Ευρωεκλογές 2024: Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις – «Κλειδί» η αποχή και η αναποφάσιστοι

Μπροστά με διαφορά είναι η ΝΔ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις ευρωεκλογές 2024. Ωστόσο φαίνεται ότι δεν θα καταφέρει να πιάσει το 33% που ήταν το ποσοστό που έλαβε στις προηγούμενες ευρωκάλπες. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ. Παράγοντες-κλειδί αναμένεται πως θα είναι η αποχή και η τελική επιλογή όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Δημοσκόπηση Metron Analysis

Μόλις δύο μέρες πριν από την ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου, το MEGA παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής τη μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis.

Η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει τη συσπείρωσή της, όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα κατορθώσει να πιάσει το συμβολικό όριο του 33%, που ήταν το ποσοστό της στις προηγούμενες ευρωεκλογές, επιβεβαιώνοντας ότι παραμένει ο πιο συμπαγής πολιτικός χώρος, όχι όμως ένα ηγεμονικό «πλειοψηφικό» ρεύμα.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κοινωνία παραμένει ιδιαίτερα δυσαρεστημένη και όχι ιδιαίτερα αισιόδοξη, όπως έχει φανεί και από τις άλλες δημοσκοπήσεις, με σχετικά ισχυρά ποσοστά δυσαρέσκειας και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, αυτή η δυσαρέσκεια δεν παίρνει μια ενιαία μορφή, αλλά διασπείρεται σε ένα ευρύ φάσμα κομμάτων, την ώρα – και αυτή είναι σίγουρα μια σημαντική παράμετρος – ένα σημαντικό μέρος των δυσαρεστημένων βρίσκονται στο φάσμα της αδιευκρίνιστης ψήφου. Καθοριστική παράμετρος θα είναι και η αποχή, με τις ενδείξεις να παραπέμπουν σε χαμηλότερη συμμετοχή σε σχέση με το 2019, παρά την άνοδο του ενδιαφέροντος σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Ως προς τα άλλα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση και το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη, ενώ ως προς την τέταρτη η Ελληνική λύση αυτή τη στιγμή δείχνει να ξεπερνά στην εκτίμηση ψήφου το ΚΚΕ, την ώρα που τόσο η Νίκη όσο και Πλεύρη Ελευθερίας δείχνουν να έχουν δυναμική άνω του 4%.

Από την άλλη στη ζώνη του 3%, που είναι και το κρίσιμο εκλογικό κατώφλι για τη διεκδίκηση έδρας, βρίσκονται τρία κόμματα, δύο από το χώρο της Αριστεράς, το ΜέΡα25 και η Νέα Αριστερά και από τον χώρο της Ακροδεξιάς η «Φωνή της Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

Αυξάνεται το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές αλλά παραμένει κάτω από αυτό του 2019

Ως προς το ενδιαφέρον των πολιτών για τις ευρωεκλογές, στοιχείο καθοριστικό και για το ποσοστό συμμετοχής, αυτό συνεχίζει μια αυξητική πορεία σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις, αλλά εξακολουθεί να είναι ελαφρά πιο κάτω από το επίπεδο του 2019.

Ως προς τη γνώμη των πολιτών για την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ενδιαφέρον ότι παρότι αυτή τη φορά καταγράφεται το πιο υψηλό ποσοστό θετικών γνωμών των τελευταίων μηνών (53%), εντούτοις το 40% των αρνητικών εκτιμήσεων δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.

Αντίστοιχα και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε μια μικρή αύξηση στις θετικές γνώμες όπως και πάλι υπάρχει ένα ποσοστό 40% που έχει αρνητική γνώμη.

Χαμηλότερη πρόθεση συμμετοχής στις ευρωεκλογές

Ως προς τη πρόθεση συμμετοχής στις εκλογές οι απαντήσεις «σίγουρα ναι» παρέμειναν στο 68%, ένα ποσοστό χαμηλότερο από από αυτό του Μαΐου 2019 όταν ήταν στο 81%. Όπως έχει φανεί και σε προηγούμενες έρευνες, η πιο δύσπιστη γειοά, αυτή με τη μικρότερη βεβαιότητα ότι θα ψηφίσει είναι η Gen Z, οι ηλικίες 17-24, όπου η απάντηση «σίγουρα ναι» είναι μόλις στο 41%. Ενδιαφέρον με την εισαγωγή της επιστολικής ψήφου, πλέον καταγράφεται σε έρευνα και το «έχω ήδη ψηφίσει».

Πάντως για συγκριτικούς λόγους αξίζει να έχουμε υπόψη μας και το πώς ιστορικά έχει διαμορφωθεί η συμμετοχή στις ευρωεκλογές.

Ως προς το μήνυμα των ευρωεκλογών για την Ευρώπη η πλειοψηφία πιστεύει ότι θα είναι μήνυμα υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως υπάρχει ένα ισχυρό ποσοστό 37% που πιστεύει ότι θα βγάλουν μήνυμα αποδοκιμασίας.

Κατά τα άλλα όπως και σε προηγούμενες έρευνες οι ψηφοφόροι προτιμούν να δουν καινούρια πρόσωπα και νέες ιδέες στην Ευρωβουλή, με μόνη εξαίρεση του ψηφοφόρους 79 και άνω που προτιμούν τα δοκιμασμένα πρόσωπα με γνώσεις.

Εκλογές στο φόντο έντονης δυσαρέσκειας

Η δυσαρέσκεια αποτυπώνεται και σε αυτή τη δημοσκόπηση. Η κυβέρνηση έχει 29% θετικές γνώμες και 63% αρνητικές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι όσοι κατατάσσονται στην αδιευκρίνιστη ψήφο έχουν υψηλότερο ποσοστό αρνητικής γνώμης (66%) και χαμηλότερο ποσοστό θετικής γνώμης (18%) για την κυβέρνηση.

Βεβαίως, την ίδια στιγμή καταγράφεται ακόμη μεγαλύτερη αρνητική γνώμη και για την αξιωματική αντιπολίτευση, πράγμα που εξηγεί γιατί δεν είναι ένας χώρος μαζικής υποδοχής της δυσαρέσκειας.

Γι’ αυτό τον λόγο και εκτίμηση των ερωτώμενων είναι ότι οι εκλογές κατά βάση θα στείλουν μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβέρνησης, αφού αυτό πιστεύει το 60% ενώ μόνο το 32% εκτιμά ότι θα είναι μήνυμα στήριξης της κυβέρνησης. Ενδιαφέρον ότι το μικρότερο ποσοστό εκτίμησης ότι θα υπάρξει μήνυμα υποστήριξης το έχει ακριβώς το κομμάτι της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Η κοινωνική δυσαρέσκεια αποτυπώνεται ιδίως σε σχέση με την οικονομία. Εκεί οι αρνητικές αξιολογήσεις φτάνουν το 65% (73% στους αναποφάσιστους και συνολικά την αδιευκρίνιστη ψήφο)και οι θετικές αξιολογήσεις περιορίζονται στο 15% (μόνο 8% για την αδιευκρίνιστη ψήφο).

Ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο 39%, έχοντας πολύ κοντά τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να ακολουθεί, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τον Μάιο.

Πώς διαμορφώνονται οι κομματικοί συσχετισμοί

Ως προς την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ έχει μια μικρή άνοδο κατά 0,9% σε σχέση με τον Μάιο, ο ΣΥΡΙΖΑ μια μικρή υποχώρηση κατά 0,3% αλλά παραμένει δεύτερο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ μια υποχώρηση κατά 0,9%, το ΚΚΕ κατά 1,2%, ενώ ανεβαίνει στην τέταρτη θέση η Ελληνική Λύση με 6,9%. Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας ανεβάζουν ελαφρά τα ποσοστά τους, το ΜέΡΑ25 και η Νέα Αριστερά έχουν σταθερή πρόθεση ψήφου στο 2.5%, ενώ άνοδο έχει η «Φωνή της Λογικής».

 

Η αδιευκρίνιστη ψήφος, δηλαδή το άθροισμα των αναποφάσιστων και όσων επιλέγουν να μην απαντήσουν είναι στο 11.3% και η ανάλυσή της δείχνει ότι το μεγαλύτερο τμήμα της είναι από όσους είτε δεν ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές είτε δεν απάντησαν και ακολουθεί με 14% της αδιευκρίνιστης ψήφου η ΝΔ, ένα ποσοστό που αναλογικά μπορεί να κάνει τη διαφορά σε σχέση με τον στόχο του 33%.

Σε αυτή τη βάση είναι που διαμορφώνεται η εκτίμηση ψήφου της Metron Analysis. Η εκτίμηση για ΝΔ είναι στο 32% δηλαδή άνοδος αλλά όχι ικανότητα επίτευξης του στόχου του 32%. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο 15,5% σαφώς μπροστά από το 12% του ΠΑΣΟΚ. Η Ελληνική Λύση στην τέταρτη θέση με 8,5% και το ΚΚΕ στο 7.5%. Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας στο 4,5% και από εκεί πέρα η εκτίμηση δίνει 3% σε τρία κόμματα: το ΜέΡΑ25, τη Νέα Αριστερά και τη Φωνή της Λογικής. Αυτού του είδους η κατανομή σημαίνει ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το άθροισμα των κομμάτων που δεν θα περάσουν το 3% καθώς αυτό επηρεάζει το πώς λειτουργεί το μέτρο και διαμορφώνει το ενδεχόμενο ακόμη και να υπάρξει κόμμα που να πάρει 3% και να μην εκλέξει έδρα.

Η ταυτότητα της έρευνας

 

Δημοσκόπηση Pulse

Στην πρώτη θέση με διαφορά παραμένει η ΝΔ σε δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές 2024. Σύμφωνα με την έρευνα της Pulse, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 30%, διατηρώντας μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν η Ελληνική Λύση και ΚΚΕ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η «μάχη» τουλάχιστον τεσσάρων κομμάτων να πιάσουν το 3%.

Συσπείρωση κομμάτων και μετακινήσεις ψηφοφόρων

Σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα διαδραματίσει η συσπείρωση των ψηφοφόρων και οι μετακινήσεις από κόμμα σε κόμμα.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι ενδεικτικά:

Ο Μητσοτάκης καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Όσον αφορά στον καταλληλότερο πολιτικό αρχηγό για πρωθυπουργό, στην πρώτη θέση βρίσκεται με διαφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η επιλογή «Κανένας» και τρίτος είναι ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ένας ακόμη παράγοντας που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων που δεν θα αλλάξουν την απόφασή τους. Τα στοιχεία της Pulse δίνουν μία τάξη μεγέθους, εξειδικεύοντας παράλληλα και τα πιθανά ποσοστά αποχής ανά κόμμα.

 

 

Δημοσκόπηση Alco

Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής η δεύτερη μέτρηση της μεγάλης δημοσκόπησης του ALPHA και της ALCO.

Ως προς την πρόθεση ψήφου η ΝΔ κυμαίνεται σε ποσοστά από 23,4% έως 26,3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από 11,2% έως 12,6%. Στην τρίτη θέση έρχεται το ΠΑΣΟΚ με το ποσοστό του να κυμαίνεται από 9,9% έως 11,2%. Για την τέταρτη θέση διαγκωνίζονται το ΚΚΕ με εύρος ποσοστών από 6,1% έως 6,9% και η Ελληνική Λύση που κυμαίνεται από 6,4% έως 7,2%.

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ κυμαίνεται σε ποσοστά από 29,2% έως 33,6%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από 14% έως 17,2%. Στην τρίτη θέση έρχεται το ΠΑΣΟΚ με το ποσοστό του να κυμαίνεται από 11% έως 14,2%. Στην τέταρτη θέση καταγράφεται η Ελληνική Λύση που κυμαίνεται από 7,1% έως 9,1% και ακολουθεί το ΚΚΕ με εύρος ποσοστών από 6,7% έως 8,7% .

Δείτε τη δημοσκόπηση:

 

Δημοσκόπηση MRB

Μεγάλο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και τον ΣΥΡΙΖΑ σταθερά στη δεύτερη θέση καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB για το OPEN, λίγα 24ωρα πριν από τις Ευρωεκλογές 2024.

Τα ποσοστά των κομμάτων με την αναγωγή στο σύνολο έχουν ως εξής:

ΝΔ: Από 29% έως 34% με μέση τιμή το 31,5%
ΣΥΡΙΖΑ: Από 14% έως 18% με μέση τιμή το 16%
ΠΑΣΟΚ: από 10,5% έως 14,5% με μέση τιμή το 12,5%
Ελληνική Λύση: Από 7% έως 10% με μέση τιμή το 8,5%
ΚΚΕ: Από 6,5% έως 9,5% με μέση τιμή το 8%
Νίκη: Από 3% έως 5% με μέση τιμή το 4%
Πλεύση Ελευθερίας: Από 2,5% έως 4,5% με μέση τιμή το 3,5%
Νέα Αριστερά: Από 2,1% έως 4,1% με μέση τιμή το 3,1%
Φωνή Λογικής: Από 1,8% έως 3,8% με μέση τιμή το 2,8%
Δημοκράτες: Από 1% έως 3% με μέση τιμ ή το 2%

Στην πρόθεση ψήφου, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:

ΝΔ: 26,3%
ΣΥΡΙΖΑ: 13,4%
ΠΑΣΟΚ: 10,4%
Ελληνική Λύση: 7,1%
ΚΚΕ: 6,7%
Νίκη: 3,3%
Πλεύση Ελευθερίας: 2,9%
Νέα Αριστερά: 2,6%
ΜέΡΑ25: 2,5%
Φωνή Λογικής: 2,3%
Δημοκράτες: 1,7%
Άλλο κόμμα: 4,3%
Αδιευκρίνιστη ψήφος: 16,5%

Πώς κατανέμονται οι έδρες

Αναφορικά με τις έδρες στην επόμενη ευρωβουλή, με βάση τα ποσοστά:

Η ΝΔ λαμβάνει από 7 έως 8
Ο ΣΥΡΙΖΑ από 3 έως 4
Το ΠΑΣΟΚ από 2 έως 3
Το ΚΚΕ από 1 έως 2
Η Ελληνική Λύση 2
Η Νίκη από 0 έως 1
Η Πλεύση Ελευθερίας από 0 έως 1
Η Νέα Αριστερά από 0 έως 1
Το ΜέΡΑ25 από 0 έως 1
Η Φωνή Λογικής από 0 έως 1
Οι Δημοκράτες από 0 έως 1

Το 62,8% λέει ότι θα σταλεί μήνυμα δυσαρέσκειας

Το 62,8% απαντά πως στις ευρωεκλογές θα πρέπει να σταλεί μήνυμα δυσαρέσκειας για την πολιτική της ΝΔ, ενώ το 31,8% απαντά πως η χώρα χρειάζεται σταθερότητα γιατί η κυβέρνηση έχει πετύχει πολλά.

Το 88,1% θα στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας ψηφίζοντας στις ευρωεκλογές ένα κόμμα που το εκφράζει, ενώ το 11,9% θα στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας με αποχή, άκυρο ή λευκό.

Ποιος είναι ικανότερος

Το 42,8% απαντά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ το 11,3% θεωρεί πως ικανότερος είναι ο Στέφανος Κασσελάκης και το 5,9% πως ικανότερος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Το 30,1% απαντά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα θέματα οικονομίας, ενώ το 15,5% θεωρεί πως ικανότερος είναι ο Στέφανος Κασσελάκης και το 9,5% πως ικανότερος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Το 26,1% απαντά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα θέματα καθημερινότητας, το 17,1% πως ικανότερος είναι ο Στέφανος Κασσελάκης και το 11,1% πως ικανότερος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Το 20,7% απαντά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα θέματα δικαιοσύνης, το 17,4% πως ικανότερος είναι ο Στέφανος Κασσελάκης και το 10,5% πως ικανότερος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ποιες λέξεις ταιριάζουν περισσότερο σε Μητσοτάκη, Κασσελάκη και Ανδρουλάκη

Οι λέξεις που ταιριάζουν περισσότερο στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι:
Δυσαρέσκεια: 56,3%
Αδιαφορία: 29,5%
Προσδοκία: 21,7%
Σιγουριά: 17,4%
Ρίσκο: 14,6%
Ικανοποίηση: 13,1%.

Οι λέξεις που ταιριάζουν περισσότερο στον Στέφανο Κασσελάκη είναι:
Αδιαφορία: 43%
Ρίσκο: 35%
Δυσαρέσκεια: 32,8%
Προσδοκία: 24,5%
Ικανοποίηση: 5,3%

Οι λέξεις που ταιριάζουν περισσότερο στο Νίκο Ανδρουλάκη είναι:
Αδιαφορία: 52,7%
Δυσαρέσκεια: 29,2%
Προσδοκία: 21,6%
Ρίσκο: 19,6%
Ικανοποίηση: 7%
Σιγουριά: 4,4%

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 27,5% και ακολουθούν ο Στέφανος Κασσελάκης με 10,6% , ο Νίκος Ανδρουλάκης με 5,5%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 4,9%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 4,4%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 3,5% και ο Δημήτρης Νατσιός με 2,5%.

Τι απαντούν οι πολίτες για πόθεν έσχες Μητσοτάκη – Κασσελάκη

Το 42,4% βλέπει αρνητικά τη δημοσιοποίηση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη τη λίστα με τα περιουσιακά του στοιχεία ενώ το 30,3% τη βλέπει θετικά.

Αντίστοιχα, το 60% ζητεί και από τον πρωθυπουργό να δημοσιοποιήσει την περιουσιακή του κατάσταση για να ενημερωθούν οι πολίτες, ενώ το 33,2% απαντά πως δεν χρειάζεται γιατί η περιουσία του κ. Μητσοτάκη είναι γνωστή από τη διαδικασία που ακολουθείται στη Βουλή.

Δημοσκόπηση της MARC για τον ΑΝΤ1

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, παρουσιάστηκε η τελευταία δημοσκόπηση του ΑΝΤ1 και της Marc, πριν από το άνοιγμα της κάλπης για τις ευρωεκλογές.

Στην ερώτηση «πόσο σημαντικές είναι οι ευρωεκλογές», το 43,6% απάντησε “όσο και οι βουλευτικές”, το 36,9% “αρκετά σημαντικές, αλλά όχι όσο οι βουλευτικές”, και το 19,5% “ελάχιστα σημαντικές/καθόλου”.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 15 μονάδες. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 29,8% έναντι 14,8% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 9,8%.

Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 7,3%, το ΚΚΕ με 7,0%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,8%, η Νίκη με 2,9%, η Φωνή Λογικής με 2,4%, το ΜέΡΑ25 με 2,3%, η Νέα Αριστερά με 2,1%, οι Δημοκράτες με 1,7%, ενώ οι αναποφάσιστοι καταγράφουν ποσοστό 9,7%.

Στην εκτίμηση του αποτελέσματος, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 33% (35,4% με 30,6%), ενώ ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 16,6% (18,5% με 14,7%), το ΠΑΣΟΚ με 11,7% (13,3% με 10,1%), η Ελληνική Λύση με 8,4% (9,8% με 7%), το ΚΚΕ με 7,8% (9,2% με 6,4%), η Πλεύση Ελευθερίας με 4,3% (5,3% με 3,3%), η Νίκη με 3,6% (4,5% με 2,7%), το ΜέΡΑ25 με 2,8% (3,6% με 2%, η Φωνή Λογικής με 2,6% (3,4% με 1,8%), η Νέα Αριστερά με 2,4% (3,2% με 1,6%) και οι Δημοκράτες με 1,9% (2,6% με 1,2%).

Η διακύμανση πρόθεσης ψήφου ευρωεκλογών για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

Από το 29,7% τον Ιανουάριο και το 30,7% τον Μάϊο, στο 29,8% τον Ιούνιο για την Νέα Δημοκρατία.

Από το 10,1% τον Ιανουάριο και το 13% τον Μάϊο, στο 14,8% τον Ιούνιο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από το 13,4% τον Ιανουάριο και το 10% τον Μάϊο, στο 9,8% τον Ιούνιο για το ΠΑΣΟΚ.

Η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας αγγίζει το 71,9%, του ΣΥΡΙΖΑ το 64,3% και του ΠΑΣΟΚ στο 59,6%.

Στη βεβαιότητα επιλογής, το 66,7% απάντησε «Ναι», το 27% «μάλλον ναι», το 5,3% «μάλλον όχι/όχι» και το 1% «δεν ξέρω, δεν απαντώ».

Ως προς τη βεβαιότητα με βάση την πρόθεση ψήφου τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Σχετικά με το προφίλ της αδιευκρίνιστης ψήφου, το ποσοστό ανδρών και γυναικών σχεδόν συμπίπτει, με ελάχιστη διαφορά.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Marc, το 36,5% προέρχεται κομματικά από τη Νέα Δημοκρατία, το 18,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ, το 13,5% από το ΠΑΣΟΚ, το 6,3% από την Νίκη, το 4,9% από τους Σπαρτιάτες, το 4,6% από το ΚΚΕ, το 4,1% από την Πλεύση Ελευθερίας, το 3,5% από το ΜέΡΑ25, και το 2% από την Ελληνική Λύση.

Πάλι σε ότι αφορά στην αδιευκρίνιστη ψήφο, το 11,5% τοποθετεί τον εαυτό του στον χώρο της δεξιάς, το 13,% στην κεντροδεξιά, το 19,4% στο κέντρο, το 15,4% στην κεντροαριστερά, το 14,2% στην αριστερά και το 26,1% δεν αναφέρει κάποια ταύτιση.

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ