Έτοιμο να πετάξει και το δεύτερο νέο εκπαιδευτικό M-346 της Πολεμικής Αεροπορίας – ΦΩΤΟ

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την προσγείωση στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα των πρώτων νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών.

του Χρήστου Μαζανίτη

Μετά από σχεδόν μισό αιώνα τα Τ-2 αποσύρονται οριστικά από τον αεροπορικό στόλο εκπαίδευσης των νέων Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας κι έρχονται τα νέα Μ-346.

Στην φωτογραφία που αναδημοσιεύει σήμερα το enikos.gr απεικονίζεται το δεύτερο Μ-346 Jet με τον αριθμό 251.

Έτοιμο να πετάξει και το δεύτερο νέο εκπαιδευτικό M-346

Την αποκάλυψη κάνει η ιστοσελίδα aplace2land, η οποία δημοσίευσε την φωτογραφία στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter.

Πλέον ο χρόνος μέτρα αντίστροφα για να προσγειωθεί το πρώτο ζεύγος των εκπαιδευτικών αεροσκαφών στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα.

Όπως είχαμε από τον Μάρτιο γράψει στο enikos.gr, αυτό ήταν προγραμματισμένο να γίνει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Όμως κάποιες καθυστερήσεις στην παραλαβή του δεύτερου αεροπλάνου όσο και η άσκηση Ηνίοχος μετέθεσαν την ημερομηνία για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Τα συνολικά 10 Jet τύπου Μ-346 της ιταλικής Leonardo, που αποκτά μέσω leasing η Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να αντικαταστήσουν τα υπέργηρα αεροσκάφη Τ-2, τα οποία αποσύρονται μετά από 50 χρόνια υπηρεσίας στην εκπαίδευση των Ικάρων. Η συμφωνία με τους ισραηλινούς που έχουν αναλάβει και την αναβάθμιση της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα περιλαμβάνει 3.500 ώρες πτήσης με τα Μ-346 ετησίως.

Το M-346 είναι αεριωθούμενο, σχεδιασμένο για την προηγμένη – απαιτητική εκπαίδευση πιλότωνμαχητικών, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών δυνατοτήτων σε συνδυασμό με μακροπρόθεσμη αξιοπιστία. Ο συγκεκριμένος τύπος βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία με τις αεροπορικές δυνάμεις της Ιταλίας, της Σιγκαπούρης, του Ισραήλ, της Πολωνίας και του Κατάρ.

Ήδη, όπως έχουμε γράψει στο enikos.gr, από τον περασμένο Ιανουάριο στο Κέντρο Εκπαίδευσης της Καλαμάτας επικρατεί οργασμός έργων για την ανέγερση των νέων εγκαταστάσεων με το μεγαλύτερο πλέον μέρος του στόλου των αεροσκαφών Τ-6 να βρίσκεται σε λειτουργία. Σημειώνεται ότι κατασκευαστικές εργασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, με το πρώτο εκπαιδευτικό κτίριο να έχει παραδοθεί, ενώ σε λειτουργία βρίσκεται ήδη το Κέντρο Ανεφοδιασμού (Logistics Center) στην αεροπορική βάση και της υποστήριξης για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6. Ταυτόχρονα, σημειώνεται η πρόοδος που έχει γίνει για την παραγωγή του νέου αεροσκάφους M-346, των διασυνδεδεμένων προσομοιωτών πτήσης και των Επίγειων Εκπαιδευτικών Σταθμών στη βάση.

Μέσα από τη διακρατική συμφωνία μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, η Elbit Systems έχει αναλάβει από τον Απρίλιο 2021 τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας.

Η σπουδαιότητα του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πιλότων στην Καλαμάτα είναι ιδιαίτερα υψηλή, καθότι ενισχύει σημαντικά τη στρατηγική σχέση της Ελλάδας και του Ισραήλ, μια σχέση μείζονος γεωπολιτικής αξίας που έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλούς τομείς.

Το βίντεο είναι από τις δοκιμαστικές πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον περασμένο Ιανουάριο στην Ιταλία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ