Εικόνες από το κοντινό μέλλον: Οι “Σκιές του Αιγαίου” επιχειρούν με Blackhawk

Εντυπωσιακές ασκήσεις των ελίτ των ειδικών δυνάμεων Ελλάδας – ΗΠΑ, με Blackhawk, τα ελικόπτερα που έχει παραγγείλει η Ελλάδα από την Αμερική για την αντικατάσταση των υπέργηρων UH-1H Huey.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων (SOF) πραγματοποίησαν εντυπωσιακή συνεκπαίδευση με τις «Σκιές του Αιγαίου», της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ)

Από την Δευτέρα 17 έως την Παρασκευή 21 Ιουλίου στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ σε ότι αφορά στις δράσεις στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Η.Π.Α., πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση σε αντικείμενα Ειδικών Επιχειρήσεων, στην ευρύτερη περιοχή του Στεφανοβίκειου Βόλου.

Σε ότι αφορά τις ελληνικές δυνάμεις, συμμετείχαν επιπλέον:

● Προσωπικό της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (32 ΤΑΞ ΠΖΝ).

● 1 Ελικόπτερο (Ε/Π) AH-64A και 1 Ε/Π AH-64D.

Ωστόσο, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η συμμετοχή στην άσκηση των 5 ελικοπτέρων BlackHawk UH-60 Από πλευράς Η.Π.Α., στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής ανάπτυξης των στοιχείων της 3rd Combat Aviation Brigade (3rd CAB) στο Στεφανοβίκειο και της Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Η.Π.Α. (Mutual Defence Cooperation Agreement – MDCA).

Κατά την διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές πτήσεις Ε/Π σε ορεινό περιβάλλον μεγάλου υψομέτρου σε συνδυασμό με αεροκίνητες ενέργειες ημέρα και νύχτα, και εκπαίδευση στην καταρρίχηση από Ε/Π με την τεχνική rappel, που συνέβαλαν στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας κατά την σχεδίαση και εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων μεταξύ των συμμετεχόντων, αναδεικνύοντας την διαχρονική συνεργασία των δύο Χωρών στον τομέα του Ειδικού Πολέμου.

Στις 31 Μαρτίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπέγραψε την εισήγηση του ΓΕΕΘΑ για την προμήθεια 24+11 ελικοπτέρων Blackhawk αποκλειστικά για την Αεροπορία Στρατού, στέλνοντας στις ΗΠΑ το LOR for LOA (Δεσμευτική Επιστολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος) για την άμεση προμήθεια 24 ελικοπτέρων με προαίρεση για άλλα 11.

Από τα 24 ελικόπτερα, τα 20 προορίζονται για την άμεση αντικατάσταση των υπέργηρων ελικοπτέρων UH-1H γνωστά κι ως Huey, που φτάνουν τα 50 χρόνια υπηρεσίας. Τα 4 θα είναι με ειδική διαμόρφωση –δηλαδή με οπλικά συστήματα και φορείς εκτόξευσης ρουκετών στις πτέρυγες – και προορίζονται αποκλειστικά για τις «Σκιές του Αιγαίου», την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Η προαίρεση για επιπλέον 11 σημαίνει ότι η Αεροπορία Στρατού έχει «κλειδώσει» την τιμή για ακόμη 11, με στρατιωτικούς κύκλους να εξηγούν στο enikos.gr ότι θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η παραγγελία τους.

Ο λόγος της επείγουσας αποστολής της LOR από την Ελλάδα ήταν για να προλάβει τις προθεσμίες παραγγελίας των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε μαζική παραγγελία 135 ελικοπτέρων, με τιμή 20 εκατ. το καθένα. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα αγοράζει με τιμή που αγοράζει και ο αμερικανικός στρατός και μάλιστα κατά 25% φθηνότερα από την διεθνή τιμή.

Σε ότι αφορά τα ελικόπτερα, πρόκειται για την έκδοση «Μ», που είναι η τελευταία εξέλιξη και προορίζεται να υπηρετεί ως το 2050 στον αμερικανικό στρατό.

Δείτε φωτογραφίες:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ