Εθνικές Εκλογές 2023: Οι γραμματείς των κομμάτων διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους στη Σχολή Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Λίγα 24ωρα απομένουν για τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου και οι γραμματείς  των τριών πρώτων κομμάτων, ο Παύλος Μαρινάκης (Ν.Δ),  η Ράνια Σβίγκου (ΣΥ.ΡΙZ.Α) και ο Ανδρέας Σπυρόπουλος (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) βρέθηκαν στο αμφιθέατρο του Ι.Ε.Κ ΑΚΜΗ στο πλαίσιο του θεσμού της Σχολής Δημοσιογραφίας, AKMH Debates.

Της Χριστίνας Κοντίνη, σπουδάστριας Δημοσιογραφίας, ΙΕΚ ΑΚΜΗ – Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Τσιμπίδης, Αλέξανδρος Τζιμόπουλος, Σπουδαστές Φωτογραφίες ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

Με συντονιστή τον δημοσιογράφο και επικεφαλής της Σχολής, Νίκο Χατζηνικολάου, φοιτητές δημοσιογραφίας του “Πιο Καινοτόμου ΙΕΚ της Ευρώπης”  έδωσαν παλμό στη συζήτηση με τις ερωτήσεις τους, σε μια μία “δυνατή” προεκλογικά αναμέτρηση.

«Κυβέρνηση Συνεργασίας»

Σε ερώτηση σχετικά με τα σενάρια για Κυβέρνηση Συνεργασίας, ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία ζητάει αυτοδυναμία από τους πολίτες.

«Το αίτημα μας  βασίζεται στο γεγονός πως θεωρούμε ότι αυτά που είπαμε προεκλογικά το 2019, τα εφαρμόσαμε σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τόσο στην οικονομία όσο και στην εξωτερική πολιτική παρά τις αλλεπάλληλες εισαγόμενες κρίσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε.

Ο γραμματέας της Ν.Δ., άφησε ένα ανοιχτό «παραθυράκι» στα σενάρια συνεργασίας αναφέροντας πως «το μόνο κόμμα που θα μπορούσαμε να συνομιλήσουμε, παρά τις ξεκάθαρες ιδεολογικές μας διαφορές, είναι το ΠΑΣΟΚ. Αλλά επιμένουμε στην αυτοδυναμία».

Με τη σειρά της η κ. Σβίγκου, ερωτηθείσα για το πώς ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα πετύχει προοδευτική κυβέρνηση εφόσον το αίτημα του απορρίφθηκε και από το ΚΚΕ και από το ΜέΡΑ25, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται για πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε:

«Σε αντίθεση με την Νέα Δημοκρατία, μεταξύ ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ΠΑΣΟΚ  θα μπορούσε να υπάρχει προγραμματική σύγκλιση  βάση των όσων το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει εκφωνήσει προγραμματικά».

Ωστόσο, «ανεξάρτητα με το τι λέει το ΠΑΣΟΚ, εμείς επιμένουμε πως ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα πρέπει να είναι και ο επόμενος  πρωθυπουργός», τόνισε.

Ο κ. Σπυρόπουλος απαντώντας σχετικά  τον άγνωστο «Χ» που προτείνει το ΠΑΣΟΚ για πρωθυπουργό, ανέφερε πως προτεραιότητα του κόμματος δεν είναι το πρόσωπο του πρωθυπουργού αλλά ο τρόπος διακυβέρνησης της  χώρας.

«Έχουμε θέσει ορισμένες προϋποθέσεις και απαιτούμε να γίνουν δεκτές ώστε να συνεργαστούμε με κάποιο κόμμα, δεν πρόκειται για αλαζονεία όπως είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης αλλά για την ουσία της πολιτικής».

Τέλος, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πως ακόμα κι αν το κόμμα του είναι τρίτο σε ποσοστά, θα προτείνει τον αρχηγό του, Νίκο Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό.

Εθνικό Σύστημα Υγείας

Οι τόνοι της συζήτησης ανέβηκαν, στο ερώτημα για το πώς σχεδιάζουν οι πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, φέρνοντας στο προσκήνιο τις ελλείψεις που εδώ και χρόνια υπάρχουν σε εξειδικευμένο προσωπικό και υποδομές. Πρώτος πήρε τον λόγο ο κ. Σπυρόπουλος, που ανέφερε ότι το Ε.Σ.Υ. αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ  «ταυτοτικό ζήτημα», καθώς είναι το κόμμα που το δημιούργησε, προτείνοντας αύξηση του κονδυλίου από το Ταμείο Ανάκαμψης «από το 8% έως το 10%, ώστε με τους πόρους αυτούς να αναβαθμίσουμε σημαντικά τις υλικοτεχνικές υποδομές στο χώρο της υγείας». Η κ. Σβίγκου τόνισε ότι η υγεία πρέπει να γίνει νούμερο 1 θέμα σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη στη μετά covid εποχή και μίλησε για ανάγκη στήριξης της δημόσιας υγείας, με αύξηση της χρηματοδότησης, «ώστε να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εμείς λέμε για 7% αύξηση στόχο για την 4ετία, αν θέλουμε να είμαστε πραγματικά μία ευρωπαϊκή χώρα, θέτοντας τον άνθρωπο και την υγεία στο επίκεντρο». Ο κ. Μαρινάκης από την πλευρά του παραδέχθηκε, ότι ο τομέας της υγείας ανήκει σε αυτούς που πρέπει να «τρέξουν» πολύ πιο γρήγορα. Στη συνέχεια ανέφερε επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο προϋπολογισμός της χώρας για την υγεία αυξήθηκε από 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ (το 2019) στα 5,2 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ «ο μελλοντικός σχεδιασμός, βάσει προγράμματος, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 10.000 προσλήψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό, αύξηση μισθών στους υγειονομικούς και την υλοποίηση του προγράμματος ανακαίνισης και αναβάθμισης 80 νοσοκομείων και 150 κέντρων υγείας».

«Youth Pass»

Στο «στόχαστρο» της συζήτησης δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται και το τελευταίο από τα μέτρα που ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία, το οποίο αφορά τους νέους ηλικίας 18 και 19 ετών και το επίδομα των 150 ευρώ.

Σε σχετική ερώτηση, για το αν  το συγκεκριμένο μέτρο αφορά απλά ακόμα μία προεκλογική υπόσχεση ή είναι μία ουσιαστική βοήθεια για τους νέους ανθρώπους και τι πιστεύουν τα άλλα δύο κόμματα.

Η κ. Σβίγκου και ο κ. Σπυρόπουλος συμφώνησαν στο γεγονός ότι πρόκειται για “κοροϊδία”  από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας  προς τη νεολαία που στόχο έχει να κερδίσουν λίγες ψήφους. Τονίζοντας, επίσης, πως  χρειάζονται ουσιαστικότερα μέτρα  τα οποία η ΝΔ δεν εφάρμοσε τα τέσσερα χρόνια που κυβέρνησε, αλλά και ούτε σκοπεύει να υλοποιήσει.

Από την μεριά του, ο κ. Μαρινάκης, στον οποίο και απευθυνόταν το ερώτημα, υποστήριξε πως θα ήταν πράγματι εξαπάτηση των ψηφοφόρων αν ήταν το μοναδικό μέτρο που έχει λάβει η ΝΔ για να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους.

« Τα επιδόματα είναι το μικρότερο μέρος της οικονομικής πολιτικής μας. Αντίθετα, το μεγαλύτερό μας επίτευγμα και ο βασικός πυρήνας της οικονομικής πολιτικής  αυτής της κυβέρνησης ήταν μείωση των φόρων», εξήγησε.

Επεσήμανε, τέλος, πως: «Δημιουργήσαμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας και μειώσαμε την ανεργία κατά 7,5%  αυξάνοντας τους μισθούς. Οπότε δεν θεωρώ πως εξαπατούμε ούτε κοροϊδεύουμε τους νέους. Προσπαθούμε, μεταξύ άλλων, να τους  βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο».

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με όλους τους συμμετέχοντας να απευθύνουν κάλεσμα στους νέους ανθρώπους να πάνε να ψηφίσουν ανεξαρτήτως επιλογής και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Στον επιτυχημένο θεσμό των ‘’Debates’’ του ΙΕΚ ΑΚΜΗ  προσκεκλημένοι από τον χώρο της πολιτικής, της επιχειρηματικότητας, του πολιτισμού κ.ά., απαντούν στις ερωτήσεις της νέας γενιάς δημοσιογράφων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ