Ειδικό Δικαστήριο: «Η Τουλουπάκη ενήργησε με δόλο» κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος

Ένταση επικράτησε στο Ειδικό Δικαστήριο μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της Ελένης Τουλουπάκη, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου.

Της Άννας Κανδύλη

Αφορμή ήταν οι ερωτήσεις που έκανε ο υπερασπιστής του πρώην αναπληρωτή υπουργού δικαιοσύνης προς τον μάρτυρα καθώς κρίθηκε από την πλευρά της κ. Τουλουπάκη ότι οι απαντήσεις σε αυτές ήταν επιβαρυντικές για την πρώην εισαγγελέα κατά της διαφθοράς. Και συγκεκριμένα, ενώ ο κ. Λοβέρδος την πρώτη ημέρα της κατάθεσής του δεν είχε αποδώσει δόλο στην εισαγγελέα για τη μη διαβίβαση αμελλητί στη Βουλή της αναφοράς των τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ που αφορούσε τη μη τιμολόγηση φαρμάκων το 2015 επί υπουργίας ΚουρουμπλήΞανθού, σήμερα της απέδωσε. Αλλά και για τον κ. Παπαγγελόπουλο, ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε σημειώσει την περασμένη Πέμπτη πως δεν έχει κάποιο στοιχείο εις βάρος του ενώ μετά από ερωτήσεις που δέχθηκε σήμερα ήταν πιο επιβαρυντικός για τον πρώην υπουργό.

Συνήγορος υπεράσπισης: Προκάλεσε ο Παπαγγελόπουλος την απόφαση της Τουλουπάκη να μην στείλει αμελλητί τις αναφορές στη Βουλή;

Λοβέρδος: Το πιθανολογώ αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω…

Συνήγορος υπεράσπισης: Συνάγεται ότι ενήργησε δολίως η κ. Τουλουπάκη από το γεγονός ότι στο διαβιβαστικό προς τη Βουλή ανέγραφε μόνο τα αρχικά του Υπουργού;

Λοβέρδος: Δόλος καταφανής

Σε ερωτήσεις δε της εισαγγελέως της έδρας ο κ. Λοβέρδος ήταν απόλυτος πως θεωρεί τον κ. Παπαγγελόπουλο «μέλος συμμορίας» αλλά δεν έχει στοιχεία να το αποδείξει.

Εισαγγελέας: Είπατε ότι δεν έχετε στοιχεία για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Σε προηγούμενες θέσεις σας, και στην ανακρίτρια, τον λέτε αρχηγό συμμορίας και κάτι τέτοια. Τι άλλαξε;

Α. Λοβέρδος: «Το βούλευμα !», φώναξε ο Ανδρέας Λοβέρδος εξηγώντας ότι οι δικές του θέσεις είναι γνωστές αλλά έχει εκδοθεί ένα βούλευμα που απαλλάσσει από τις κατηγορίες τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για τη Novartis. «Η δική μου θέση αποτυπώνεται στη μήνυσή μου. Ο Παπαγγελόπουλος είναι μέλος συμμορίας αλλά δεν έχω στοιχεία»

Ερωτήσεις στον μάρτυρα έκανε και ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπουλος. «Είναι γεγονός ότι μετά την απολογία μου στην ανακρίτρια είχα προετοιμάσει 100 ερωτήσεις για τον κ. Λοβέρδο. Μετά την απαλλαγή μου για το βαρύτερο κομμάτι για τη Novartis, θα περιόριζε κατά 70% τις ερωτήσεις μου και μετά την κατάθεση του εδώ ότι δεν έχει κανένα στοιχείο σε βάρος μου, θα κάνω 2-3 ερωτήσεις» είπε ο κατηγορούμενος.

Παπαγγελόπουλος: Έχετε υποβάλλει έξι μηνύσεις στο πλαίσιο της Novartis; Εναντίον μου έχετε υποβάλλει μήνυση;
Λοβέρδος: Μου είναι δυσάρεστο να τον κοιτώ. Έχω απαντήσει σε όλα. Όχι δεν έχω υποβάλει μήνυση εναντίον σας.
Παπαγγελόπουλος: Αναφέρεται έστω σε μια γραμμή το όνομα μου;
Λοβέρδος: Όχι τυχαία, την περασμένη συνεδρίαση ανέγνωσα ένα μικρό χωριό από τη μήνυση του 2020. «Έτσι αποκλειστικά και μόνο από τη δίκη της συμπεριφορά παραβιάστηκε η διάταξη». Αφού επιμένουν οι άνθρωποι…Η Ράικου είχε καταγγείλει κάποια πράγματα. Ο υπουργός τότε καθοδηγούσε τις έρευνες. Εγώ αυτά τα απέφυγα…Στη Βουλή μπορώ να πω τις υπόνοιες μου αλλά εδώ δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο.
Παπαγγελόπουλος: Το μένος του μάρτυρα…
Πρόεδρος: Δεν υπάρχει μένος
Παπαγγελόπουλος: Μα ανέφερε την κα. Ράικου. Όταν εξεταστεί να έρθετε να την υπερασπιστείτε!

Κατάθεση της Εύης Χριστοφιλοπούλου

Μετά τον κ. Λοβέρδο, στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Εύη Χριστοφιλοπουλου που είχε καταθέσει την αναφορά μαζί με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Βασίλη Κεγκέρογλου.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου κατά την κατάθεσή της επέρριψε ευθύνες και στην προκάτοχο της Ελένης Τουλουπάκη στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, για τη μη διαβίβαση αμελλητί στη Βουλή της αναφοράς καθώς επί δικής της θητείας κατατέθηκε για πρώτη φορά.

«Είχαμε δυο πράγματα στο μυαλό μας. Πρώτον ότι το 2015 είχε γίνει μόνο μια τιμολόγηση φαρμάκων και αυτό προκαλεί ζημιά του Δημοσίου και μπορώ να σας εξηγήσω γιατί στη συνέχεια. Θέλαμε να καταγγείλουμε τη μη τιμολόγηση φαρμάκων από τον τότε υπουργό υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή. Και η κα. Ράικου και η κα. Τουλουπάκη όφειλαν να διαβιβάσουν την αναφορά αμελλητί. Ειδικά η κα. Ράικου που την είχε περισσότερο καιρό».

Ερωτηθείσα από μέλος του δικαστηρίου αν είχε δόλο η κ. Τουλουπάκη για τη μη διαβίβαση, η μάρτυρας απάντησε πως δεν μπορεί να κρίνει τα κίνητρα ανθρώπων που δεν γνωρίζει, γνωρίζει μόνο το αποτέλεσμα των ενεργειών της, το ότι δηλαδή επήλθε παραγραφή.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ