Εκλογές 2023: «Απειληθήκαμε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ» λένε οι δημοσκόποι

Απαντήσεις για τo exit poll και την αποτυχία να προβλέψουν την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές έδωσαν οι δημοσκόποι.

Εκλογές 2023: Μεγάλη νίκη της ΝΔ δίνει τo exit poll στο 100% – «Θρίλερ» με τρία κόμματα

Στράτος Φαναράς: Απειληθήκαμε με εισαγγελείς από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Metron Analysis», Στράτος Φαναράς αναφέρθηκε στις αποτυχία των δημοσκοπήσεων να καταγράψουν την μεγάλη διαφορά των 20 μονάδων ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. «Όλες οι δημοσκοπήσεις έκλεισαν την Πέμπτη. Ενώ είναι πολύ γνωστό ότι συνέβη αυτό με τον κ. Κατρούγκαλο το οποίο συμπαρέσυρε το τελευταίο 48ωρο και η ιστορία της Χρυσής Αυγής τα ποσοστά και την όποια δυναμική είχε ο ΣΥΡΙΖΑ προς τα κάτω», είπε ο Στράτος Φαναράς.

Και συνέχισε: «Είναι ανακρίβεια ότι δεν υπήρξε έρευνα που να παρουσιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ κάτω από 25%. Είναι λάθος. Υπήρξαν δικές μας έρευνες που παρουσίασαν μέχρι και 21 μονάδες διαφορά στην πρόθεση ψήφου την ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Εκλογές 2023 – Exit poll: Πώς κατανέμονται οι έδρες των κομμάτων στη Βουλή

Γιατί χάσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ

Στην ερώτηση γιατί έπεσε έξω το exit poll o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Metron Analysis» απάντησε: «Από τα 8 κόμματα τα 7 ήταν μέσα στο εύρος τους. Το μόνο κόμμα που δεν ήταν μέσα στο εύρος του ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν ήρθε στο 23,5 αλλά παρακάτω, στο 20 και κάτι. Άρα χάσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί τον χάσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ; Διότι θεωρήσαμε ότι αν πράγματι η υποεκτίμηση που είχαμε ή οι αρνήσεις που είχαμε γύρω στο 17% και όχι τα τερατώδη νούμερα που λέγονταν χθες προέρχονταν κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε αυτό να το λάβουμε υπόψη μας».

Και συνέχισε: «Αναλαμβάνουμε αυτή την ευθύνη που χάσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά θέλω και εσείς να πάρετε υπόψη σας ότι αυτό έγινε σε ορισμένες πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Ποιες ήταν οι συγκριμένες συνθήκες. Απειλές. Για παράδειγμα η ”Metron Analysis” έχει απειληθεί από σωρεία στελεχών ότι σήμερα θα είχαν εγκατασταθεί εδώ εισαγγελείς.

Εκλογές 2023: Αυτό ήταν το ερωτηματολόγιο του exit poll

Όταν ρωτήθηκε από ποια στελέχη υπήρχαν απειλές κατά των δημοσκόπων ο Στράτος Φαναράς τόνισε: «Του ΣΥΡΙΖΑ βέβαια αλλά και διαφόρων άλλων διάσπαρτων. Έχει ειπωθεί ότι πρέπει να πάει ο εισαγγελέας».

Θωμάς Γεράκης: Μας λοιδορούσαν και μας απειλούσαν με εισαγγελείς

Την ίδια θέση εξέφρασε και ο διευθύνων σύμβουλος της MARC, Θωμάς Γεράκης. «Κάθε ερευνητής- και δεν αναφέρομαι μόνο στις δημοσκοπήσεις αλλά σε όλες τις επιστήμες- όταν βλέπει στα στοιχεία του κάτι ακραίο, κάτι υπερβολικό, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, ανθρώπινο είναι να θεωρεί ότι κάπου υπάρχει ένα λάθος», είπε ο Θωμάς Γεράκης.

Και εξήγησε ότι τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δέχονται επίθεση για τις εκτιμήσεις που δημοσιεύουν. «Το πρόβλημα, είναι ότι εδώ και 5 χρόνια οι δημοσκοπήσεις είναι σάκος του μποξ. Και τις διαφορές για αυτές τις 20 μονάδες τις είχαμε δει μέσα στην τετραετία. Θα θυμάστε, στη μισή θητεία της κυβέρνησης», τόνισε ο Θωμάς Γεράκης.

«Όταν λοιπόν δείχνανε ότι υπάρχει μία μεγάλη διαφορά η οποία διευρύνεται έπεφτε λοιπόν το μισό πολιτικό σύστημα πάνω στις δημοσκοπήσεις και μας λοιδορούσαν, μας απειλούσαν με εισαγγελείς και μας έλεγαν ότι είμαστε το μέρος του συστήματος που τα κάνουμε όλα για να κρύψουμε την υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ και να βγάλουμε πλαστά ότι η ΝΔ είναι μπροστά», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της MARC.

Γιατί έπεσε έξω το exit poll για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Θωμάς Γεράκης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο exit poll ήταν 3 μονάδες κάτω από το πραγματικό ποσοστό του γιατί φοβήθηκαν οι δημοσκόποι να μην τον υποτιμήσουν. «Ναι, τον υπερτιμήσαμε. Και γιατί το κάναμε αυτό; Του δώσαμε αυτές τις 3 μονάδες γιατί στις προηγούμενες εκλογές ότι τον είχαμε υποτιμήσει 3 μονάδες. Δεν θέλαμε να κάνουμε το ίδιο λάθος», υπογράμμισε ο Θωμάς Γεράκης.

«Θεώρησα- λάθος- αλλά θεώρησα ότι όλες οι αρνήσεις που έβλεπε στα δείγματα μου ότι ήταν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή τους έκλεινε το μάτι (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) να μην απαντάνε στις δημοσκοπήσεις. Αυτή ήταν η υπόθεση εργασίας η δική μου», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της MARC.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ