Ανακοίνωση του ΓΕΣ για τις πλημμύρες στην «φωλιά των Apache» στο Στεφανοβίκειο

Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ που πρώτο μετέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής το enikos.gr, σχετικά με το τι συμβαίνει με τα ελικόπτερα της 1ης ΤΑΞΑΣ της Αεροπορίας Στρατού και της βάσης στο Στεφανοβίκειο με την «φωλιά των Apache», που βρέθηκε να απειλείται από τις πλημμύρες.

του Χρήστου Μαζανίτη

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποδείξει ότι είναι εκπαιδευμένες για τα δύσκολα. Κι αυτό δεν εξαιρεί τις περιπτώσεις των φυσικών καταστροφών. Ταυτόχρονα με την συνδρομή προς τους πολίτες με μέσα και προσωπικό διασφαλίζουν, όπως λένε, ότι όλες οι εγκαταστάσεις είναι λειτουργικές πλήρως, ενώ βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κάθε έξωθεν απειλής.

Ο πρωτοφανείς πλημμύρες που έχουν χτυπήσει Μαγνησία και Θεσσαλία δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστες τις στρατιωτικές βάσεις. Όμως, γι’ αυτό λέγεται Στρατός, ώστε να ανταπεξέρχεται στα δύσκολα, ενεργώντας βάσει σχεδίων που έχουν εκπονηθεί για κάθε περίπτωση.

Έτσι και χθες το βράδυ, λοιπόν. Όπως πρώτοι μεταδώσαμε στο enikos.gr, η διοίκηση της 1ης ΤΑΞΑΣ σε πλήρη συνεννόηση με την 1η Στρατιά και το ΓΕΣ ενήργησαν προληπτικά, πριν δημιουργηθούν προβλήματα, όντας πανέτοιμοι και για το χειρότερο σενάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, τα νερά είχαν μπει σε τμήματα της βάσης, πλημμυρίζοντας μάλιστα μέρος της πίστας. Ωστόσο, το αεροδρόμιο είναι πλήρως λειτουργικό ενώ τα ελικόπτερα είχαν από νωρίς μεταφερθεί σε άλλο σημείο, προς το βορεινό τμήμα, όπου δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Παρόλα αυτά, δεδομένου ότι ακριβώς δίπλα βρίσκεται η λίμνη Κάρλα ή Βοιβηίδα, η οποία ήδη έχει υπερχειλίσει, ο Στρατός βρίσκεται σε εγρήγορση για παν ενδεχόμενο. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν κατεβάσει επιπλέον νερό από τις πλημμυρισμένες περιοχές και ανέβει η στάθμη.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές στο enikos.gr, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και τα μέτρα που έχουν ληφθεί προληπτικά καθιστούν πλήρως λειτουργική την βάση.

Η 1η ΤΑΞΑΣ διαθέτει 4 μοίρες ελικοπτέρων, μεταξύ των οποίων το 1ο και 2ο Τάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων (ΤΕΕΠ) που περιλαμβάνει τα επιθετικά ελικόπτερα Apache, τα «διαμάντια» της Αεροπορίας Στρατού, που αποτελούν το φόβητρο για κάθε αντίπαλη άμυνα, όσο και των «ινδιάνων του Αιγαίου» των αναγνωριστικών Kiowa Warriors.

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ για τις πλημμύρες στο Στεφανοβίκειο

Πριν λίγο, με αφορμή φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και δείχνουν παροπλισμένο ελικόπτερο να έχει βουλιάξει στο νερό, το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) εξέδωσε ανακοίνωση:

«Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνει ότι, το σύνολο των Ελικοπτέρων (Ε/Π) που σταθμεύουν στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1ης ΤΑΞΑΣ) στο Αεροδρόμιο (Α/Δ) του Στεφανοβικείου Βόλου, έχει μεταφερθεί με ασφάλεια σε στεγνή πίστα εντός του Α/Δ, σύμφωνα με τις υφιστάμενες, ισχύουσες και πάγιες διαδικασίες περί ασφάλειας υλικού και εγκαταστάσεων.

Αρχικά σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα μεταφέρθηκαν όλα τα λειτουργικά, εν χρήσει και επιχειρησιακά Ε/Π. Στην συνέχεια τελευταία μετακινήθηκαν τα Ε/Π (UH-1H) που έχουν χαρακτηριστεί ανενεργά λόγω παλαιότητας (60 ετών) και αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία από ετών. Αυτά απεικονίζονται σε φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Το αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου παραμένει επιχειρησιακό. Όλα τα Ε/Π εντός αυτού είναι ασφαλή. Εξυπακούεται ότι τηρείται ετοιμότητα μετασταθμεύσεως και σε άλλες βάσεις της περιοχής ή και αλλού, σύμφωνα με τα ισχύουσες πάγιες διαδικασίες (πρωτόκολλα), αν η δυναμική κατάσταση του φαινομένου το επιβάλλει».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ