Εκδηλώσεις για την 82η Επέτειο της Μάχης των Οχυρών

Στα οχυρά «ΛΙΣΣΕ», «ΡΟΥΠΕΛ», «ΝΥΜΦΑΙΑΣ», «ΟΧΥΡΟ» (ΙΣΤΙΜΠΕΗ) και «ΕΧΙΝΟΣ» γράφτηκαν μερικές από τις χρυσές σελίδες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η «Μάχη των Οχυρών» ή όπως είναι ευρύτερα γνωστή κι ως η «Μάχη της Γραμμής Μεταξά» ήταν η πρώτη μάχη αντίστασης απέναντι στη Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα. Διεξήχθη ανατολικά του Αξιού ποταμού, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και διήρκησε 3 ημέρες από τις 6 έως τις 9 Απριλίου του 1941, καταλήγοντας με νίκη των Γερμανών, οι οποίοι ωστόσο αναγνώρισαν την αξία των ελληνικών στρατευμάτων.

Οι ελληνικές μονάδες που ήταν υπεύθυνες για τη Γραμμή Μεταξά ήταν το Τμήμα Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας υπό τον Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Μπακόπουλο και η ανεξάρτητη Ταξιαρχία του Έβρου υπό τον Υποστράτηγο Ιωάννη Ζήση.

Από την άλλη, η γερμανική δύναμη αποτελείτο από την 12η Στρατιά υπό τον Στρατάρχη Βίλχελμ Λιστ, με συνολικά 18 μεραρχίες και άλλα τμήματα.

Την Κυριακή, εορτάσθηκε στα οχυρά «ΛΙΣΣΕ», «ΡΟΥΠΕΛ», «ΝΥΜΦΑΙΑΣ», «ΟΧΥΡΟ» (ΙΣΤΙΜΠΕΗ) και «ΕΧΙΝΟΣ», η 82η επέτειος από την Μάχη των Οχυρών, η οποία διεξήχθη από τις 06 έως τις 09 Απριλίου του 1941. Κατά τον επετειακό εορτασμό, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των Αξιωματικών και Οπλιτών του Ελληνικού Στρατού, οι οποίοι αμύνθηκαν και υπερασπίστηκαν τα Oχυρά, τον Απρίλιο του 1941.

Την τελετή στο οχυρό «ΛΙΣΣΕ», τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-ΟHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» Αντιστράτηγο Ιωάννη Τσιόπλο.

Την τελετή στο οχυρό «ΡΟΥΠΕΛ», τίμησαν με την παρουσία τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού/NRDC-GR «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» Αντιστράτηγος Πάρις Καπραβέλος ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακάριος, η Υποπρόξενος του Γενικού Προξενείου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη κ. Γεωργία Παστελλή-Παντελίδου και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Την τελετή στο οχυρό «ΝΥΜΦΑΙΑΣ», τίμησαν με την παρουσία τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρώνειας & Κομοτηνής κ.κ Παντελεήμων, ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ) «ΘΡΑΚΗ» Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ