Φίλης στον Realfm 97,8: Η Τουρκία δεν αλλάζει στρατηγική – Τι είπε για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τα ελληνοτουρκικά μίλησε στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο διεθνολόγος, Γιώργος Φίλης.

Ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι “έχουμε εξελίξεις σε τρεις άξονες: ο πρώτος είναι στην ευρύτερη περιοχή του Χαρκόβου, όπου οι Ουκρανοί φαίνεται να έχουν ανακαταλάβει κάποιες μικρές περιοχές και οι Ρώσοι έχουν υποχωρήσει, αλλά το βασικότερο είναι στον δεύτερο άξονα που αφορά στο Ντονμπάς και στο Λουκάνσκ, όπου οι Ρώσοι φαίνεται να έχουν καταφέρει να διασπάσουν τις γραμμές που είχαν δημιουργήσει οι Ουκρανοί από το 2014. Σε μια περιοχή κομβικής σημασίας και υπάρχει πλέον άμεσος κίνδυνος για τους Ουκρανούς να υπερφαλαγγιστούν στην ευρύτερη περιοχή. Έτσι, το κρίσιμο σημείο είναι στο Ντονμπάς. Ο τρίτος άξονας είναι η περιοχή στο Φιδονήσι, που είναι ανοιχτά της Οδησσού. Είναι μια δύσκολη περιοχή. Είναι η μόνη περιοχή που μπορεί να έχει ΑΟΖ η Ουκρανία εάν και εφόσον δεχτούμε ότι δεν θα γίνει επίθεση στην Οδησσό. Όμως φαίνεται θα οδηγηθούμε σε επίθεση στην Οδησσό”.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, “ο πόλεμος κινείται προς τα δυτικά, δημιουργείται δυτικό μέτωπο που είναι πολύ πιο επικίνδυνο από ότι αυτό ανατολικά γιατί το δυτικό μέτωπο εφάπτεται με χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Ρουμανία, εφάπτεται με τη Μολδαβία και υπάρχουν κινήσεις πολεμικών στρατευμάτων, όπως λένε οι Ρώσοι, που μετακινούνται προς τη Ρουμανία ώστε μαζί με ρουμανικές δυνάμεις να πάνε για να μπουν στη Μολδαβία”.

Ο κ. Φίλης τόνισε ότι “οι Ρώσοι μιλούν για 3.000 Γκρίζους Λύκους που μάχονται στο πλευρό των Ουκρανών αυτή τη στιγμή. Δεν θα είχαν λόγο να το πούνε οι Ρώσοι γιατί υποτίθεται είναι σύμμαχοι με τους Τούρκους. Άρα υπάρχουν κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και τις ισορροπίες. Αν ο Πούτιν δεν πετύχει την εμφαντική του νίκη, δεν πρόκειται να δούμε ειρήνη στην περιοχή. Πάμε προς κλιμάκωση στη δυτική πλευρά”, ενώ πρόσθεσε ότι “είμαστε μακριά από την ειρήνη”.

Τι είπε ο Γιώργος Φίλης για τα ελληνοτουρκικά

Σχετικά με την αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων εις βάρος της Ελλάδας, ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι “η Άγκυρα δεν αλλάζει στρατηγική. Οι τοποθετήσεις στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία ότι η Τουρκία θα φοβηθεί και θα αλλάξει τη στρατηγική της δεν υφίστανται. Η Τουρκία αναγιγνώσκει όλα αυτά ως ότι μπορούν να αλλάξουν τα σύνορα δια του στρατιωτικού καταναγκασμού και της χρήσης βίας, ανεξαρτήτως τι λέει το Διεθνές Δίκαιο. Εμείς αυτό πρέπει να περιμένουμε και με βάση αυτό θα πρέπει να λειτουργήσουμε. Στις ΗΠΑ ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει Ιφιγένεια για να αλλάξει στρατόπεδο η Τουρκία. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανοχή σε οποιαδήποτε προσπάθεια παζαριού της Τουρκίας για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο, “η Τουρκία αυτό που “διαβάζει” είναι ότι “ήρθε η ώρα να ξετυλίξω όλη τη βεντάλια των απαιτήσεών μου από τις γειτονικές χώρες και ό,τι πάρω”. Άρα η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη και προφανώς η ανάγνωση πρέπει να είναι ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί με τη Δύση εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Και πρέπει να το ξέρουμε για να το αντιμετωπίσουμε αναλόγως”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ