ΕΤΕΘ: Οι «αόρατοι» φρουροί των νησιών – Δείτε βίντεο από τις περιπολίες

Τα Ειδικά Τμήματα Εθνοφυλακής (ΕΤΕΘ) υπάγονται στις «Σκιές του Αιγαίου», την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και αποτελούν ένα σημαντικό βραχίονα της ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων, που ενεργούν σαν «αόρατοι» φρουροί των νησιών του Αιγαίου.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Δεν είναι συμβατικοί μαχητές. Είναι οι «αόρατοι» φρουροί των νησιών του ανατολικού Αιγαίου κι αποτελούν τις επίλεκτες μονάδες των Ειδικών Τμημάτων Εθνοφυλακής.

Εξοπλισμένοι με σύγχρονα ταχύπλοα τύπου VIKING, τα ΕΤΕΘ έχουν ενισχυθεί σημαντικά ώστε ως «άγρυπνοι φρουροί» των θαλάσσιων συνόρων να ενεργούν με ταχύτητα σε κάθε σημείο του Αιγαίου.

Οι αμφίβιοι καταδρομείς των ΕΤΕΘ υπάγονται στις «Σκιές του Αιγαίου», την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ. Κάθε εβδομάδα πραγματοποιούν ασκήσεις με διάφορα σενάρια, που ενδεχομένως να κληθούν να αντιμετωπίσουν σε περίοδο κρίσης.

Ένα από αυτά είναι και η ανακατάληψη νήσου. Μαθαίνουν πώς να γλιστρούν σαν σκιές, να γίνονται αόρατοι και εν τέλει να αιφνιδιάζουν τις εχθρικές δυνάμεις. Επί της ουσίας αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα και την δύναμη αποτροπής έναντι οποιουδήποτε επιβουλέα.

Το ΓΕΕΘΑ έδωσε στη δημοσιότητα ένα εντυπωσιακό βίντεο από τις περιπολίες των στελεχών του ΕΤΕΘ για την εποπτεία των βραχονησίδων και των μικρονήσων του Αιγαίου.

Ο ετήσιος κύκλος εκπαιδεύσεως συμπληρώνεται από τη συμμετοχή σε διακλαδικές και διεθνείς ασκήσεις που πραγματοποιούνται στην ελληνική επικράτεια καθώς και με τη συμμετοχή σε Σχολεία τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ