Δραγασάκης στον Realfm 97,8: Υπάρχουν “φώτα κινδύνου” που πρέπει να δούμε – Τι είπε για το ΚΙΝΑΛ και τη ΝΔ

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής, Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8 και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα ανέφερε σχετικά με την ενεργειακή κρίση και την επιδοματική πολιτική που ακολουθείται ότι “το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι έχει εμφανιστεί. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όχι ως ένα προσωρινό πρόβλημα, όπως αρχικά είχε ειπωθεί από την κυβέρνηση, αλλά ως πρόβλημα διαρκείας”.

Όπως εξήγησε ο κ. Δραγασάκης, “αφενός μεν οφείλεται και στον κορονοϊό και τη δυσλειτουργία των οικονομιών, αλλά οφείλεται ως έναν βαθμό και στα γεωπολιτικά με επίκεντρο την Ουκρανία. Η βαθύτερη αιτία είναι όμως, ο τρόπος που έχει σχεδιαστεί η πράσινη μετάβαση, άρα οι τιμές στα καύσιμα μπορεί να έχουν διακυμάνσεις αλλά θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για μακρύ χρόνο. Ακόμη επίσης, κι αν ο πληθωρισμός υποχωρήσει, το επίπεδο τιμών θα παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο σε σχέση με το επίπεδο εισοδημάτων και αμοιβών”.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι “μιλάμε για την απαρχή ενός μεγάλου προβλήματος και επομένως πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση με μέτρα άμεσα και μέτρα πιο μεσο-μακροπρόθεσμα. Όσους πόρους έχουμε πρέπει να τους διαθέσουμε επικεντρωμένα σε κάποιον στόχο: αυτός φαίνεται να είναι ο στόχος της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Δεύτερον πρέπει να δούμε πώς λειτουργούν οι αγορές. Ναι μεν το πρόβλημα είναι διεθνές, αλλά όπως εσωτερικεύεται στην οικονομία, αν οι αγορές δεν ελεγχθούν μπορεί να έχουμε και υπερτιμήσεις, πάνω δηλ. από αυτό που μπορεί να είναι το εισαγόμενο μέρος”.

Απαντώντας για την κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση ότι δεν έκανε όταν ήταν κυβέρνηση όσα ζητεί τώρα, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι “δεν είχαμε επεισόδιο τέτοιας έκτασης. Είχαμε ένα επεισόδιο με ανατίμηση των καυσίμων, μας απασχόλησε τότε τι έπρεπε να κάνουμε  για το εάν θα βάλουμε πλαφόν ή όχι. Αν οι συνθήκες ήταν ίδιες με τις τωρινές, τότε θα έπρεπε να ληφθούν άμεσα μέτρα. Η κυβέρνηση αν θέλει να σκεφτεί σοβαρά, ας δει τι κάνουν και άλλες χώρες. Δεν λέμε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα στην Ελλάδα, αλλά σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία αξιοποιούν και το επιδοματικό στοιχείο και τον έλεγχο των αγορών”.

Ο κ. Δραγασάκης πρόσθεσε ότι “θα πρέπει να επανασχεδιάσουμε την απολιγνιτοποίηση. Το πιο ενοχλητικό είναι ότι ο Πρωθυπουργός δεν είχε κάποια μελέτη, αυθαιρετώντας για να προβάλει μια οικολογική εικόνα, είπε ένα έτος- το 2023. Στη Γερμανία και σε άλλες χώρες υπήρξε ένας διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι πολύ σοβαρά ζητήματα αυτά”.

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι “έχουμε ένα πρόβλημα που είναι διεθνές και έχουμε και μια πολιτική που στην αρχή το είδε χαλαρά και ούτε τώρα έχουμε μια συνολική πολιτική που να δημιουργεί την προσδοκία ότι το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί”.

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπάρχει κίνδυνος να ξαναμπούμε σε ένα πρόγραμμα, ένα μνημόνιο, ο κ. Δραγασάκης απάντησε ότι “θέλει μια προσοχή αυτό. Είπα σε μια συνέντευξή μου ότι είμαστε στην πορτοκαλί ζώνη ακριβώς για να υπογραμμίσω ότι η συγκυρία έχει δύο στοιχεία: το ένα είναι φώτα κινδύνου που πρέπει να τα δούμε και το δεύτερο “καμπανάκι” είναι ότι μόλις πήγε να ανακάμψει η οικονομία, διευρύνθηκε το έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών. Άρα το παραγωγικό μοντέλο που έχουμε παράγει διαρκώς ελλείμματα. Είμαστε εξαρτημένοι από εισαγωγές”.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “έχουμε δυνατότητες ακόμα. Μπορούμε να σχεδιάσουμε εμείς την αναγκαία προσαρμογή που θα χρειαστεί και να κρατήσουμε τον έλεγχο των εξελίξεων. Η μετάβαση στο νέο καθεστώς θα γίνει σταδιακά. Δεν θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και θα δούμε τα επιτόκια στα ύψη. Έχουμε χρόνο να σχεδιάσουμε το μέλλον. Το δεύτερο θετικό είναι ότι αναγνωρίζεται τουλάχιστον στα λόγια ότι η μείωση του χρέους δεν μπορεί να γίνει χωρίς ανάπτυξη. Και εφόσον έχουμε και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και τους πόρους του ΕΣΠΑ, αν αξιοποιηθούν σωστά και με διαφάνεια, έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε μια πολιτική, σταθεροποίηση με ανάπτυξη και σταθεροποίηση με προστασία της κοινωνίας και όχι με λιτότητα όπως στο παρελθόν. Αν η κυβέρνηση συνεχίσει την πολιτική αυτή που έχει ως τώρα, θα συμβούν αρνητικά πράγματα με μορφή χιονοστιβάδας”.

Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ακόμη ότι “αν ο λαός δημιουργήσει τις πολιτικές προϋποθέσεις για να υπάρξει μια προοδευτική κυβέρνηση για να υλοποιήσει ένα προοδευτικό πρόγραμμα, τότε έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε χωρίς απώλειες πάλι από αυτή τη νέα κρίση”.

Διευκρινίζοντας τι εννοεί ως προοδευτική κυβέρνηση, ο κ. Δραγασάκης είπε “ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την ψήφο του λαού για να υπάρξει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την αυτοδυναμία, προφανώς θα την κάνει μόνος του και θα επιδιώξει συνεργασία με άλλους. Εφόσον γίνουν εκλογές και με βάση το αποτέλεσμα, η κάθε δύναμη θα αναλάβει την ευθύνη της”.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι “δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για μια συνεργασία με τη ΝΔ γιατί η πολιτική της είναι μέρος του προβλήματος από το οποίο πρέπει να γλιτώσουμε”.

Σε ερώτηση σχετικά με μια συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ, απάντησε ότι “η πρόγνωση των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων είναι δύσκολη. Δεν θέλω να προεξοφλήσω τίποτα ότι το ΚΙΝΑΛ ή το ΚΚΕ λένε όσα λένε”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ