να το έχει κάθε χώρα της Ευρωζώνης. Πρόκειται για ένα ψηφιακό σύστημα πληρωμών, το οποίο δεν περνά μέσα από τις τράπεζες, δεν περνά από την Τράπεζα της Ελλάδας, δεν περνά μέσα από την ΕΚΤ, αλλά στήνεται πάνω στο taxisnet και επιτρέπει δωρεάν συναλλαγές στους πολίτες μέσα από το ίδιο λογισμικό σύστημα που τώρα χρησιμοποιείται μόνο από την ΑΔΑΕ. Επίσης, αν υπάρξει μία τραπεζική κρίση απαλύνεται το κόστος της κρίσης για τους πολίτες».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, για πιθανή μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση» και πρόσθεσε: «Δύο χρόνια καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και όποιον θεωρεί τον εαυτό του προοδευτικό κίνημα, κόμμα, οργάνωση, να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι χωρίς κόκκινες γραμμές και να γίνει μία συζήτηση προεκλογικά. Διότι μετεκλογικά δεν μπορεί να γίνει μία συζήτηση μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης, αφού είναι αδύνατο να υπάρξει μία σοβαρή σύγκληση σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα. Είπαμε όχι και κλείσαμε το παράθυρο. Δεν θα δώσουμε τις ψήφους μας για να γίνουν υπουργοί».

Από το ΜέΡΑ25 επιμένουν ότι πρόκειται για σχέδιο θωράκισης της οικονομίας απέναντι σε ένα ενδεχόμενο κλείσιμο τραπεζών προκειμένου, όπως σημειώνουν, η χώρα να μην είναι έρμαιο των αποφάσεων της ΕΚΤ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Μέρα25:

Οι δημοσιογράφοι κινδυνολογούν και επιστρατεύουν κατά του ΜέΡΑ25 το φάντασμα των κλειστών τραπεζών, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη ώστε:

  • τα αφεντικά τους να επιδίδονται (ανενόχλητα από τους πολίτες) στη λεηλασία που αποκαλύπτει το ΜέΡΑ25 από τα φαντς, τους ολιγάρχες της ενέργειας στους οποίους ανήκουν τα κανάλια, τους σουπερμαρκετάδες κλπ.
  • να μην συζητείται το Πρόγραμμα 100 Ημερών μας που τους πονά επειδή είναι τόσο μα τόσο λογικό

ΤΙΜΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΙ ΜΑΣ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ & ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

  • Το 2015 τις τράπεζες τις έκλεισε ο Ντράγκι (η ΕΚΤ) στο πλαίσιο Οικονομικής Τρομοκρατίας – σε αγαστή συνεργασία με τον Στουρνάρα & ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που τον παρακαλούσαν να τις κλείσει ώστε να υποκύψει ο λαός μας στα μνημόνιά του: ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΑΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΘΥΤΗ-ΝΤΡΑΓΚΙ.
  • Πριν κλείσει τις τράπεζες, ο Ντράγκι ζήτησε νομική γνωμάτευση από νομική εταιρεία, γιατί δεν ήταν σίγουρος αν το κλείσιμο ήταν νόμιμο.

Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕ ΓΕΡΑ ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΕΣ&ΕΞ ΜΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ 62% Το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ είναι απαραίτητο εργαλείο (δημόσιο σύστημα δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών – ανεξάρτητο από τις τράπεζες και την ΕΚΤ – για χρήση εντός του ευρώ. να το έχει κι η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία).

  • Σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης, το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ θα μειώσει το κόστος της κρίσης – θα είναι εργαλείο που σήμερα η χώρα δεν διαθέτει
  • Σε περίπτωση που χρειαστεί να δημιουργηθεί εγχώριο χρήμα, το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ θα αποτελέσει τη βάση του νέου εθνικού νομίσματος ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΩΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ τον Δεκέμβριο του 2020
  • Μας κατηγορούν για το ΔΗΜΗΤΡΑ μόνο όσοι απαιτούν από ΚΑΘΕ κυβέρνηση να μην κάνει τα ελάχιστα που απαιτεί η βιωσιμότητα της Ελλάδας – να συνθηκολογεί σε κάθε ποταπή απαίτηση των φαντς και της τρόικας.
  • Το κλείσιμο των τραπεζών από την ΕΕ ισοδυναμεί με κήρυξη ανοικτού οικονομικού πολέμου στην Ελλάδα. Εσείς το δέχεστε; τι προτείνετε; υποταγή;
  • Με την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης, ο ρόλος των ιδιωτικών τραπεζών έχει σήμερα από τα πράγματα συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό. Οι τράπεζες έχουν καταντήσει παρασιτικές και δεν είναι πλέον απαραίτητες.
  • Κανείς δε μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια της Silicon Valley Bank και της Credit Suisse, πόσο μάλλον των ελληνικών τραπεζών. Είναι υποχρέωση να έχουμε σχέδιο για το πιθανό κλείσιμο τους, για να προστατευτούν οι καταθέσεις των πολιτών και να συνεχίσουν κανονικά οι συναλλαγές.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΠΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΑΜΕ ΕΝΑ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΑ ΑΡΤΙΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ-ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

  • Το κλείσιμο των τραπεζών, ο ελληνικός λαός το άντεξε και δεν υπέκυψε. Με κλειστές τράπεζες ψήφισε 62% όχι. Εάν χρειαστεί, το ίδιο θα κάνει και σήμερα και το ΜέΡΑ25 θα βρεθεί στο πλευρό του.
  • Σήμερα το κλείσιμο των τραπεζών αντιμετωπίζεται πολύ πιο εύκολα από ό, τι 10 χρόνια πριν. Με μια απλή ψηφιακή πλατφόρμα, σαν και αυτές που ο κ. Πιερρακάκης έχει φτιάξει για κάθε λογής επίδομα. Με ένα δημόσιο ψηφιακό σύστημα πληρωμών που εγγυάται καταθέσεις/ μισθούς/συντάξεις για όλους τους πολίτες. Είναι η πρόταση του ΜέΡΑ25 που την έχει ονομάσει ΔΗΜΗΤΡΑ. Έχει κατατεθεί στη Βουλή εδώ και 2 χρόνια.

Βαρουφάκης για στέλεχος ΕΚΤ: Πήραν την ιδέα μας για ψηφιακό εξωτραπεζικό νόμισμα και την προσάρμοσαν στα συμφέροντα της ολιγαρχίας

«Όταν πρότεινε το ΜέΡΑ25 ψηφιακό εξωτραπεζικό νόμισμα, η Μαύρη Προπαγάνδα της Δεξιάς έδινε τα ρέστα της» σχολιάζει ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης, σχετικά με τις δηλώσεις του Φ. Πανέτα, μέλους τους συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο ίδιος αναφέρει, ακόμη: «Να δούμε τι θα πουν σήμερα οι Βάστα Γερούν σε απάντηση προς τον Πανέτα; Πάτε στοίχημα ότι θα τον δοξάσουν; (Έτσι είναι οι ραγιάδες…) Εμείς πάντως του απαντάμε: Πήρατε την ιδέα μας & την προσαρμόζετε στα συμφέροντα της ολιγαρχίας».

Η στάση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Η «Δήμητρα» δοκιμάζει έντονα το σχέδιο της κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25. «Πίσω από την κινδυνολογία της κυβέρνησης κρύβεται ο πανικός της» τόνισε η Γραμματέας της  Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της στον Real fm» και στους δημοσιογράφους Σεραφείμ Κοτρώτσο και Έλλη Τριανταφύλλου. Όπως τόνισε, «μια συμμαχική κυβέρνηση, συγκροτείται στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών συγκλίσεων. Επειδή δεν μπορεί ν’ απαντήσει στις θέσεις και στο πρόγραμμά μας, επιστρατεύει το επιχείρημα Βαρουφάκη».

Απάντηση έδωσε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στον σύμβουλο του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, για τις υπόνοιες που άφησε για τη στάση του στο σύστημα πληρωμών «Δήμητρα», που ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος δήλωσε πώς ο κ. Πατέλης «…απηχώντας τη γραμμή του προϊσταμένου του, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θέλει να βρει σανίδα σωτηρίας στα fake news, τη μυθομανία και την τερατολογία και εκπροσωπώντας το κόμμα που εφηύρε το αντιμνημόνιο και τα “Ζάππεια”, είχε το θράσος να επιτεθεί στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αφήνοντας υπονοούμενα για την παράταξη, που έσωσε με θυσίες τη χώρα από τη χρεοκοπία».

Ο κ. Μάντζος πρόσθεσε ακόμη ότι «ο κ. Πατέλης οφείλει να γνωρίζει ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας το 2009 έχει ονοματεπώνυμο: Κώστας Καραμανλής, Νέα Δημοκρατία, μαζί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που διαβεβαίωναν προκλητικά την περίοδο 2008-2009 ότι η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη».  Επίσης, επανέλαβε εμφατικά πώς «το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής διαχρονικά ήταν και είναι απέναντι στους θιασώτες της επιστροφής στη δραχμή και στον άξιο εκπρόσωπό τους, Γιάνη Βαρουφάκη».

«Προσπαθεί να τορπιλίσει μια κυβέρνηση συνεργασίας εκ των προτέρων. Ως έναν βαθμό καταλαβαίνω ότι τα κόμματα θα προσπαθήσουν να ανεβάσουν λίγο τον πήχη για να μπορέσουν να απευθυνθούν και σε ένα δικό τους ακροατήριο», είπε ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε έναν άνθρωπο που έκλεισε τις τράπεζες. Και είναι μυθομανία αυτό που κυκλοφορεί ότι εμείς μπορούμε να συνεργαστούμε με τον Βαρουφάκη. Είναι καθαρά fake news», είπε ο Γιώργος Νικητιάδης, υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ.

 

Tι είναι το σχέδιο «Δήμητρα»

Το Μέρα25 παραπέμπει σε κείμενο που είχε δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του κόμματος τον Ιανουάριο του 2021 με τίτλο «Το Ψηφιακό Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών-Δημοσίου «ΔΗΜΗΤΡΑ» λύση για το Ελληνικό Δημόσιο». Αναλυτικά:

«Το σύστημα «ΔΗΜΗΤΡΑ» έρχεται να δώσει λύση σε ένα πλέγμα προβλημάτων και περιορισμών που αντιμετωπίζει το Ελληνικό Δημόσιο, προσφέροντάς του βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα και σημαντικές φοροαπαλλαγές στους πολίτες, καθώς και δωρεάν συναλλαγές με το Δημόσιο αλλά και μεταξύ των ιδιωτών.

Το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να ασκήσει κοινωνική πολιτική, ακριβώς επειδή παρέχει βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας. Συγκεκριμένα, προτείνουμε στην Πρόταση Νόμου που καταθέσαμε στη Βουλή, στο πλαίσιο του Συστήματος Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών-Δημοσίου «ΔΗΜΗΤΡΑ», παροχή μεταβιβάσιμων ψηφιακών δημοσιονομικών μονάδων (που αποσβένουν μελλοντικούς φόρους ύψους 10% των ετήσιων εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης) σε ευάλωτους πολίτες για αγορές βασικών αγαθών (τρόφιμα, ενέργεια, μεταφορικά κόστη, εξοπλισμός κλπ) και ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Αμοιβαία οφέλη από τις συναλλαγές με το Δημόσιο και μεταξύ ιδιωτών: Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών-Δημοσίου «ΔΗΜΗΤΡΑ»

Με το προτεινόμενο νέο σύστημα δημοσιονομικών συναλλαγών εξασφαλίζεται η δυνατότητα:

● άμεσης ακύρωσης των αμοιβαίων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, όπως και των οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο ή και μεταξύ τους,
● αμοιβαίων ωφελειών Δημοσίου και ιδιωτών, στον βαθμό που το Δημόσιο θα είναι σε θέση να δανείζεται απευθείας από τους πολίτες, με αντάλλαγμα σημαντικές φοροαπαλλαγές),
και
● δωρεάν συναλλαγών μεταξύ ιδιωτών και, με αυτόν τον τρόπο, άσκηση πίεσης στις τράπεζες, να μειώσουν το κόστος των συναλλαγών.

Για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής:

● Ιδρύεται, και εντάσσεται στη νέα Γενική Γραμματεία Φορολογικού Λογισμικού του Υπουργείου Οικονομικών το Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών-Δημοσίου (ΣΔΗΣΙΔ-ΔΗΜΗΤΡΑ).
● Για κάθε ΑΦΜ (νομικού ή φυσικού προσώπου), το ΣΔΗΣΙΔ-ΔΗΜΗΤΡΑ δημιουργεί αυτομάτως έναν Λογαριασμό Δημοσιονομικής Πίστωσης (ΛΔΠ) και παρέχει στον κάτοχό του σχετικό κλειδάριθμο ασφάλειας (PIN).
● Οι ιδιώτες δύνανται να αποπληρώνουν φόρους ή εισφορές στο Ελληνικό Δημόσιο, μεταφέροντας σε αυτό ποσά από τον προσωπικό τους ΛΔΠ, κάνοντας χρήση του κλειδάριθμου ασφάλειας (PIN).
● Οι ιδιώτες δύνανται να μεταφέρουν, κατά το δοκούν, ποσά από τον προσωπικό τους ΛΔΠ σε ΛΠΔ άλλων ιδιωτών, κάνοντας χρήση του κλειδάριθμου ασφάλειας (PIN).
● Το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να πιστώσει συγκεκριμένο ποσό σε ΛΔΠ (π.χ. έκτακτη ενίσχυση).
● Στην περίπτωση ληξιπρόθεσμης οφειλής του Ελληνικού Δημοσίου προς ιδιώτη, ο ιδιώτης μπορεί, αν το επιλέξει, να πληρωθεί άμεσα μέσω πίστωσης του σχετικού ΛΔΠ. Σε αντίθετη περίπτωση, δικαιούται να αναμένει να πληρωθεί με τον συμβατικό τρόπο.
● Αν ιδιώτες μεταφέρουν χρηματικά ποσά στον ΛΔΠ τους, χωρίς να τα χρησιμοποιήσουν για τουλάχιστον δώδεκα μήνες, αυτά τα ποσά μπορούν να αποσβέσουν φόρους μεγαλύτερους σε αξία από τα ποσά αυτά, σε ποσοστό που ορίζει το Υπουργείο Οικονομικών, και το οποίο αντιστοιχεί στο ποσοστό φοροαπαλλαγής λόγω, ουσιαστικά, εθελοντικής προπληρωμής φόρου.

FAQ

Τι είναι οι μεταβιβάσιμες ψηφιακές δημοσιονομικές μονάδες;

Πρόκειται για ψηφιακούς τίτλους έκδοσης του δημοσίου που αποσβένουν φόρους.

Πρόκειται για παράλληλο ψηφιακό νόμισμα;

Δεν πρόκειται επ’ουδενί για νόμισμα αλλά για τίτλους του δημοσίου που έχουν το χαρακτηριστικό να αποπληρώνουν φόρους, και για αυτό χρήσιμους σε όσους έχουν υποχρεώσεις προς την εφορία, δηλαδή σε όλους.

Ζημιώνεται το κράτος από τη δημιουργία των ψηφιακών δημοσιονομικών μονάδων; Αν ναι, πώς θα καλύψει αυτή τη ζημία;

Το κράτος δεν ζημιώνεται σε τελική ανάλυση με αυτόν τον μηχανισμό, επειδή στην πραγματικότητα του προσδίδει βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας για στοχευμένες παρεμβάσεις που συγκρατούν την ύφεση και δημιουργούν οικονομική δραστηριότητα.

Πώς θα διατίθενται οι ρευστές ψηφιακές μονάδες στους πολίτες;

Ηλεκτρονικά, μέσω του προσωπικού λογαριασμού που διατηρεί ο καθένας μας στο ΤAXIS και αντίστοιχων χρεωστικών καρτών.

Οι επιχειρήσεις πώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα έσοδα από τις ψηφιακές μονάδες;

Αποπληρώνοντας φόρους και ανταλλάσσοντας τες με προμηθευτές τους που επίσης έχουν φορολογικές υποχρεώσεις».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ