Διαμαντόπουλος στον Realfm 97,8: Οι μεγάλοι ηγέτες έχουν εκλείψει στην Ευρώπη

Ο καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος μίλησε στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου για την ακροδεξιά στροφή που παρατηρείται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

«Σήμερα θα έλεγε κανείς ότι η ακροδεξιά είναι της μόδας όπως την δεκαετία του 70 ήταν η ακροαριστερά. Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που δεν ομολογείται ευθαρσώς παρά μόνο υπαινικτικά. Η Ευρώπη, η ευρωπαϊκή ιδέα, ο δυτικός κόσμος και πολιτισμός στην Ευρώπη οικοδομήθηκαν σε μια έννοια ταυτότητας, που απέκλειε πολλά πράγματα» περιέγραψε.

«Η Ευρώπη αναζητούσε πάντα μια ταυτότητα που είχε ως στοιχεία τον ελληνικό πολιτισμό από την κλασική αρχαιότητα μέχρι τον διαφωτισμό, είχε την ρωμαϊκή αναφορά στο ρωμαϊκό δίκαιο και είχε τον χριστιανισμό στην κυρίαρχη εκδοχή του, τον καθολικισμό για τις περισσότερες χώρες. Όλα αυτά διατηρούσαν την αίσθηση του ανήκειν στους Ευρωπαίους πολίτες, λόγω των υπερβολών, των βαρβαροτήτων του Χίτλερ αντικαταστάθηκαν μεταπολεμικά από ένα ιδεολόγημα πολυπολιτισμικότητας ανάμιξης πολιτισμών με λαούς και κοινωνίες που δεν είναι φορείς αυτού του αξιακού συστήματος» πρόσθεσε.

«Αν σκεφτείτε το αποτέλεσμα στην Ιταλία, αν όχι και οι τρεις σύμμαχοι – η Μελόνι λιγότερο – οι δύο άλλοι, Μπερλουσκόνι και Σαλβίνι είναι φανατικοί οπαδοί του Πούτιν, δείχνει μια αντίδραση των ευρωπαϊκών λαών» ανέφερε.

«Οι μεγάλοι ηγέτες έχουν εκλείψει στην Ευρώπη» σχολίασε ο κ. Διαμαντόπουλος.

«Η Ευρώπη χρειάζεται δομικά στοιχεία, τα οποία δεν υπάρχουν» συμπλήρωσε

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ