Εύα Καϊλή: Οι προϋποθέσεις για την αποφυλάκισή της – Τα σημεία- «κλειδιά» για τις δικαστικές Αρχές

Η ώρα της κρίσης για την Εύα Καϊλή σχετικά με το εάν θα παραμείνει στη φυλακή ή θα αφεθεί ελεύθερη πιθανόν με περιοριστικούς όρους έρχεται την ερχόμενη Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου.

Εύα Καϊλή: Ποινική έρευνα και στην Ελλάδα για δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Η ευρωβουλευτής, το όνομα της οποίας «πρωταγωνιστεί» στις αποκαλύψεις για το Qatar Gate, που έχει προκαλέσει τριγμούς στα θεμέλια της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, κρατείται προσωρινά στις φυλακές του Χάρεν. Χθες λόγω της απεργίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων δεν μπόρεσε να παρουσιαστεί αυτοπροσώπως ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου, με αποτέλεσμα να ζητηθεί από τους συνηγόρους της αναβολή της διαδικασίας, κάτι το οποίο έγινε.

Η Εύα Καϊλή θέλει να είναι παρούσα στη διαδικασία, καθώς διακυβεύεται η προσωπική ελευθερία της και επιθυμεί, όπως έχει δηλώσει και ο δικηγόρος της στην Ελλάδα, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, να σταθεί ενώπιον των δικαστών και να τους πείσει για την αθωότητά της.

Qatar Gate: «Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία και τίποτα δεν θα μπει κάτω από το χαλί» διαμηνύει η Μέτσολα

Το δικαστικό συμβούλιο θα κρίνει αν τηρήθηκαν όλοι οι δικονομικοί κανόνες κατά την προσαγωγή και σύλληψη της Εύας Καϊλή και αν η αποφυλάκισή της θα δημιουργήσει κίνδυνο συσκότισης της έρευνας ή αλλοίωσης αποδεικτικών στοιχείων. Αυτά είναι και τα «κλειδιά» για την επόμενη ημέρα, για το εάν δηλ. θα παραμείνει στη φυλακή ή θα αφεθεί ελεύθερη. Πόσο πιθανή είναι όμως, η αποφυλάκισή της;

Αν οι συνήγοροί της αποδείξουν ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του αυτόφωρου αδικήματος, τότε η αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή είναι πολύ πιθανή.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο OPEN, ο δικηγόρος Ηλίας Μπίσσιας «ένας ευρωβουλευτής απολαμβάνει το ακαταδίωκτο λόγω της ασυλίας, δηλ. εάν δεν δοθεί άδεια από το Ευρωκοινοβούλιο δεν μπορεί να συλληφθεί. Εδώ έχουμε σύλληψη, έκδοση εντάλματος σύλληψης με επίκληση του λόγου ότι υπήρχε αυτόφωρο αδίκημα (σ.σ. λόγω των χρηματικών ποσών που βρέθηκαν στο σπίτι της). Εάν λοιπόν το δικαστικό συμβούλιο κρίνει ότι δεν υπήρχε αυτόφωρο αδίκημα για οποιοδήποτε λόγο, η σύλληψη τότε είναι παράνομη και θα πρέπει να αποφυλακιστεί».

Ο Ιταλός σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος ομολόγησε ότι ήταν μέλος μιας οργάνωσης που συνεργαζόταν τόσο με το Μαρόκο όσο και με το Κατάρ με σκοπό την ανάμειξη στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που διαθέτουν οι εφημερίδες Le Soir και La Reppublica, έχει ήδη κριθεί προφυλακιστέος.

Ο ίδιος πάντως, προσπάθησε με κάθε τρόπο να κρατήσει την σύντροφό του έξω από την υπόθεση, διευκρινίζοντας ότι δεν ήταν εκείνη η παραλήπτρια αυτών των τεράστιων ποσών.

«Θα κάνω ό, τι είναι δυνατόν ώστε η σύντροφός μου να είναι ελεύθερη και να φροντίζει την 22 μηνών κόρη μας» φέρεται να είπε ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Κάτι που ενισχύει την υπερασπιστική γραμμή της Εύας Καϊλή ότι εκείνη δεν γνώριζε για τα χρήματα. Βέβαια και εδώ προκύπτει το ερώτημα αν η ευρωβουλευτής και οι συνήγοροί της μπορέσουν να αποδείξουν ότι όντως, δεν γνώριζε για τα χρήματα αυτά ή ότι δεν προορίζονταν για την ίδια.

Ο ρόλος του παιδιού

Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι ρόλο για την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου σχετικά με την παραμονή ή μη της Εύας Καϊλή στη φυλακή πιθανόν να παίξει και η ύπαρξη του παιδιού της, το οποίο είναι μόλις 2 ετών.

Όπως τονίζουν, συνήθως «ζυγίζεται» και σε αυτή την περίπτωση εάν μία αποφυλάκιση θα μπορούσε να παρεμποδίσει την έρευνα της υπόθεσης. Σε περίπτωση που κριθεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, τότε η Εύα Καϊλή θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερη για να είναι κοντά στο παιδί της από τη στιγμή που και ο πατέρας του έχει προφυλακιστεί.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ