Ευρωκοινοβούλιο: Τι ειπώθηκε στη συζήτηση για τις υποκλοπές και την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ελλάδα

Συζήτηση βάσει του άρθρου 162 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα: «Η διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα: σκάνδαλο υποκλοπών και ελευθερία των μέσων ενημέρωσης», πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Βάσει του σχετικού άρθρου του κανονισμού, μία πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να ζητήσει τη διεξαγωγή συζήτησης για ένα θέμα επικαιρότητας ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος στην Ολομέλεια και η Διάσκεψη των Προέδρων αποφασίζει εάν και το πότε θα γίνει ή όχι. Πραγματοποιείται μόνο συζήτηση επί του θέματος που έχει προταθεί και όχι ψηφοφορία επί κάποιου σχετικού ψηφίσματος.

Η συζήτηση ξεκίνησε με αρκετή καθυστέρηση, καθώς η συνεδρίαση διεκόπη όταν πολίτες από τα θεωρεία της Ευρωβουλής (εικάζεται ότι είναι κουρδικής καταγωγής), πέταξαν τρικάκια και επιχείρησαν να περάσουν το κιγκλίδωμα ασφαλείας που υπάρχει με τον κίνδυνο να πέσουν στο κενό και ειδικότερα στο χώρο που βρίσκονται τα έδρανα των ευρωβουλευτών. Οι εικόνες καταγράφηκαν και σε βίντεο που ανέβασαν στο διαδίκτυο άλλοι επισκέπτες από διπλανά θεωρεία.

Στη συζήτηση εκ μέρους της σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το λόγο πήρε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας, Τζέσικα Ρόσβαλ, η οποία δήλωσε ότι «η σουηδική Προεδρία θεωρεί την προστασία των κοινών αξιών του Κράτους Δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων ως βασική προτεραιότητα του εξαμήνου» και ότι «πρέπει να υπερασπιστούμε αυτές τις αξίες και κυρίως στη σημερινή συγκυρία με τον πόλεμο στις πύλες της Ευρώπης».

«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη έχουν κοινές ευθύνες και το καθήκον να εξασφαλίσουν ότι εκπληρώνοντας τα υψηλά πρότυπα προστασίας» που θέτουν ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και ο Γενικός Κανονισμός για την προστασία των ατομικών ελευθερίων (GDPR), είπε.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «τα κράτη μέλη θα πρέπει να ερευνήσουν σωστά και να καταδικάσουν οποιαδήποτε μορφή υποκλοπών και παράνομων παρακολουθήσεων» και, όπως ανέφερε, «για να αποτρέψουμε τις παραβιάσεις, το Συμβούλιο (της ΕΕ) προωθεί μία κουλτούρα μεταξύ των κρατών μελών για το Κράτος Δικαίου» και ότι «η σουηδική Προεδρία θα συνεχίσει το έργο των προηγούμενων Προεδριών και θα συνεχίσει των 6ο γύρο διάλογο για το θέμα του Κράτους Δικαίου», υπεθυμίζοντας ότι «η κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα συζητήθηκε στο πλαίσιο του διαλόγου τον Απρίλιο του 2021» και ότι «μεταξύ άλλων, η ελευθεροτυπία και η κατάσταση των δημοσιογράφων ήταν κάτι που συζητήθηκε».

«Ο διάλογος για το Κράτος Δικαίου στο Συμβούλιο θα μας βοηθήσει να ολοκληρώσουμε τον πρώτο αυτόν κύκλο του εποικοδομητικού διαλόγου και πιστεύουμε ότι αυτός ο μηχανισμός αποδίδει καρπούς» είπε και προσέθεσε ότι «θα προωθήσουμε τις διαδικασίες του άρθρου 7 για την Πολωνία και την Ουγγαρία». «Το Συμβούλιο (της ΕΕ)», προσέθεσε η κυρία Ρόσβαλ, «είναι δεσμευμένο να προωθήσει τις βασικές νομοθετικές προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή, την Media Freedom Act και την οδηγία».

Επιπλέον, τόνισε ότι «η ελευθερία του Τύπου και η προστασία των δημοσιογράφων θα πρέπει να εξασφαλιστεί σε κάθε κράτος της ΕΕ», και αμέσως συμπλήρωσε: «Κάθε κράτος μέλος έχει την υποχρέωση να εξασφαλίσει ότι οποιαδήποτε μορφή παράνομης παρακολούθησης διερευνάται και καταδικάζεται. Στη σημερινή και πολιτική κατάσταση, όπου αυταρχικά καθεστώτα προσπαθούν να καταπνίξουν την πολυφωνία των μέσων και τα ανεξάρτητα μέσα, εμείς θα πρέπει να υπερασπιστούμε το μοντέλο μας και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και αξίες μας. Θα πρέπει να υπάρχει ελευθερία έκφρασης και ενημέρωσης. Θα συνεχίσουμε τη δουλειά για αυτά τα δικαιώματα ούτως ώστε να ανθίσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η επίτροπος για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες, τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, Μαρέιντ Μαγκίνες, εκπροσωπώντας τον αρμόδιο επίτροπο, Ντιτιέ Ρέντερς, τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για το Κράτος Δικαίου, όπως το κάνει για όλα κράτη μέλη». Ενημέρωσε, παράλληλα, την Ολομέλεια ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε την 3η έκθεση για το Κράτος Δικαίου τον Ιούνιο» και, όπως είπε, «για πρώτη φορά συμπεριείχε συστάσεις, ειδικές ανά χώρα, για όλα τα κράτη μέλη».

Αμέσως μετά, αναφέρθηκε αναλυτικά για τις συστάσεις που αφορούν την Ελλάδα και «άλλες σχετικές εξελίξεις», όπως είπε. Συγκεκριμένα, μίλησε για τις συστάσεις που αφορούν το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα – εμπλοκή του δικαστικού κλάδου στους διορισμούς προέδρου και αντιπροέδρου στο ανώτατο δικαστικό σύστημα, πρέπει να γίνεται «με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τους διορισμούς ανώτατων δικαστικών λειτουργών», διαπίστωση που έχει καταγραφεί και παλιότερα. Η 3η έκθεση για το Κράτος Δικαίου, ανέφερε, «διαπίστωσε ότι η Ελλάδα έχει υιοθετήσει κάποια μέτρα για την αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος, αλλά υπάρχουν διάφορες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ό,τι αφορά την αποτελεσματική λειτουργία της Δικαιοσύνης». Επιπλέον, είπε πως «παρότι υπάρχουν βελτιώσεις στην ψηφιοποίηση της διοίκησης της δικαιοσύνης», την ίδια ώρα, «υπάρχουν σχετικές ελλείψεις της ψηφιοποίησης της αστικής δικαιοσύνης».

Όσον αφορά το γενικότερο πλαίσιο κατά της διαφθοράς, η επίτροπος ανέφερε ότι, ενώ υποβάλλονται δηλώσεις πόθεν έσχες, «λίγες ελέγχονται» και θα πρέπει να γίνεται «συστηματική επαλήθευση της ορθότητας των στοιχείων των δηλώσεων». Επίσης, το 2021, «ένας περιορισμένος αριθμός διώξεων, όσον αφορά τη διαφθορά, διαπιστώθηκαν». Επομένως, είπε, θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος σε αυτό το θέμα. Και υπενθύμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντα πρότεινε να αυξηθούν οι προσπάθειες (των κρατών μελών) να υπάρχει ένα μητρώο όσον αφορά τις διώξεις και τελεσίδικες αποφάσεις σε περιπτώσεις διαφθοράς».

Σχετικά με την ελευθεροτυπία και πολυφωνία των μέσων, η επίτροπος ανέφερε ότι η έκθεση για το Κράτος Δίκαιου μιλάει για την κατάσταση των δημοσιογράφων στην Ελλάδα και ότι «υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες λόγω του ότι πολλοί δημοσιογράφοι έχουν αντιμετωπίσει απειλές και φυσικές επιθέσεις, ενώ έχει επιδεινωθεί το επαγγελματικό τους περιβάλλον».

Επίσης, τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει (στην έκθεση) ειδική σύσταση προς την Ελλάδα για το θέμα αυτό με στόχο να υιοθετηθεί ειδική νομοθεσία για να βελτιωθεί η φυσική ασφάλεια και περιβάλλον εργασίας των δημοσιογράφων, λαμβάνοντας υπόψιν τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την προστασία των δημοσιογράφων». Και αμέσως προσέθεσε ότι στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρόσφατα υπέγραψε ένα μνημόνιο συνεννόησης για την προστασία, ασφάλεια και ενίσχυση της δημοσιογραφίας και άλλων επαγγελμάτων ενημέρωσης μέσα σε ένα κοινό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων καθ ύλην αρμόδιων υπουργείων, καθώς και προτάσεις για νομοθετικές και μη νομοθετικές πρωτοβουλίες για να εξασφαλιστεί η προστασία των δημοσιογράφων».

Στη συνέχεια της παρέμβασής της, υπενθύμισε ότι «η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Media Freedom Act, που υιοθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, περιέχει πολλές διατάξεις για να ενισχύσουν την ελευθεροτυπία και για να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους, άρθρα συγκεκριμένα για τις υποκλοπές και τη χρήση κακόβουλου λογισμικού από τις δημόσιες αρχές».

Όσον αφορά άλλα ζητήματα και πριν μιλήσει για το θέμα «των κακόβουλων λογισμικών και των υποκλοπών», αναφέρθηκε στις απαιτήσεις «καταγραφής ΜΚΟ και οργανώσεων των πολιτών» και ότι «αυτές οι απαιτήσεις θα πρέπει να είναι αναλογικές, καθώς πρέπει να λειτουργούν απρόσκοπτα», ενώ σχετικά με τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, είπε ότι «θα πρέπει να βελτιωθεί η διαδικασία υιοθέτησης της νομοθεσίας, συγκεκριμένα ο χρόνος δημόσιας διαβούλευσης».

Σχετικά με το θέμα των κακόβουλων λογισμικών και των υποκλοπών, επανέλαβε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδικάζει σθεναρά οποιαδήποτε παράνομη πρόσβαση σε προσωπικές επικοινωνίες, είτε με παραδοσιακά μέσα είτε με κακόβουλο λογισμικό ή υποκλοπές» και ότι «έχουμε ένα ισχυρό πλαίσιο για την προστασία των δεδομένων και ιδιωτική σφαίρα και πρέπει να γίνει σεβαστό».

Ενημέρωσε το Σώμα ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε νόμο για την υποκλοπή για λόγους εθνικής ασφάλειας και την καταπολέμηση του εγκλήματος». Και αμέσως είπε ότι σε ό,τι αφορά την αγορά και χρήση λογισμικού τέτοιου είδους από τις δημόσιες αρχές, «θα πρέπει να προσδιορίζονται οι συνθήκες αγοράς τέτοιου λογισμικού».

«Τους τελευταίους μήνες σημειώσαμε ότι υπάρχουν κι άλλες αναφορές για παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και στελεχών των ενόπλων δυνάμεων», είπε και προσέθεσε: «Υπάρχουν διάφορες έρευνες που τρέχουν αυτή τη στιγμή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι οι εποπτικές αρχές θα χρησιμοποιήσουν όλες τις εξουσίες που έχουν για να εξετάσουν πλήρως αυτές τις υπόνοιες και τους ισχυρισμούς για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Τα άτομα θα πρέπει να ασκούν τα δικαιώματά τους για την προστασία των δεδομένων τους και της ιδιωτικής τους σφαίρα».

Τέλος, σχετικά με το δικαίωμα σε ένδικα μέσα, είπε ότι «το δικαίωμα ενημέρωσης μπορεί να υπόκειται σε καθυστερήσεις λόγω της εθνικής νομοθεσίας» και ότι «αυτό θα πρέπει να γίνεται μόνο για λόγους εθνικής ασφάλειας» και ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές για τις πρόσφατες εξελίξεις και θα παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς».

Μεϊμαράκης: Αυτή η συζήτηση αδικεί την Ελλάδα

«Η σημερινή συζήτηση αδικεί τη χώρα μου, αδικεί την Ελλάδα», τόνισε κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο, ο αντιπρόεδρος του ΚΟ του ΕΛΚ στο ΕΚ και επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στη συζήτηση για τη «διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα: σκάνδαλο υποκλοπών και ελευθερία ΜΜΕ».

Και αυτό, όπως είπε, «γιατί γίνεται τώρα, σε μία προεκλογική περίοδο και θεωρείται παρέμβαση στις εκλογικές διαδικασίες ενός κράτους μέλους της Ένωσης», καθώς «μεταφέρουμε εδώ τις διαφωνίες που έχουμε αναπτύξει στην Ελλάδα κατ’ επανάληψη».

«Είναι γνωστό, συνάδελφοι, ότι το θέμα των υποκλοπών συζητείται από το περασμένο καλοκαίρι σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης και αμέσως προσέθεσε: «Θα θυμίσω ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της ελληνικής Βουλής έχει εξετάσει το θέμα λεπτομερώς, οι Ανεξάρτητες Αρχές έχουν παρέμβει, η Δικαιοσύνη το διερευνά, κατατέθηκε πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση και, μετά από τριήμερες συζητήσεις, ανανεώθηκε η εμπιστοσύνη της Βουλής στην Κυβέρνηση, ήρθε η PEGA στην Ελλάδα και συνεργάστηκε με τις αρχές και την κυβέρνηση και, τώρα πλέον, αναμένουμε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης που είναι και η μόνη αρμόδια. Και θέλουμε όλοι να χυθεί άπλετο φως. Και κάναμε και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να λάμψει η αλήθεια. Και αναλάβαμε και την πολιτική ευθύνη».

«Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση, στη συγκεκριμένη αυτή περίοδο, σ’ αυτό το βήμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν συμβάλει στην προσπάθεια ανίχνευσης της αλήθειας, αλλά εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, οι οποίες δεν συνάδουν σε μία δημοκρατική χώρα, μέλος μιας δημοκρατικής Ένωσης», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι «σύντομα οι ελληνικός λαός θα αποφασίσει, πηγαίνοντας για τις εκλογές, και, τότε, πράγματι, θα δούμε ποιος έχει δίκαιο, και θα περιμένουμε και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης». Και, καταλήγοντας, είπε: «Η σημερινή συζήτηση είναι άκαιρη, είναι άστοχη και το καταλαβαίνουμε όλοι».

Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες εμμονικά στοχοποιούν την Ελλάδα. Σοβαρά πιστεύετε ότι υπάρχει διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα;»

«Εδώ και αρκετούς μήνες σε κάθε Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες εμμονικά στοχοποιούν την Ελλάδα. Σοβαρά πιστεύετε ότι υπάρχει διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα;», αναρωτήθηκε, κατά την παρέμβασή της στην ίδια συζήτηση στην Ολομέλεια του ΕΚ και μιλώντας εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ -Βρυωνίδη.

«Να μιλήσουμε με δεδομένα» συνέχισε η κ. Βόζεμπεργκ, λέγοντας τα εξής: «Η υπόθεση των υποκλοπών εκκρεμεί ενώπιον την ελληνικής δικαιοσύνης, η οποία είναι η μόνη αρμόδια. Άλλωστε η κυβέρνηση διευκρίνισε ρητά ότι δεν έχει καμία σχέση με παράνομα λογισμικά ούτε υπάρχουν στοιχεία περί του αντιθέτου.

Οι νόμιμες επισυνδέσεις για λόγους ασφάλειας είναι αυτονόητο ότι είναι αποκλειστική εθνική υπόθεση κάθε χώρας. Σημειώνω ότι με νέο νόμο της κυβέρνησης, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που θεσμοθέτησε απαγόρευση κατοχής, εμπορίας και χρήσης κακόβουλου λογισμικού. Εννέα θέσεις ανέβηκε το 2022 η Ελλάδα στον δείκτη δημοκρατίας σύμφωνα με τον Economist.

Είναι μια από τις καλύτερες επιδόσεις. Και κατά την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Ελλάδα εμφανίζει σημαντική άνοδο στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς.

Ανέβηκε 16 θέσεις σε σχέση με το 2018. Η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, ενώ επίσης σήμερα κυκλοφορούν περισσότερες εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα από ποτέ. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν Μέσα που φθάνουν να καθυβρίζουν ακόμα την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και δεν τα έχει ενοχλήσει ποτέ κανείς;»

«Η αντιπολίτευση στηρίζεται στη ΜΚΟ reporters without borders που κατατάσσει την Ελλάδα κάτω από το Τσαντ και τη Μογγολία. Χωρίς κριτήρια, μεθοδολογία, και επιστημονική βάση, ενώ περιφρονεί την Έκθεση για την ελευθερία της έκφρασης της Media Pluralism Μonitor, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αξιολογεί την Ελλάδα πάνω από χώρες με παράδοση», είπε και αμέσως, καταλήγοντας, τόνισε: «Αγαπητοί συνάδελφοι, η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα και το γνωρίζετε. Με την υιοθέτηση αυθαίρετων ισχυρισμών και με αθέμιτες παρεμβάσεις κατά την προεκλογική περίοδο, κάποιοι επιδιώκουν να πλήξουν την ελληνική κυβέρνηση στηρίζοντας την προεκλογική καμπάνια της αντιπολίτευσης. Αυτή είναι η αλήθεια».

Α-Μ. Ασημακοπούλου: «Είμαστε εδώ γιατί οι Σοσιαλιστές και η Αριστερά θέλουν να επηρεάσουν την έκβαση των εκλογών στην Ελλάδα. Αλλά αυτό θα το αποφασίσει μόνο ο ελληνικός λαός»

«Το πραγματικό ερώτημα είναι γιατί οι Ευρωσοσιαλιστές επιμένουν τόσο πολύ να συζητήσουμε για μία ακόμα φορά το θέμα αυτό που αφορά την Ελλάδα», έπειτα από όσα έχουν γίνει σε επίπεδο ελληνικής Βουλής, την Επιτροπή PEGA του ΕΚ και όλες τις άλλες διερευνητικές διεργασίες, αναρωτήθηκε η εκπρόσωπος Τύπου της ευρωομάδας της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, μιλώντας στην ίδια συζήτηση στα αγγλικά.

«Για πιο λόγο συζητάμε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, όταν πολλοί εξωτερικοί οργανισμοί ο οποίοι δίνουν πολύ καλή βαθμολόγηση στην Ελλάδα, ενώ άλλοι οργανισμοί έρχονται να βάλουν την ελευθερία του Τύπου κάτω από τη Μπουρκίνα Φάσο. Για πιο λόγο αυτή τη στιγμή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από μία κεντροαριστερή πλειοψηφία, έχουμε α λα καρτ επιλογή χωρών που δέχονται επιθέσεις. Και για πιο λόγο αυτή τη στιγμή η έκθεση της PEGA χρησιμοποιεί αβάσιμα επιχειρήματα από τις εφημερίδες της αντιπολίτευσης της Ελλάδας» υπογράμμισε η κ. Ασημακοπούλου και αμέσως προσέθεσε: «Μόνο και μόνο αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα».

Συνεχίζοντας την παρέμβασή της, αναρωτήθηκε: «Μήπως επειδή οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα δείχνουν ότι προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επόμενες εκλογές και ενδεχομένως οι κατηγορίες αυτές δυσφήμισης έχουν ως στόχο να υποστηρίζουν μόνο την Αριστερά στην Ελλάδα. Και η απάντηση είναι αυτή και είναι πάρα πολύ απλή. Κι αυτή είναι η αλήθεια. Σήμερα, δεν βρισκόμαστε εδώ για να συζητήσουμε το κράτος δικαίου. Είμαστε εδώ γιατί οι Σοσιαλιστές και η Αριστερά θέλουν να επηρεάσουν την έκβαση των εκλογών στην Ελλάδα. Αλλά αυτό θα το αποφασίσει μόνο ο ελληνικός λαός». Και ολοκλήρωσε την παρέμβασή της με μία φράση στα ελληνικά: «Ελληνίδες και Έλληνες πολίτες θα αποφασίσουν ποιος θα την κυβερνήσει».

Παπαδημούλης: Ο Νίκος Ανδρουλάκης να συμβάλει να έχουμε μετά τις εκλογές άλλη κυβέρνηση

Πολιτική ευθύνη προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επέρριψε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης για τη «ραγδαία», όπως είπε, «επιδείνωση του κράτους δικαίου» στην Ελλάδα και εξέφρασε την προσδοκία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, «θύμα των αυταρχικών μεθοδεύσεων» της κυβέρνησης «να συμβάλει ώστε να έχουμε μετά τις εκλογές άλλη κυβέρνηση και άλλον πρωθυπουργό».

Στην ομιλία που εκφώνησε ο κ. Παπαδημούλης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα «Διάβρωση του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα: το σκάνδαλο των υποκλοπών και η Ελευθερία του Τύπου» κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «εμφανίζεται ως κεντροδεξιός πολιτικός στις Βρυξέλλες, ενώ στην Αθήνα χρησιμοποιεί αυταρχικές πρακτικές, όπως η συνέργεια Predator και ΕΥΠ που είναι υπό τον έλεγχό του, οι οποίες θυμίζουν Στάζι»

«Στην πατρίδα μου, την Ελλάδα, τη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία, βιώνουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια ραγδαία υποβάθμιση της Δημοκρατίας, μεγάλη διάβρωση του κράτους Δικαίου, κραυγαλέα συρρίκνωση της ελευθερίας του Τύπου και του πλουραλισμού. Η πολιτική ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης». είπε ο Δ. Παπαδημούλης απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Επιτροπής και της Προεδρίας.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε τη «βεβαιότητα», ότι «ο Νίκος Ανδρουλάκης, θύμα αυτών των μεθοδεύσεων, θα συμβάλει προκειμένου να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα, που να μην θυμίζει την Πολωνία και την Ουγγαρία, να έχουμε στις επόμενες εκλογές άλλη κυβέρνηση και άλλο πρωθυπουργό».

Προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε από το βήμα της Ολομέλειας και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης , επικρίνοντάς τον ότι «αντιλαμβάνεται το κράτος ως ιδιοκτησία του».

Ο κ. Αρβανίτης περιέγραψε τη σταδιακή υποχώρηση του κράτους δικαίου, η οποία έφτασε ως τις παρακολουθήσεις θεσμικών λειτουργών του κράτους.

«Από τις συλλήψεις γονέων και παιδιών σε κινηματογράφους επειδή παρακολουθούσαν την ταινία Τζόκερ, μέχρι τις λίστες χρηματοδότησης φίλιων μέσων -Λίστα Πέτσα- τις δολοφονίες μικροπαραβατικών Ρομά από την αστυνομία, τα pushbacks, την αστυνομική εισβολή με ακραία βία στην οικία του σκηνοθέτη Ινδαρέ, τις διώξεις δημοσιογράφων και εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, φτάσαμε στην οργάνωση και ενορχήστρωση παρακολουθήσεων πολιτικών και θεσμικών λειτουργών της Δημοκρατίας, με εντολή και καθοδήγηση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ