Εκλογές 2023: Τα πρόσωπα που είναι οριακά εντός ή εκτός Βουλής – Τα σενάρια και οι ανατροπές

Βουλευτές σε… αναμονή είναι ορισμένοι οι οποίοι βάσει των αποτελεσμάτων στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 είναι οριακά εντός ή εκτός Βουλής.

Οι ΚΟΤΕΣ ψηφίζουν… ΚΚΕ – «Να στηρίξουμε το κόμμα στις εκλογές»

Μπορεί η προσεχής εκλογική αναμέτρηση να μην χαρακτηρίζεται από τη «μάχη του σταυρού», αφού θα διεξαχθεί με λίστα, ωστόσο πάρα πολλοί υποψήφιοι όλων των κομμάτων, ειδικά αυτοί που έμειναν οριακά εντός ή εκτός Βουλής, έχουν μείζον κίνητρο να είναι θερμά ενεργοί στη νέα προεκλογική εκστρατεία.

Μεταξύ αυτών, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», είναι ονόματα με ιδιαίτερο πολιτικό βάρος, όπως τέσσερις «Γιάννηδες», οι κ. Τραγάκης, Οικονόμου, Ραγκούσης, Δραγασάκης, ενώ πάρα πολλοί είναι εκείνοι που επιδιώκουν να αποτελέσουν για πρώτη φορά μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας.

Ξυδάκης: Ίσως ένα μέρος του πληθυσμού που ψήφισε ΝΔ έχει «σύνδρομο της Στοκχόλμης» – Η απάντηση του Παύλου Μαρινάκη

Με τα σημερινά δεδομένα και με σειρά σεναρίων να είναι ανοιχτά, η σύνθεση της εθνικής αντιπροσωπείας που θα διαμορφώσουν οι κάλπες της ενισχυμένης  θα είναι σίγουρα πολύ διαφορετική σε σύγκριση με εκείνη που θα δούμε το απόγευμα της Κυριακής στη βραχύβια νέα Βουλή της «απλής αναλογικής».

Τα σενάρια και οι ανατροπές

Στο σενάριο κατά το οποίο τα κόμματα λάβουν τα ίδια ποσοστά που έλαβαν την περασμένη Κυριακή, από τις πλέον αξιοπρόσεκτες περιπτώσεις θα είναι εκείνη του κ. Τραγάκη, ο οποίος με πρώτη εκλογή το 1974 θα είναι ο παλαιότερος όλων στο Κοινοβούλιο, αφού θα καταλάβει μία από τις δύο έδρες στη ΝΔ στην Περιφέρεια Β’ Πειραιώς. Μαζί του ως «πρωτάκι» θα είναι η κυρία Ευγενία Μπαρμπαγιάννη. Η είσοδός τους θα σημάνει πιθανώς, την απώλεια της έδρας για τους κ. Ραγκούση (ΣΥΡΙΖΑ) και Δημ. Διαμαντίδη (ΠΑΣΟΚ).

Βίτσας: Έχει και ο Τσίπρας ευθύνη για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα – Τι είπε για τις δηλώσεις Παπαδημούλη

Δύο επίσης ηχηρές ανατροπές προκύπτουν από την ίδια υπόθεση εργασίας και στις Περιφέρειες Β2 Δυτικού Τομέα Αττικής, όπου ο γαλάζιος  Δημήτρης Καλογερόπουλος θέτει εκτός Κοινοβουλίου τον κ. Δραγασάκη και στην Φθιώτιδα με τον Γιάννη Οικονόμου να παίρνει τη μία από τις δύο έδρες που θα λάβει η ΝΔ επιστρέφοντας στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Τον δρόμο της επιστροφής στη Βουλή δείχνει αυτή η «ανακατανομή» των εδρών και για μία από τις ήπιες φωνές της προηγούμενης περιόδου, εκείνη του «γαλάζιου» Σ. Χιονίδη στερώντας την έδρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αθ. Γκούνα.

Ανάλογη με του κ. Γκούνα πικρή γεύση μπορεί να λάβουν πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως οι Σουλτάνα Ελευθεριάδου (Καβάλας), Ν. Συρμαλένιος (Κυκλάδες), Ιω. Αμανατίδης και Θεοδώρα Αυγέρη (Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης αντιστοίχως) αφού οι έδρες τους θα περνούν στη ΝΔ κάνοντας χαρούμενους κατά σειρά τους: Αγγελική Δεληκάρη, Μ. Καφούρο, Π. Κόκκορη και Αικατερίνη Ζιούτα.

Σε μια άλλη περίπτωση στα Χανιά, η έδρα φεύγει από το ΚΚΕ και τον Αλ. Μαρινάκη για να περάσει στη ΝΔ και στον Αλ. Μαρκογιαννάκη. Σε τέτοιες αλλαγές προσβλέπουν αρκετοί «γαλάζιοι» όπως οι Μ. Παπαδόπουλος, Αθ. Λούτας, Λαζ. Τσαβδαρίδης, Ασημίνα Σκόνδρα, Ειρήνη Καραλαριώτου, Σπ. Πνευματικός, Μιλτ. Χρυσομάλλης, Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφαλά, Άγγελος Τσιγκρής και Ευσταθία Γιαννιά.

Στη βασική υπόθεση εργασίας φαίνονται 20 περιφέρειες να είναι στο «κόκκινο» ως υποψήφιες για ντόμινο αλλαγών με τις έδρες. Τα σενάρια είναι πάντως πολλά, καθώς ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει ούτε τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα με την ενισχυμένη αναλογική ούτε πόσα κόμματα θα είναι στη νέα Βουλή.

Ενδεικτικά:

  • η ΝΔ να εξασφαλίσει μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό
  • το ΠΑΣΟΚ να αναδειχθεί δεύτερο κόμμα
  • Τα μικρά κόμματα Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας, που οριακά δεν τα κατάφεραν την πρώτη φορά, να διαβούν το όριο του 3% και έτσι να προκύψει επτακομματική Βουλή. Σε ένα τέτοιο αχαρτογράφητο πεδίο οι «κόκκινες» Περιφέρειες προφανώς πολλαπλασιάζονται και γίνονται «καυτές» για ακόμη περισσότερους υποψηφίους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ