Εκλογές 2023: Συνεδριάζει η διακομματική Επιτροπή για το debate – Υπό συζήτηση η πρόταση των δημοσιογράφων

Σε εξέλιξη είναι η διακομματική επιτροπή στο Υπουργείο Εσωτερικών με σκοπό τον καθορισμό των τελευταίων λεπτομερειών για το debate των πολιτικών αρχηγών πριν από τις εκλογές, που, όπως έχει ανακοινωθεί, θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Του Μίλτου Σακελλάρη

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κόμματα βλέπουν θετικά την πρόταση των δημοσιογράφων να αντικατασταθεί η καταληκτική τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών μετά την 5η θεματική ενότητα με μία ερώτηση από τους δημοσιογράφους που θα είναι στο debate. 

Oι δημοσιογράφοι που συναντήθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στην ΕΡΤ – αφού καθορίστηκε σε κλήρωση η σειρά των ερωτήσεων – αποφάσισαν να συντάξουν και να στείλουν μία επιστολή, καθώς οι θεματικές ενότητες είναι πέντε, ενώ οι δημοσιογράφοι από τα ιδιωτικά κανάλια είναι έξι. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κάποιος δημοσιογράφος δεν θα ρωτούσε κάποιον πολιτικό αρχηγό, βάσει των όσων έχουν καθοριστεί.

Στο κείμενό τους οι δημοσιογράφοι Γιώργος Κουβαράς, Μάρα Ζαχαρέα, Σία Κοσιώνη, Γιώργος Παπαδάκης, Αντώνης Σρόιτερ, Παναγιώτης Στάθης και Ράνια Τζίμα αναφέρουν ότι συζήτησαν μεταξύ τους και «συμφωνήσαμε και προτείνουμε να αντικατασταθεί η τελευταία ενότητα που περιλαμβάνει απευθείας τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών στην κάμερα, με ελεύθερη ερώτηση των δημοσιογράφων, όπως είθισται να συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα και στους έξι δημοσιογράφους να υποβάλλουν ερωτήσεις σε όλους τους αρχηγούς. Παρακαλούμε επίσης να μας ενημερώσετε για τη σειρά με την οποία θα απαντούν οι πολιτικοί αρχηγοί, ανά θεματική ενότητα.»

Με δεδομένο ότι οι θεματικές ενότητες είναι πέντε, ενώ οι δημοσιογράφοι από τα ιδιωτικά κανάλια είναι έξι, αυτό σημαίνει ότι πρακτικά κάποιος δημοσιογράφος δεν θα ρωτήσει κάποιον πολιτικό αρχηγό, βάσει των όσων έχουν καθοριστεί. Οι θεματικές ενότητες θα είναι οι εξής: 1) Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση, 2) Εξωτερική πολιτική και Άμυνα, 3) Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια, 4) Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος και 5) Περιβάλλον και Ενέργεια.

Οι ενστάσεις του Γιώργου Παπαδάκη

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης, που θα εκπροσωπήσει το κανάλι στο debate, εξέφρασε την άποψη, ότι «όλη η διαδικασία είναι λάθος. Γιατί δεν πάμε να δημιουργήσουμε ένα τηλεοπτικό προϊόν. Δεν είναι θέμα μυθοπλασίας. Μιλάμε για εθνικές εκλογές και για τη δυνατότητα που έχει ο δημοσιογράφος να ρωτήσει και πολιτικός αρχηγός να απαντήσει. Όταν δεν δίνεις τη δυνατότητα να κάνει ελεύθερα την δουλειά του ο δημοσιογράφος, να ρωτήσει και να πάρει την απάντηση στην ερώτηση που έκανε και όχι σε κάτι άλλο που θέλει ο πολιτικός αρχηγός να πει, έχοντας έρθει προετοιμασμένος, τότε δεν είναι διακοσμητικός ο ρόλος του δημοσιογράφου; Θα έπρεπε κανονικά το περιεχόμενο της συζήτησης και η διεξαγωγή του debate να μην είναι αποτέλεσμα της συνεδρίασης μιας διακομματικής επιτροπής.»

Ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο οποίος είχε εξηγήσει μέσα από την εκπομπή του στον Realfm 97,8 γιατί δεν θα λάβει μέρος στο debate, σημείωσε ότι μία τηλεοπτική συζήτηση πολιτικών αρχηγών, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, πρέπει να προσελκύει το ενδιαφέρον των πολιτών. Διότι αν είναι ένα βαρετό και αργόσυρτο τηλεοπτικό θέαμα, δεν θα τραβήξει τον κόσμο και επομένως δεν θα παίξει τον ρόλο για τον οποίον γίνεται. Ο Γιώργος Παπαδάκης διερωτήθηκε πώς αυτό δεν το αντιλαμβάνονται οι πολιτικοί αρχηγοί. «Θα στηθούν έξι άνθρωποι απέναντι σε άλλους έξι χωρίς να έχουν καμία σχέση και επαφή, με τα ερωτήματα και τις απαντήσεις; Ε, τότε θα είναι πράγματι βαρετό», είπε.

Η πρόταση του Νίκου Χατζηνικολάου

Ο Νίκος Χατζηνικολάου είπε ότι «το ντιμπέιτ (που δεν είναι ντιμπέιτ, είναι παράλληλοι μονόλογοι) πρέπει να οργανώνεται από την ΕΣΗΕΑ. Πρέπει να οργανώνεται από τους δημοσιογράφους, με κανόνες που εκείνοι θα ορίζουν». Οι δημοσιογράφοι δεν είναι διακοσμητικοί, δεν είναι γλάστρες, που οι πολιτικοί αποφασίζουν σε μια διακομματική επιτροπή, αν και πόσες ερωτήσεις θα κάνουν, πόσα δευτερόλεπτα θα διαρκέσουν, αν θα έχουν συνέχεια στην ερώτησή τους, δηλαδή δυνατότητα διευκρινίσεων, ανέφερε.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο Φώτης Καφαράκης, Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ, αποκάλυψε ποιοι θα είναι οι δημοσιογράφοι από τους έξι τηλεοπτικούς σταθμούς που θα θέσουν τις ερωτήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς, κατά το debate.

Τον Alpha θα εκπροσωπήσει ο Αντώνης Σρόιτερ, τον ΑΝΤ1 ο Γιώργος Παπαδάκης, το Mega η Ράνια Τζίμα, το Open ο Παναγιώτης Στάθης, τον ΣΚΑΪ η Σία Κοσιώνη και το Star η Μάρα Ζαχαρέα.

Οι θεματικές ενότητες θα είναι οι εξής: 1) Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση, 2) Εξωτερική πολιτική και Άμυνα, 3) Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια, 4) Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος και 5) Περιβάλλον και Ενέργεια. Θα υπάρχει και έκτος γύρος, στον οποίο οι πολιτικοί αρχηγοί θα μπορούν να προβούν στην καταληκτική τους τοποθέτηση, για όποιο θέμα εκείνοι επιθυμούν.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ