Φάμελλος: Θα ζητήσουμε συζήτηση αρχηγών για την πρωτοφανή καταστροφή στην Θεσσαλία

Tη διεξαγωγή συζήτησης πολιτικών αρχηγών θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την «πρωτοφανή καταστροφή» που έχει ισοπεδώσει το μεγαλύτερο τμήμα της Θεσσαλίας, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος, σε παρέμβασή του νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια.

Θεσσαλία: Νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας – Σε ποιες πόλεις είναι ακατάλληλο το νερό

«Υπάρχει αγωνία στην περιοχή και η διέξοδος στην έλλειψη απαντήσεων, θα είναι ο θυμός. Θα είναι η ένταση, θα είναι η αμφισβήτηση της κοινωνικής συνοχής αλλά και ένα μεγάλο πρόβλημα δημογραφικό. Εμείς επειδή δεν θέλουμε να είναι αδιέξοδη, η λειτουργία της πολιτείας και της κοινωνίας, και θέλουμε οδό επίλυσης προβλημάτων, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία και φέρνουμε το θέμα, προς συζήτηση στη Βουλή. Και για το πως φτάσαμε ως εδώ και για το τι πρέπει να γίνει σήμερα και για το τι πρέπει να γίνει αύριο. Γι΄αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει σήμερα την πρωτοβουλία και θα καταθέσει αίτημα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τα αδιέξοδα της ΝΔ που μας έφεραν έως εδώ, για τις ευθύνες που δυστυχώς δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα. Για το τι πρέπει να κάνουμε σήμερα και αύριο, για να στηρίξουμε τον τόπο, να δώσουμε προτάσεις, για το σήμερα, και ένα σχέδιο ανάκαμψης της Θεσσαλίας», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης ότι το κόμμα του δεν υποτιμά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για εξεταστική επιτροπή. «Θεωρούμε ότι πάντα υπάρχει περιθώριο στον κοινοβουλευτικό διάλογο, να αποκαλυφθούν ζητήματα. Γνωρίζουμε τις ευθύνες. Πιθανότατα να προκύψουν και άλλες. Γνωρίζουμε και την κλιματική κρίση και την αδράνεια και οφείλουμε να προσθέσουμε, με τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Οι άνθρωποι δεν έχουν αύριο στην περιοχή», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος που υπογράμμισε ότι, καθώς εξελίσσεται το πρόβλημα σε επίπεδο ποιότητας ζωής και υγείας, η πολιτεία πρέπει να δηλώσει ότι το πρόβλημα εκτάκτου ανάγκης συνεχίζεται, και αυτό σημαίνει και αντίστοιχο επίπεδο συντονισμού.

Κακοκαιρία Daniel: Αγωνία για τους δύο αγνοούμενους – Και η Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών στις έρευνες

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε, στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας, σχεδιασμό για την προστασία της δημόσιας υγείας. «Υπάρχουν δηλώσεις της κυβέρνησης για το θέμα αλλά δεν υπάρχει μηχανισμός στην περιοχή για την προστασία της δημόσιας υγείας», είπε ο κ. Φάμελλος και τόνισε ότι το ζήτημα με τα νεκρά ζώα είναι εκτεταμένο. Επίσης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν μηχανήματα για την ορθή αποκομιδή και απομάκρυνση των στερεών αποβλήτων, ότι χρειάζεται αποστράγγιση και ενδεχομένως και ψεκασμοί, χρειάζονται μάσκες, ρούχα, γαλότσες, γάντια, απολυμαντικά.

Ζήτημα υπάρχει με τις υγειονομικές υποδομές, τις βασικές συνδέσεις, τα χωριά που παραμένουν πλημμυρισμένα, την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση, τον έλεγχο των γεωτρήσεων, τη σίτιση του κόσμου που έμεινε στο δρόμο, την αστεγία, είπε ο κ. Φάμελλος και τόνισε τον δευτερογενή κίνδυνο, σε νέο πλημμυρικό φαινόμενο.

Κακοκαιρία Daniel: «Βγάλτε φωτογραφίες από το εσωτερικό του σπιτιού πριν το καθαρίσετε» – Οδηγίες προς τους πλημμυροπαθείς

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην «πολύ μικρή απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για τα αντιπλημμυρικά έργα, την Πολιτική Προστασία και την πρόληψη» και πρόσθεσε: «Μέσα σε αυτά μαθαίνουμε ότι απεντάσσονται αντιπλημμυρικά έργα. Συνεπώς δεν έχετε την επάρκεια να διαχειριστείτε πόρους. Μαθαίνουμε όμως ότι ο κ. Μητσοτάκης, στη συζήτηση στις Βρυξέλλες, όχι μόνο δεν εξασφάλισε πρόσθετους πόρους αλλά του υπέδειξαν ότι η Ελλάδα δεν έχει απορροφήσει πόρους και συζήτησαν, για το πως πόρους της χώρας μας, θα τους ανακατανείμουν για να τους πάρει η Ελλάδα, για μια καταστροφή».

Για το λόγο αυτό, είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, «καταθέτουμε σήμερα ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, με θέμα τις ενέργειες της κυβέρνησης για την εξασφάλιση πόρων από την Ε.Ε για την αποκατάσταση των καταστροφών στη Θεσσαλία και την ανόρθωση της τοπικής οικονομίας. Του ζητάμε να μας δώσει όλα τα έγγραφα».

Αναφερόμενος στην τροπολογία που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ποινική ευθύνη των τραπεζικών στελεχών, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε: «Συμφωνώ με όσα είπε ο κ. Φλωρίδης στις προγραμματικές δηλώσεις ότι η απιστία δεν μπορεί να διώκεται κατ΄έγκληση και ότι αυτά θα τα επαναφέρει γιατί ο ελληνικός λαός δικαίως διαμαρτύρεται». Η ασυλία δόθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ και τον Τσιάρα, είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να δεχθεί την τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα του, για την άρση της ποινικής ασυλίας των τραπεζιτών. «Εδώ θα κριθείτε λοιπόν κύριε υπουργέ».

Τέλος, ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στην παρουσία «νεοφασιστικών ιδεών στην πατρίδα» και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με οποιαδήποτε πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα και έχει και δικές του προτάσεις. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι καταδικασμένοι εγκληματίες ναζί δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι στην αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη γιατί δεν δέχθηκε ούτε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ούτε τη δική μας πρόταση, να τα θέσει σε συζήτηση», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι ενώ υπάρχει και ζήτημα με τη χρηματοδότηση κομμάτων που προστατεύουν τους ναζί, η ΝΔ δεν παίρνει πρωτοβουλία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ