ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Συρίγου

Αντιδράσεις προκάλεσαν τα όσα δήλωσε ο Άγγελος Συρίγος σχετικά με τα επεισόδια και τα όσα διαδραματίστηκαν στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη. Ο υφυπουργός Παιδείας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι “περιμένω μια καταδίκη της βίας από όπου κι αν προέρχεται” και πρόσθεσε ότι “βία άσκησαν και εκείνοι που επιτέθηκαν στους φασίστες”.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση δείχνει ανοχή σε φασιστικές πρακτικές και φέρει μεγάλη ευθύνη.

Δήλωση έκανε και ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης ο οποίος τόνισε ότι «ας θαυμάσει υφυπουργό Παιδείας ο κ. Μητσοτάκης» και πρόσθεσε ότι «ο κ. Συρίγος ξεπέρασε τα όρια».

Αντίδραση υπήρξε και από το ΚΚΕ που σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «ανεκδιήγητες» τις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας και ανέφερε πως «φαίνεται ότι είναι επίσημη γραμμή του υπουργείου η αθώωση των εγκληματικών φασιστικών στοιχείων που είχαν μετατρέψει το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης σε ορμητήριο».

Ηλιόπουλος για ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Η κυβέρνηση δείχνει ανοχή σε φασιστικές πρακτικές και φέρει μεγάλη ευθύνη

“Στη Σταυρούπολη ζήσαμε τη δράση οργανωμένων νεοναζί με οπλισμό και μαχαίρια” τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος, σε νέα ανακοίνωσή του για τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

“Ο κ. Συρίγος συνεχίζοντας της κυβερνητική γραμμή ξεπλύματος των νεοναζί αρνήθηκε να παραδεχτεί την πραγματικότητα. Η δημοκρατική αντίδραση της κοινωνίας απέναντι στον φασισμό δεν μπορεί να εξισώνεται με την νεοναζιστική δράση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ που διαρκώς αναβαθμίζει τις ακροδεξιές φωνές στο εσωτερικό της και δείχνει ανοχή σε φασιστικές πρακτικές φέρει μεγάλη ευθύνη” σημειώνει ο κ. Νάσος Ηλιόπουλος.

Φίλης για ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Ο κ. Συρίγος ξεπέρασε τα όρια

Δήλωση για τα όσα είπε ο Άγγελος Συρίγος στην ΕΡΤ1 έκανε και ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «προχθές τους φασίστες στη Σταυρούπολη στήριξαν η Χρυσή Αυγή και ο Κασιδιάρης. Σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, που ισχυρίστηκε ότι δεν είδε βία «από μέσα», δηλ. από τις φασιστικές συμμορίες, αλλά «απέξω» δηλ. από τους αντιφασίστες μαθητές και τους φοιτητές που διαδήλωναν κόντρα στις φασιστικές επιδρομές! Ματαίως οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ του επισήμαναν το αυτονόητο, αυτό που όλοι παρακολουθήσαμε σε δεκάδες βίντεο. Αυτός επέμενε να ξεπλένει τους Χρυσαυγίτες και να λερώνει τους νέους. Ας θαυμάσει υφυπουργό Παιδείας ο κ. Μητσοτάκης».

ΕΠΑΛ-Νίκος Φίλης

Ο κ. Φίλης πρόσθεσε ότι «έχουμε ιστορική μνήμη. Ζήσαμε την εκκόλαψη του χρυσαυγιτισμού το 2012-2015, όταν οι τότε κυβερνώντες έκαναν δηλώσεις «ίσων αποστάσεων». Ο κ. Συρίγος βέβαια κάνει «το κάτι παραπάνω». Δεν τηρεί καν ίσες αποστάσεις, λέει οι απέξω φταίνε, δηλαδή οι νέοι, όχι οι κουκουλοφόροι με τις μολότοφ, τις αλυσίδες και τις σιδερογροθιές, που χαιρετούν ναζιστικά σε δεκάδες φωτογραφίες. Δεν περιμέναμε από τη ΝΔ του ακροδεξιού υπογείου τίποτα καλύτερο, ωστόσο ο κ. Συρίγος ξεπέρασε τα όρια».

«Είναι επικίνδυνο για τη Δημοκρατία το παιχνίδι που παίζει η ΝΔ, αφήνοντας την ακροδεξιά της συνιστώσα να ψηφοθηρεί στον βάλτο των φασιστών. Ο Μπογδάνος, ο Συρίγος και τα άλλα «λουλούδια» της νεοδημοκρατικής ακροδεξιάς, επιδίδονται συστηματικά σε ρατσιστικά παραληρήματα χωρίς να παραλείπουν να βάζουν στο στρόχαστρό τους ολόκληρη τη νεολαία» τόνισε ο κ. Φίλης και συμπλήρωσε:

«Η σιωπή του κ. Μητσοτάκη συνιστά κάλυψη. Τις απαντήσεις στη δράση των ακροδεξιών με λοστάρια ή με κουστούμια δίνουν οι μαθητές και οι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, και προ ολίγου στο Σύνταγμα, με κεντρικό σύνθημα «ούτε στη Σταυρούπολη ούτε πουθενά, μπλόκο στους φασίστες, σε κάθε γειτονιά».

ΚΚΕ: Ανεκδιήγητες οι δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ χαρακτηρίζει ανεκδιήγητες τις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου και τονίζει ότι «φαίνεται ότι είναι επίσημη γραμμή του υπουργείου η αθώωση των εγκληματικών φασιστικών στοιχείων που είχαν μετατρέψει το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης σε ορμητήριο». Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Οι σημερινές ανεκδιήγητες δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας, αποδεικνύουν ότι η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, που επιχείρησε να εξισώσει τους θύτες με τα θύματα, μέσα από “λογικές άκρων” και “συμψηφισμούς”, δεν ήταν τυχαία.

KKE

Φαίνεται ότι είναι επίσημη γραμμή του υπουργείου η αθώωση -μέσω της εξίσωσης- των εγκληματικών φασιστικών στοιχείων, που είχαν μετατρέψει το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης σε ορμητήριο κι ενώ βλέπουν το φως της δημοσιότητας εικόνες για τα “οπλοστάσια” που αυτοί οι πυρήνες διέθεταν. Όλα αυτά κάνει πως δεν τα βλέπει το υπουργείο, το οποίο θα πρέπει επιπλέον να απαντήσει και με ποιων την ανοχή αυτοί οι φασιστικοί πυρήνες είχαν κατοικοεδρεύσει στο συγκεκριμένο σχολείο».

Η δήλωση Συρίγου για το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης που προκάλεσε αντιδράσεις

Ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος μιλώντας στην ΕΡΤ1 για τα επεισόδια και όσα διαδραματίστηκαν στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη είπε μεταξύ άλλων ότι “περιμένω μια καταδίκη της βίας από όπου κι αν προέρχεται” και πρόσθεσε ότι “βία άσκησαν και εκείνοι που επιτέθηκαν στους φασίστες”.

«Ότι υπάρχει απ΄ ότι φαίνεται ένας ακροδεξιός θύλακας μέσα στο σχολείο υπάρχει. Στα γεγονότα της Τρίτης και της Τετάρτης είδα ανθρώπους να συμπλέκονται, άτομα εκτός σχολείου, φοιτητές οι οποίοι είχαν πάει εκεί πέρα και αλληλοσυμπλέκονταν με ανθρώπους που ήταν μέσα. Δεν ξέρω αν οι μέσα ήταν άνθρωποι που είχαν βρει καταφύγιο στο σχολείο, μαθητές ή εξωσχολικά στοιχεία. Aπ’ ότι φαίνεται αυτοί που ήταν μέσα ήταν ακροδεξιοί. Περιμένω την αστυνομία τι θα πει»  πρόσθεσε ο κ. Συρίγος

Ακόμη υπογράμμισε ότι «είναι σαφές όμως ότι αυτοί που ήταν μέσα ήταν ακροδεξιοί και ήταν θλιβερό να βλέπω ανακοινώσεις της Χρυσής Αυγής και κάποιων ακραίων ομάδων, μετά από όσα έχουν προηγηθεί στη χώρα μας αυτά τα χρόνια, αλλά είδα κι ομάδες απ΄ έξω οι οποίες ήταν με ρόπαλα, έτοιμες να ρίξουν ξύλο. Όλα αυτά είναι απολύτως καταδικαστέα. Βλέπω τώρα τους συνδικαλιστές που πηγαίνουν, χαίρομαι που είναι αυτοί και δεν ξαναείναι οι ίδιες οι ομάδες οι οποίες πήγαιναν με ρόπαλα εκεί πέρα να δημιουργήσουν πρόβλημα».

«Τώρα όμως να μιλάμε για μια κυβέρνηση που κυνήγησε την Χρυσή Αυγή και να λέμε ότι της προσφέρει προστασία έχει απόσταση. Και μιλάμε για ένα κόμμα που για 4,5 χρόνια τραβούσε μια δίκη σε βάθος χρόνου» είπε ακόμα ο υφυπουργός Παιδείας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ