Εκλογές 2023: Ακραία πόλωση μετά τα σενάρια για «κυβέρνηση ανοχής» – Το άνοιγμα Τσίπρα σε ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 και οι αντιδράσεις

Μετά το σενάριο περί «κυβέρνησης ηττημένων», αυτό της «κυβέρνησης ανοχής» φαίνεται πως βρίσκεται στο τραπέζι του ΣΥΡΙΖΑ, στον δρόμο για τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Τσίπρας: Δεν αποκλείω κανέναν από την συγκυβέρνηση – Τι είπε για τον Βαρουφάκη

Το ενδεχόμενο «κυβέρνησης ανοχής», που δεν απέκλεισε ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή του συνέντευξη στον Alpha, αποτελεί μια μετεξέλιξη της «κυβέρνησης ηττημένων», όπως εκτιμούν πολιτικοί του αντίπαλοι, μετά την αναταραχή που προκάλεσε στην αξιωματική αντιπολίτευση το σχέδιο «Δήμητρα» του Γιάνη Βαρουφάκη και το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποδομεί στις δημόσιες τοποθετήσεις του την προσπάθεια δημιουργίας προοδευτικής κυβέρνησης.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην τηλεόραση του Alpha, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ερωτήθηκε για τον Γιάνη Βαρουφάκη και μια ενδεχόμενη συνεργασία. Όπως είπε, δεν θέλει να αποκλείσει κανέναν, κρατώντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΜέΡΑ25. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηριχθεί μια κυβέρνηση και με τη συμμετοχή κάποιου σε αυτήν και με την ανοχή», τόνισε και συμπλήρωσε πως «διαφώνησα κάθετα μαζί του, η πολιτική μας σχέση δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Δεν ξέρω αν θα έχει την ευχέρεια να μπει στην Βουλή, του το εύχομαι».

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να καθησυχάσει τα στελέχη του κόμματός του που παρακολουθούν με ανησυχία την σεναριολογία περί συνεργασίας με τον Γιάνη Βαρουφάκη, διαμηνύοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως νικητής, θα έχει τον πρώτο λόγο για την εκπόνηση του προγράμματος. «Οι κυβερνήσεις συνεργασίας γίνονται σε προγραμματική βάση συμφωνημένη, δεν μπορεί σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας αυτός που θα έχει 3% ή 4% να είναι βάλει τους όρους του, είναι αστείο», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι «εμείς απευθύνουμε ανοικτό κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, πλατιάς συνεργασίας και ισχυρής απήχησης στην κοινωνία στη βάση προγράμματος που θα έχει συμφωνηθεί».

Τόνισε, δε, ότι «πριν από τέσσερις μέρες ήμουν με τον Καγκελάριο Σολτς, πιστεύετε ότι με δέχτηκε για να συζητήσουμε για την προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης στη χώρα αν νόμιζε ότι στόχος μας είναι να υιοθετήσουμε τέτοιες προτάσεις; Είναι νομίζω αστείο».

Σήμερα, ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Φόρουμ των Δελφών, απάντησε, μεταξύ άλλων, στο ερώτημα τι σημαίνει η αναφορά που έχει κάνει σε «ανοχή» όταν μιλά για συγκρότηση κυβέρνησης. Σημείωσε ότι η εναλλακτική προοπτική απέναντι στη ΝΔ είναι «να υπάρξει μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας κατά βάση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι πρώτο κόμμα, και στο ΚΙΝΑΛ.» και είπε πως αν δεν βγαίνουν οι αριθμοί «και τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, θα πρέπει να αναλάβουν ευθύνη». «Η απλή αναλογική δεν έχει μόνο οφέλη, έχει και ευθύνες», τόνισε. Είπε ειδικότερα πως «και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, εάν υπολείπονται 5-10 βουλευτές για να έχουμε την πλειοψηφία που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα σχέδιο προοδευτικής προγραμματικής σύγκλισης, θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη, αν θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση ή αν θα ανοίξουν τον δρόμο στον κ. Μητσοτάκης, με απανωτές εκλογές και περιπέτειες για τη χώρα, να επανέλθει και να συνεχίσει αυτά που έκανε τέσσερα χρόνια».

Το σενάριο «ανοχής», που φαίνεται πως μπαίνει πλέον στον δημόσιο διάλογο, προκαλεί προβληματισμούς για το ενδεχόμενο αστάθειας, από την στιγμή που θα υπάρχει κυβερνητικό σχήμα χωρίς πλειοψηφία στη Βουλή και προγραμματική συμφωνία, αλλά θα πορεύεται με βάση την «ανοχή» ενός τρίτου κόμματος.

Βουλή

Τι είναι η κυβέρνηση ανοχής

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στα άρθρα 37 και 84 του Συντάγματος, σε περίπτωση που κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να αναθέσει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του πρώτου σε δύναμη εδρών κόμματος.

Εφόσον η εντολή δεν τελεσφορήσει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναθέσει τη διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε δύναμη εδρών κόμματος και, σε περίπτωση νέας αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, στον αρχηγό του τρίτου κόμματος. Προκειμένου να διαπιστωθεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης θα πρέπει να προκύπτει σαφώς από τις δημόσιες δηλώσεις των κομμάτων ή και βουλευτών ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Για να λάβει η κυβέρνηση, την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, πρέπει, μέσα σε 15 ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν πρέπει να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού τους (120 βουλευτές, άρθρο 84 παρ. 6). Σε μια τέτοια περίπτωση, η οποία είναι δυνατή δια της «ανοχής» ο σχηματισμός κυβέρνησης, δηλαδή με την απουσία βουλευτών από την ψηφοφορία, προκύπτει η κυβέρνηση ανοχής ή με πολιτικούς όρους κυβέρνηση μειοψηφίας.

Μητσοτάκης: Δεν συζητώ κανένα σενάριο για οποιαδήποτε κυβέρνηση ανοχής

Την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα περί «κυβέρνησης ανοχής» κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. «Ναι, αυτό είναι καινούργιο πάλι» είπε ο κ. Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε ότι δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο.

«Διεκδικώ κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Ο κ. Τσίπρας τα έμπλεξε πάλι σήμερα. Από εκεί που μίλησε για κυβέρνηση νικητών, έκλεισε το μάτι στην κυβέρνηση ηττημένων, βγήκαν στελέχη του και είπαν όλα όσα είπαν, μετά τα μάζεψε. Σήμερα μιλάει για “κυβέρνηση ανοχής”» είπε ο Πρωθυπουργός και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι αυτό πιστοποιεί ότι δεν υπάρχει σήμερα εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ένα σενάριο «ανοχής», το οποίο «να μην έχει την πλειοψηφία της Βουλής και συμπλήρωσε: «Οτιδήποτε άλλο θα ήταν ένας παράγοντας αστάθειας για τη χώρα. Υπερασπίζομαι την ανάγκη η χώρα να έχει σταθερότητα, δεν συζητώ κανένα σενάριο για οποιαδήποτε κυβέρνηση ανοχής. Διεκδικώ αυτοδυναμία, δύσκολο, πάρα πολύ δύσκολο στην πρώτη κάλπη. Αλλά, τονίζω, η πρώτη κάλπη είναι αυτή που θα θέσει το πλαίσιο, τον «βατήρα» αν θέλετε, για να πετύχουμε την αυτοδυναμία στη δεύτερη».

Ανδρουλάκης: «Δεν υπάρχει κανένα σενάριο συγκυβέρνησης με το κόμμα του κ. Βαρουφάκη»

Πανικό καταλόγισε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Νέα Δημοκρατία για τις θεωρίες συνωμοσίες που διακινεί ταυτίζοντας το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με το κόμμα Βαρουφάκη.

Βαρουφάκης: Ένα τεράστιο ΟΧΙ, δεν υπάρχει ανοχή

Ο ίδιος, πάντως, ο Γιάνης Βαρουφάκης απέκλεισε σήμερα το σενάριο περί «κυβέρνησης ανοχής», ξεκαθαρίζοντας πως το ΜέΡΑ25 απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και ερωτηθείς εάν θα δοθεί ψήφος ανοχής, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε: «Ένα τεράστιο ΟΧΙ. Δεν υπάρχει ανοχή. Υπάρχει Σύνταγμα και νόμοι και κοινοβουλευτική διαδικασία. Μετά τις εκλογές συγκαλείται η Βουλή και έρχεται μία κυβέρνηση και ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης , εκεί δεν υπάρχει “παρών”, στα νομοσχέδια υπάρχει. Όταν έχεις ψήφο υπάρχει “ναι” ή “όχι”. Ο μόνος δρόμος για να δείξεις ανοχή είναι να μην προσέλθεις. Θα πάμε στη Βουλή και θα καταψηφίσουμε όποια κυβέρνηση μας παρουσιαστεί».

Σε ερώτηση γιατί ο Αλέξης Τσίπρας από τις συνεργασίες πέρασε στην ανοχή, ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτίμησε ότι πρόκειται για μία υποχώρηση εκ μέρους του. «Μέχρι τώρα έλεγε ότι αν είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να σεβαστούν τη λαϊκή βούληση και αυτό είναι μία στενάχωρη σκέψη γιατί, ουσιαστικά, τι μας ζητούσε; Να πούμε ψέματα. Να σας πούμε ψηφίστε μας για να καταργήσουμε το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ψηφίστε μας για να καταργήσουμε την αγορά των κόκκινων δανείων “Ηρακλής”, να βάλουμε στη θέση του αυτό που εμείς λέμε στο σύστημα με τη δημόσια εταιρεία διαχείρισης  που το ονομάζουμε “Οδυσσέας}, ψηφίστε μας για να κάνουμε μετά πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα που δεν θα τα κάνει αυτά, γιατί έχει δηλώσει ότι δεν θα τα κάνει αυτά».

«Από εκεί έκανε μία υποχώρηση και είπε, εντάξει να μας ανεχτείτε. Ε όχι, δεν θα σας ανεχτούμε. Καμία εμπιστοσύνη, καμία ανοχή. Εμείς δεν μπαίνουμε στη Βουλή για να παίξουμε τέτοια παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού λαού. Αυτά τα περί ηττημένων, δεν τα δέχομαι, γιατί στην απλή αναλογική δεν υφίστανται», υπογράμμισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Κουτσούμπας: Κριτήριο ψήφου υπέρ του ΚΚΕ η μη στήριξη ή ανοχή σε όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση

Ξεκάθαρος εμφανίστηκε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας σχετικά με τα σενάρια περί «ανοχής». Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, κάλεσε τον λαό να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ «και με κριτήριο ψήφου ότι δεν θα στηρίξει ούτε θα δείξει ανοχή στην όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση, όπως κι αν ονομάζεται».

Όπως εξήγησε ο κ. Κουτσούμπας, «το ΚΚΕ θα είναι και μέσα στο κοινοβούλιο και μέσα στον λαό και θα πρωταγωνιστεί στους αγώνες του, εμείς θέλουμε να παλεύουμε με τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «θα έχουμε προδώσει τον λαό και τους αγώνες του αν στηρίξουμε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα κάνει, μεταξύ άλλων, πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών και θα συνεχίσει τη φοροληστεία σε βάρος του λαού που πληρώνει το 95% των φόρων και μόλις το 5% το κεφάλαιο». Επανέλαβε, δε, ότι το ΚΚΕ δεν λέει άλλα προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά.

Σχολιάζοντας την σχετική πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε «μούφα» την «δήθεν προοδευτική κυβέρνηση» και τόνισε ότι αντικειμενικά – βάσει των προγραμμάτων, θέσεων και της πρακτικής τους – υπάρχει η δυνατότητα κυβερνητικών συνεργασιών μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διότι έχουν στρατηγική σύμπλευση στα βασικά ζητήματα, «όπως άλλωστε έχουν πει δημόσια ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου».

Η δήθεν «προοδευτική κυβέρνηση» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, είναι μούφα και βάσει της εμπειρίας από την προηγούμενη 4ετία του κ. Τσίπρα, «που θα άλλαζε τα πάντα, δεν θα έφερνε μνημόνια και διάφορες υποσχέσεις προεκλογικά» και στη συνέχεια, ήταν η χειρότερη κυβέρνηση και το χειρότερο μνημόνιο όλων των εποχών που έφερε».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ