Δραγασάκης: Aύξηση μισθών ακόμη και φέτος

Κατηγορηματικός ότι θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης.

Σε συνέντευξή του στον Ραδιόφωνο 24/7 ο κ. Δραγασάκης εμφανίστηκε ακόμη κατηγορηματικός ότι θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού. «Είναι αυτονόητο ότι οι μισθοί δεν πρέπει μόνο να μειώνονται αλλά και να αυξάνονται» είπε για να προσθέσει: «Η πτώση μισθών έχει τελειώσει και πρέπει να πάμε σε αύξηση». Όπως εξήγησε, «αυτό είναι κάτι που το υπουργείο το μελετάει, μπορεί και φέτος».

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Αναφορικά με τις συντάξεις και απαντώντας στο ερώτημα αν η μείωση των συντάξεων πρέπει να θεωρείται δεδομένη από το 2019 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογραμμίζει με νόημα:

«Εφόσον βγούμε από το πρόγραμμα και ξεκαθαρίσει το τοπίο, θα ξεκαθαριστεί το τι θα γίνει και με τις συντάξεις».

Σχολιάζοντας τις χθεσινές αναφορές του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ότι θα χρειαστεί προληπτική γραμμή στήριξης η οποία δεν ισοδυναμεί με νέο μνημόνιο, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε:

«Ο κ. Στουρνάρας μίλησε για προληπτική γραμμή. Η κυβέρνηση προχωράει, από πέρυσι αποφασίσαμε και συμφωνήσαμε να κάνουμε ό,τι έκαναν οι Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρος, χωρίς “ουρές”.

Έχουμε συμφωνήσει σε μια στρατηγική απεξάρτησης, δημιουργούμε αποθέματα ταμιακά, αξιοποιώντας τις δυνατότητες από την αγορά, προσπαθούμε να έχουμε στον “κουμπαρά” 20 εκ. ευρώ σαν ασπίδα προστασίας».

Απαντώντας σε όσους αναφέρουν πως η χώρα δεν είναι έτοιμη για την «έξοδο», είπε ότι «ακόμα και στις συνθήκες τις σημερινές, η χώρα έχει μπει σε μια σταθερότητα. Είμαστε σε μια περιοχή που “μας έχουν ανάγκη”, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες και προσπαθούμε να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας. Με ενδιαφέρει η χώρα και η κυβέρνηση να έχουμε μια αυτογνωσία των δυνατοτήτων μας. Ορισμένοι τομείς προχωρούν πολύ γρήγορα μπροστά. Κάποιες εσωτερικές δυνάμεις είχαν επενδύσει στην καταστροφολογία».

Ωστόσο είπε ότι, «πρέπει να επιταχύνουμε και να μην αφήσουμε εκκρεμότητες, εμείς ως κυβέρνηση έχουμε καλή οργάνωση και προχωράμε», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τη διαδικασία προετοιμασίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Θετικά τα stress tests

Σχετικά με τις τράπεζες και τα θετικά μηνύματα που έρχονται από τον SSM, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε: «Τελειώνουμε με τις τράπεζες θετικά, είναι καθαρές από τα stress tests, αλλά η πολιτική μείωσης των κόκκινων δανείων πρέπει να συνεχιστεί. Παράλληλα είπε, ότι «πρέπει να τελειώσει το ζήτημα του χρέους, να έχουμε μπροστά μας το τοπίο καθαρό και μετά να προχωρήσουμε σε όσα σχεδιάζουμε».

Μαθαίνουμε από τα λάθη μας

Σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις του Νίκου Φίλη, ο Γιάννης Δραγασάκης, σημειώνει: «δεν πρέπει να ποινικοποιούμε τις απόψεις. Ο Νίκος εκφράζει μια αγωνία μη τυχόν και η έξοδος από το μνημόνιο σηματοδοτήσει ότι τελείωσαν και τα προβλήματα. Τα ίδια λέει και ο πρωθυπουργός με άλλα λόγια. Να ξέρετε πως η κρίση ήταν κρίση του παραγωγικού συστήματος, αυτό που λέμε όλοι εξέφρασε και ο Φίλης. Τώρα πια έχουμε καλύτερες δυνατότητες να αντιπαλέψουμε τα άγρια θηρία, έχουμε ένα κοινωνικό κράτος σε πορεία ανασυγκρότησης. Η κυβέρνησή μας βελτιώνεται και μαθαίνει από τα λάθη της». “Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανασυγκροτηθεί ως κόμμα και να ενισχυθεί”, πρόσθεσε.

Για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ανέφερε ότι «η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ είναι γνωστό πώς προέκυψε. Θα τη δούμε μετά το τέλος του προγράμματος. Αν κάποτε γίνει μια βαθμολόγηση δεν ξέρω τί βαθμό θα πάρουν αυτοί που κρίνουν έναντι του ιδίου».

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δηλώνει ότι «η ανασυγκρότηση που χρειάζεται η χώρα, απαιτεί μια συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Εάν το ΚΙΝΑΛ θέλει να προχωρήσει όπως είναι τώρα με τη λογική των ίσων αποστάσεων και συγκάλυψης των διαφορών, είναι δικό του θέμα, δεν θα αντέξει να πάει στις εκλογές έτσι. Αν κρίνει πως θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση και πάρει θέση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι θετικός σε διάλογο».

Σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση της ALCO για το News 24/7, που δείχνει νέα μείωση της «ψαλίδας», ο κ. Δραγασάκης τονίζει ότι «υπάρχει μια κρίση εκπροσώπησης, ζούμε μια ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος. Οι νέες διαχωριστικές γραμμές είναι το ζητούμενο, μετά το μνημόνιο αντιμνημόνιο. Έχουν να κάνουν με βάση το σχέδιο για το μέλλον. Εκεί υπάρχει χώρος για επανατοποθέτηση όλων μέσα από διαλόγους και αντιπαραθέσεις. Το νέο υποκείμενο θα έχει τη μορφή αστερισμού μιας μεγάλης συμμαχίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εκεί, το πεδίο είναι ανοιχτό και όποιος νομίζει πως μπορεί να μετέχει βάσει των δικών του αξιών, θα τα βρούμε στην πορεία. Όσοι νομίζουν πως το μέλλον είναι οι μηχανισμοί που οδήγησαν στη χρεωκοπία, και όχι ένα νέο μοντέλο, τότε μπορούν να πορευτούν με τον κ. Μητσοτάκη».

Η ανάπτυξη

Ερωτώμενος για τα παράλληλα καθήκοντά του ως υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο Γιάννης Δραγασάκης υπογραμμίζει ότι «Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι ένα ανοιχτό γραφείο. Η ανάπτυξη γίνεται έξω, στον κόσμο. Το υπουργείο μας είναι ανοιχτό για πλήρη ενημέρωση προς όποιον ενδιαφέρεται. Στην αναπτυξιακή πολιτική και το παραγωγικό μοντέλο, μπαίνουν ζητήματα σχεδιασμού μακράς διάρκειας. Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η δημοσιονομική συρρίκνωση”, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.Πηγή: enikonomia.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ