Εξεταστική για παρακολουθήσεις: Tι είπε ο Γιάννης Ρουμπάτης στην εξάωρη κατάθεσή του

Έξι ώρες διήρκεσε η κατάθεση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των υποκλοπών

“Καμία επισύνδεση πολιτικού δεν είναι νόμιμη”

Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, φέρεται να υποστήριξε ότι η επισύνδεση βουλευτή ή ευρωβουλευτή δεν είναι σε καμία περίπτωση νόμιμη. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να είπε επίσης, ότι το υλικό του φακέλου του Νίκου Ανδρουλάκη καταστράφηκε, αλλά οι σημειώσεις από τις συνακροάσεις πρέπει να υπάρχουν και ότι κανένας υπάλληλος της ΕΥΠ δεν θα κατέστρεφε έναν φάκελο παρακολούθησης αν δεν είχε ρητή εντολή.

Ο Γιάννης Ρουμπάτης, όπως ανέφερε η ΕΡΤ, δεν επικαλέστηκε το απόρρητο και φέρεται να υποστήριξε ότι για όλα τα σημαντικά ζητήματα, ενημέρωνε τον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είτε προφορικά είτε με γραπτά σημειώματα.

Σχετικά με την παρακολούθηση των γραφείων του ΚΚΕ, είπε ότι δεν έχει καμία σχέση η ΕΥΠ και ότι είναι πιθανόν να προέρχεται εκτός επικράτειας.

Τι είπε για την παρακολούθηση Πιτσιόρλα

Όπως αναφέρουν άλλες πηγές ενημέρωσης, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να παραδέχτηκε “με άμεσο τρόπο” την παρακολούθηση του τέως Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ και μετέπειτα μέλους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιου Πιτσιόρλα.

Οι πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να κατέθεσε ότι η έρευνα άρχισε γιατί ο κ. Πιτσιόρλας διαπραγματευόταν την πώληση εθνικού εδάφους σε οικογένεια που σχετίζεται με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και την οικογένεια Άσαντ. Παρουσίασε, δε, και χάρτες ώστε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ ισχυρίστηκε ότι σε συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα δεν του ανέφερε το όνομα του κ. Πιτσιόρλα αλλά έκανε λόγο για παρακολούθηση ενός “τεχνοκράτη” που σχετίζεται με την υπόθεση και ο κ. Τσίπρας φέρεται να ενέκρινε την συνέχιση της έρευνας με την επισήμανση ότι εφόσον προκύψουν στοιχεία να τα παραπέμψει στη Δικαιοσύνη.

Όπως φέρεται να είπε, στη συνέχεια ο κ. Πιτσιόρλας προήχθη σε υπουργό και εξ’ αιτίας αυτής της εξέλιξης ολοκλήρωσε την παρακολούθηση, που διακόπηκε δύο εβδομάδες αφού ανέλαβε καθήκοντα μέλους κυβέρνησης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Ρουμπάτης έστειλε τον φάκελο στη Δικαιοσύνη προσθέτοντας ότι είναι κάτι το οποίο δεν θα διαπραγματευόταν με τίποτα.

Μαρκόπουλος για κατάθεση Ρουμπάτη: Με όσα ακούσαμε φρίξαμε

Ο εισηγητής της ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή Δημήτρης Μαρκόπουλος μετά την πολύωρη κατάθεση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη δήλωσε:

“Τηρώντας πλήρως την διαδικασία του απορρήτου σε ότι αφορά την υπόθεση των επισυνδέσεων από την ΕΥΠ, αυτό το οποίο μπορούμε σήμερα να δηλώσουμε, με όσα ακούσαμε από τον κ. Ρουμπάτη, τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι πραγματικά φρίξαμε! Κάποιοι, από σήμερα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η υπόθεση έχει πάρει μια εντελώς διαφορετική τροπή”.

Τζανακόπουλος: Περιμένουμε να δούμε εάν ο κ. Κοντολέων θα επιμείνει στην κυβερνητική γραμμή περί απορρήτου

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά την πολύωρη κατάθεση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη δήλωσε:

“Αυτό το οποίο επιβεβαιώθηκε σήμερα είναι ότι το απόρρητο (εν. από μάρτυρα) δεν μπορεί να αντιταχθεί ενώπιον της Βουλής, είτε της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, είτε της Εξεταστικής Επιτροπής για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα του κ. Ανδρουλάκη. Και τούτο αποδείχθηκε και με βάση την ίδια την γνώμη που εξέφρασε ο κ. Ρουμπάτης, αλλά και με το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Ρουμπάτης δεν το επικαλέστηκε σε κανένα σημείο της δική του τοποθέτησης.

Περιμένουμε να δούμε, εάν ο κ. Κοντολέων θα επιμείνει στην κυβερνητική γραμμή περί απορρήτου ή θα αναγκαστεί να αποκαλύψει τους, δήθεν, λόγους εθνικής ασφάλειας που του επέβαλαν να παρακολουθήσει δημοσιογράφους, πολιτικούς και συγκεκριμένα τον κ. Κουκάκη και τον κ. Ανδρουλάκη και δεν ξέρουμε πόσους άλλους καθώς υπάρχει και η υπόθεση Σπίρτζη, η οποία είναι ήδη ανοικτή και ο κ. Σπίρτζης φαίνεται ότι παρακολουθήθηκε με το κακόβουλο λογισμικό Pretador, που χρησιμοποιήθηκε και στις περιπτώσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη”.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος συνεχίζει λέγοντας πως “η προσπάθεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ να εκτρέψει την σημερινή εξεταστική επιτροπή σε ζητήματα τα οποία είναι εδώ και χρόνια γνωστά, έπεσαν απολύτως στα κενό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλάκις πει είναι απολύτως ανοικτός στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής για οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά την περίοδο 2015- 2019”.

“Δεν φοβόμαστε απολύτως τίποτα, ούτε έχουμε λόγο να επικαλεστούμε το απόρρητο. Όσα πράξαμε είναι απολύτως στο φως. Και από ότι έχει προκύψει μετά και από έρευνες και της Δικαιοσύνης που έχουν κρατήσει για τουλάχιστον 6 χρόνια, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιβαρύνει τον οποιοδήποτε συμμετείχε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είναι τα σημερινά συμπεράσματα – παρά τις όποιες προσπάθειες κάνει η συμπολίτευση για να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις”, κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.

Λιακούλη: Επιβεβαιώθηκε με τρόπο πανηγυρικό ότι η παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη δεν ήταν νόμιμη

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ στην Εξεταστική Επιτροπή Ευαγγελία Λιακούλη, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη, σχολίασε:

“Επιβεβαιώθηκε και μάλιστα με τρόπο πανηγυρικό ότι η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, δεν ήταν νόμιμη. Με κατηγορηματικό τρόπο. Και το δεύτερο, που προέκυψε είναι ότι η έντυπη μορφή ενός φακέλου που τηρείται στην ΕΥΠ δεν έχει καμία σχέση με τον ηλεκτρονικό φάκελο. Δεν πάει μαζί, άρα δεν καταστρέφεται και μαζί”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ