Εκλογές 2023: Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών αύριο το πρωί συγκαλεί η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Επισπεύδονται οι θεσμικές διαδικασίες για τις δεύτερες εκλογές, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου. Ο κύκλος των διερευνητικών εντολών ολοκληρώθηκε, χωρίς να προκύψει κυβερνητική λύση ή έστω προσπάθεια κυβερνητικής λύσης, και άρα η διαδικασία περνά στο επόμενο στάδιο.

«Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο αύριο 24 Μαΐου στις 11:00, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδάφιο γ΄ του Συντάγματος».

Αρχικά υπήρχε η πληροφορία ότι το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών δεν θα γινόταν δια ζώσης, αλλά τηλεφωνικώς. Ωστόσο, έγινε η ανατροπή και τελικά οι πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν το πρωί της Τετάρτης στο Προεδρικό Μέγαρο.

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε το απόγευμα της Τρίτης με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, στον οποίο παρέδωσε την τρίτη διερευνητική εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο, δήλωσε ότι «σύμφωνα με τη λαϊκή ετυμηγορία, πιστεύω ότι δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικών συγκλήσεων, για αυτό επιστρέφω ως άγονη άμεσα τη διερευνητική εντολή».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, συνοδευόταν από τον βουλευτή Επικρατείας και εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μάντζο και τη διευθύντρια του γραφείου του, Έλενα Αναστασίου. Η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας διήρκησε μισή ώρα και κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πώς «η λαϊκή ετυμηγορία ανέδειξε την ανάγκη να υπάρχει ισχυρή, αξιόπιστη προοδευτική δύναμη στον τόπο για να αφήσουμε στον παρελθόν την τοξικότητα, τη διχόνοια και τον λαϊκισμό». Πρόσθεσε ότι «αυτή την ανάγκη, θα αγωνιστώ να αποκτήσει σάρκα και οστά στις ερχόμενες εκλογές».

«Είναι ένα γενναίο ξεκίνημα για την παράταξή μας και ζητώ από όλους τους προοδευτικούς δημοκράτες πολίτες σε αυτό το νέο ξεκίνημα να έρθουν κοντά μας. Περάσαμε πολλά δέκα χρόνια. Έχω χρέος να μην απογοητεύσω τον κόσμο. Είναι καλό για την κοινωνία και τη δημοκρατία να είναι ισχυρή η παράταξή μας. Στις επόμενες εκλογές αυτή η παράταξη να αναγεννηθεί», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Άφησε σαφείς αιχμές για τη κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς υποστήριξε ότι «βιώσαμε φαινόμενα διαφθοράς, υποκλοπές, αύξηση ανισοτήτων, το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αξιοποιείται όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και παρ’ όλα αυτά αύξησε δυνάμεις η ΝΔ, αντί να χάσει» και κατέστησε γι’ αυτά συνυπεύθυνο τον ΣΥΡΙΖΑ: «Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έπαιξε σωστά τον ρόλο της και γι’ αυτό χρειάζεται μία ισχυρή αντιπολίτευση. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος, γιατί οι νίκες κερδίζονται, δεν χαρίζονται» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο διάλογος Σακελλαροπούλου – Ανδρουλάκη

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, σας κάλεσα γιατί, όπως ξέρετε, πρέπει να σας παράσχω την τρίτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Τσίπρας δεν θεωρούν ότι υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης και παρέδωσαν την εντολή. Επομένως είναι πλέον η δική σας σειρά.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Σύμφωνα με τη λαϊκή ετυμηγορία, πιστεύω ότι δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικών συγκλήσεων, γι’ αυτό επιστρέφω ως άγονη άμεσα τη διερευνητική εντολή. Όπως σημείωσα και το βράδυ της Κυριακής, ο ελληνικός λαός ανέδειξε μια πολύ μεγάλη ανάγκη: να υπάρχει στον τόπο μας ισχυρή, αξιόπιστη, προοδευτική δύναμη που να

μπορεί να είναι φρουρός του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα μετά από αυτά που περάσαμε στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Να διασφαλίσει ένα κοινωνικό κράτος δημόσιας υγείας και δημόσιας παιδείας που να μπορεί να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες που έχουν κλιμακωθεί και, βέβαια, να υπηρετήσει ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για τους πολλούς και όχι μόνο για τους λίγους. Και σ’ αυτή την ανάγκη

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα θα περάσουμε στο επόμενο στάδιο σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα. Εύχομαι να έχουμε την καλύτερη λύση για τον τόπο.

Το πρωί το κατώφλι του προεδρικού Μεγάρου πέρασε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνοντας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν θα παραλάβει την διερευνητική εντολή.

«Κυρία Πρόεδρε όπως γνωρίζετε δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση. Ως εκ τούτου κι εγώ ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση να έρθω και να σας πω ότι δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή, γιατί δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Ως εκ τούτου έχετε εσείς τη δικαιοδοσία για το τι θα ακολουθήσει», είπε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πλευρά της σημείωσε ότι «το Σύνταγμα προβλέπει τη συνέχεια με σαφή τρόπο» και εξέφρασε την ελπίδα «οι επόμενες εκλογές να δώσουν κυβέρνηση».

Απρόσμενα οδυνηρό σοκ χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη για το αποτέλεσμα. Στέκομαι και δίνω τη μάχη με στόχο να μην έχουμε μια παντοδύναμη ανεξέλεγκτη και ηγεμονική κυβέρνηση σε περίπτωση που επαναληφθούν οι εκλογικοί συσχετισμοί της 21ης Μαΐου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι φοβάται ότι «και για την κοινωνία είναι οδυνηρό το αποτέλεσμα ακόμα και για όσους ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία δεδομένου ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία. Μια παντοδυναμία και μάλιστα μιας κυβέρνησης που η συμπεριφορά της στην πρώτη τετραετία έδειξε ότι δεν σέβεται ούτε το κράτος Δικαίου, ούτε τη Δημοκρατία, ούτε τον πλουραλισμό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «συγγνώμη από τους ανθρώπους που πληγώσαμε» και υποσχέθηκε ότι θα δώσει μαζί τους τη νέα μάχη ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει ο εκφραστής των λαϊκών διεκδικήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι πρώτος είχε λάβει εντολή για διερευνητική εντολή χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος την επέστρεψε το απόγευμα της ίδιας ημέρας καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Τα επόμενα βήματα μέχρι τις δεύτερες εκλογές

Αν στη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, η πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιδιώξει τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, με όσο το δυνατόν ευρύτερη αποδοχή για να διενεργήσει εκ νέου εκλογές.

Το επόμενο βήμα είναι η ορκωμοσία της νέας Βουλής,που θα γίνει την Κυριακή 28 Μαΐου στις 18:00, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Το πρωί της Δευτέρας (29/5) θα γίνει η εκλογή του προεδρείου, ενώ έως το βράδυ της ίδιας ημέρας θα δημοσιευθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την διάλυση της Βουλής και τη νέα προσφυγή στις κάλπες, με πιθανότερη ημερομηνία αυτή της 25ης Ιουνίου.

Υπηρεσιακός πρωθυπουργός αναμένεται να οριστεί ένας από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων, προκειμένου να οδηγήσει την χώρα στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Πιθανότατα θα είναι ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαλμάς. Θεωρείται πιθανό, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός να ορκιστεί την Πέμπτη και μια ημέρα αργότερα η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα, που θα προσυπογράφεται και από το μεταβατικό υπουργικό συμβούλιο, θα προβλέπει και την ημέρα σύγκλησης της νέας Βουλής μετά τις εκλογές.

Σημειώνεται ότι η έναρξη της προεκλογικής περιόδου συμπίπτει με την θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος, οπότε και τίθενται σε ισχύ νόμοι και κανόνες και μια σειρά από διαδικασίες και προθεσμίες στον δρόμο προς τις κάλπες.

Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και οι βουλευτές θα προκύψουν με λίστα που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα και όχι από την ψήφο των πολιτών.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ