Ελληνοτουρκικά: «Απέχουμε πολύ από την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων», λέει στο enikos.gr διεθνολόγος

Για τις νέες επαφές Ελλάδας-Τουρκίας και τις συναντήσεις σε υψηλότατο επίπεδο που θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό την επόμενη μέρα στις διπλωματικές σχέσεις της χώρας μας με την γείτονα μίλησε στο enikos.gr ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Σημειώνεται ότι σε λίγες ώρες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,στο περιθώριο της 78ης γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στην Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τον ίδιο «απέχουμε πάρα πολύ για να μιλάμε για συνυποσχετικό για τη Χάγη και για ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων, δεν φαίνεται η Τουρκία να κάνει ουσιαστικά βήματα υποχώρησης από τις θέσεις της, ειδικά από κάποιες που είναι ιδιαίτερα αναθεωρητικές όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών. Αυτό που πάντως φαίνεται σχεδόν βέβαιο είναι ότι δεν θα γυρίσουμε στην ένταση των προηγούμενων δύο ετών».

Ο κ. Δεσποτόπουλος τόνισε ακόμη πως είμαστε σε κατάσταση ηρεμίας και μπορούμε να περιμένουμε μικρά βήματα συνεργασίας,  καθώς η Άγκυρα επαναπροσεγγίζει τη Δύση.

Ελληνοτουρκικά: Οι παράγοντες που οδήγησαν στην αλλαγή του κλίματος

Σημαντικό ρόλο στη σημερινή στάση της Τουρκίας έχει παίξει και η πολιτική κατάσταση σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο, με τρεις νέες κυβερνήσεις με ισχυρή νομιμοποίηση.

«Έχουμε μια τουρκική εξωτερική πολιτική η οποία κατ’ εμέ βρέθηκε σε ένα αδιέξοδο λόγω των επιλογών της, αλλά και της αντίδρασης της Αθήνας», επισήμανε ο Καθηγητής διεθνών σχέσεων και συνέχισε: «Μετατρέψαμε το δόγμα μας τα τελευταία χρόνια, με προσανατολισμό την αποτροπή. Έχουμε τώρα μαζί μας και τον ξένο παράγοντα. Είναι λίγες οι φορές στην ιστορία, όσο υπάρχει το ΝΑΤΟ, που οι Αμερικανοί για παράδειγμα έχουν καλύτερες σχέσεις με την Ελλάδα, απ’ ότι με την Τουρκία. Τώρα είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που εξυπηρετεί το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς για τη δράση στην Ουκρανία και για την ανατολική Ευρώπη.

Είναι η Αλεξανδρούπολη, η οποία υποδέχεται αμερικανικό υγροποιημένο αέριο προκειμένου να διοχετευτεί μετά στις αγορές. Είναι η Ελλάδα η οποία αυτήν τη στιγμή συνεργάζεται με τις αμερικανικές εταιρείες για να γίνει η εξόρυξη – ελπίζουμε – φυσικού αερίου ανοιχτά της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Η Τουρκία με την επιθετική της λογική βρέθηκε σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο, βρέθηκε αντιμέτωπη με τα κράτη της περιοχής. Η Ελλάδα κατάλαβε τον κίνδυνο αλλά και την ευκαιρία κι έχτισε συμφωνίες, όπως την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, τις ΗΠΑ κι έσπρωξε αναγκαστικά την Τουρκία σε μια λογική να τα μαζέψει. Το νταϊλίκια γιοκ που είπε ο πρωθυπουργός στην Ελλάδα, νομίζω ήταν ένα απόλυτο μήνυμα το οποίο έχει περάσει πια στην Τουρκία

Όπως εξήγησε στο enikos.gr ο κ. Δεσποτόπουλος είναι θετικό ότι «από κει που συζητούσαμε για τους Τούρκους που θα έρθουν μια μέρα ξαφνικά ή που θα στείλουν typhoonn να χτυπήσει την Aθήνα, τώρα έστω κι αμυδρά συζητάμε αν μπορεί να επιτευχθεί επίλυση των προβλημάτων. Αυτό δείχνει την αλλαγή στο κλίμα, αν και ουσιώδης αλλαγή δεν υπάρχει.»

Επιπλέον τόνισε ότι: «Εμείς καταφέραμε με την οριοθέτηση που κάναμε με την Αίγυπτο να ακυρώσουμε εν τοις πράγμασι το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο είναι έωλο και παράνομο για πολλούς λόγους. Στο μεταξύ, έχει δημιουργηθεί το φόρουμ συνεννόησης της Ελλάδας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Συζητάμε με Αίγυπτο κι Ιταλία. Φαίνεται ότι το Ισραήλ έχει αποφασίσει να συνδέσει τα δικά του κοιτάσματα, με αυτά της Κύπρου και στη συνέχεια να έρχονται Ελλάδα. Η Τουρκία το μόνο που κατάφερε ήταν να βρεθεί εκτός των ενεργειακών σχεδιασμών. Τελικά νομίζω ότι έφαγε τα μούτρα της!».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ