Ο Ερντογάν σε παράκρουση – Το σχέδιο της Αθήνας για τις τουρκικές προκλήσεις

Κόκκινο συναγερμό στην Αθήνα προκαλούν ο νέος κύκλος ακραίας ρητορικής που ανοίγει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η επιστροφή στις προκλήσεις και η έξοδος του τουρκικού γεωτρύπανου στα νερά του Αιγαίου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε, μέσα από τη συνέντευξή του στο CNN, να στείλει μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα υπερασπιστεί με αδιαπραγμάτευτο τρόπο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, προτείνοντάς του, μάλιστα, να επικεντρωθεί στην αναζωογόνηση της τουρκικής οικονομίας παρά να προσπαθεί να επαναφέρει στο προσκήνιο νεοοθωμανικές φαντασιώσεις.

Των Θ. ΜΩΡΙΑΤΗ, Θ. ΤΣΙΤΣΑ, ΕΥ. ΑΡΕΤΑΙΟΥ

Την κλιμάκωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και τις επιδιώξεις πίσω από τις ακραίες προκλήσεις του Ερντογάν σχολιάζουν διεθνολόγοι και αναλυτές στη Realnews. Οι Αθανάσιος Δρούγος, Σάββας Καλεντερίδης και Κωνσταντίνος Υφαντής καταγράφουν τις αφορμές πίσω από τις παραληρηματικές κινήσεις του Τούρκου Προέδρου και επισημαίνουν ποιες πρέπει να είναι οι ελληνικές θέσεις απέναντι σε αυτές.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Το σχέδιο της Αθήνας για τις τουρκικές προκλήσεις

Για «σκληρό ροκ» από την πλευρά του Ερντογάν στο επόμενο εννιάμηνο ετοιμάζεται η ελληνική κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει να χτίζει συμμαχίες, να ξεδιπλώνει διπλωματικές πρωτοβουλίες και να ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία της χώρας.

Οι συνεχείς προκλήσεις στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά -ακόμα και κατοικημένα- και η ακραία ρητορική που επιστρατεύει το τελευταίο διάστημα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν ανεβάσει κατακόρυφα την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τη στρατηγική που ακολουθεί ο Τούρκος Πρόεδρος. Ομως, είναι σημαντικό να ερμηνευτεί η συμπεριφορά της Τουρκίας, ειδικά στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, και αυτό απασχολεί την ελληνική πλευρά. Στην Αθήνα διαπιστώνουν ότι, ενώ ο Ερντογάν εντείνει τις προσπάθειές του για να κλείσει τα μέτωπα με τις γειτονικές του χώρες (Αίγυπτο, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και με σημαντικούς παίκτες στην περιοχή (ΗΠΑ, Ρωσία, Ιράν), στα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο η στάση του είναι εντελώς αντίθετη και μπορεί να χαρακτηριστεί έως και πολεμική. Με τον ορίζοντα των εκλογών να πλησιάζει (οι κάλπες θα στηθούν σε λιγότερο από δώδεκα μήνες), ο Τούρκος Πρόεδρος και οι αξιωματτούχοι της κυβέρνησής του ισορροπούν σε ένα τεντωμένο σχοινί, με μικρά περιθώρια λάθους. Ετσι, η τουρκική κυβέρνηση και τα στελέχη της έχουν αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα ζητήματα που έχουν μεγάλη απήχηση στο εσωτερικό της χώρας και κάνουν… γκελ στα βάθη της Τουρκίας.

Εθνικιστικές κραυγές

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να εκτοξεύει απειλές κατά της χώρας μας και όχι μόνο, με την Αθήνα να αναμένει κινήσεις και επί του πεδίου.

Ο Ερντογάν και οι υπουργοί του, όσο αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας τους, θα προκαλούν, «μουδιάζοντας» με εθνικιστικές κραυγές τα προβλήματα των Τούρκων πολιτών. Το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στις 9 Αυγούστου ώστε να ερευνήσει για φυσικό αέριο, ενώ η τελική τοποθεσία που θα επιλεγεί αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο εργαλειοποίησης από την Άγκυρα.

Πιθανότατα, οι γεωτρήσεις θα πραγματοποιηθούν είτε στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ (είναι ενδεικτική η επίσκεψη του «προέδρου» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ στη Μερσίνη, όπου είναι αγκυροβολημένο το σκάφος) είτε -στο χειρότερο σενάριο- στο Λιβυκό Πέλαγος, εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Προ αυτών των πιθανών εξελίξεων, οι οποίες θα ταράξουν πάλι τα νερά της ανατολικής Μεσογείου, προκαλώντας νέες εντάσεις, οι ελληνικές δυνάμεις «ακονίζουν» τις συμμαχίες τους. Η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει έναν κομβικό ρόλο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου για το ΝΑΤΟ. Ισραήλ και Ελλάδα, μάλιστα, εντείνουν την αποτρεπτική ναυτική τους παρουσία στην περιοχή με τη μορφή διεξαγωγής κοινών ασκήσεων έως και τις 5 Αυγούστου, κάτι όμως που δεν φαίνεται να αποτρέπει τον Τούρκο Πρόεδρο από περαιτέρω ακρότητες.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ