Διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας επιδιώκουν οι ΗΠΑ – Πώς άλλαξε το κλίμα μετά την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν

Σε ήρεμα νερά και σε έναν διάλογο μετά τις εκλογές στις δύο χώρες για το σύνολο των διαφορών τους επενδύουν οι ΗΠΑ, ενθαρρύνοντας Ελλάδα και Τουρκία να εκμεταλλευτούν τάχιστα το ευνοϊκό κλίμα που δημιούργησε η διπλωματία των σεισμών.

Των Θ. ΤΣΙΤΣΑ, Π. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ, ΕΥ. ΑΡΕΤΑΙΟΥ

Ο ενεργειακός σχεδιασμός της Ουάσιγκτον «απαγορεύει» μια κρίση στην ανατολική Μεσόγειο και η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε Αθήνα και Άγκυρα λειτούργησε προς αυτή την κατεύθυνση. Στη λογική ότι «πρέπει να ενισχύσουμε τη θετική ατζέντα», όπως δήλωσε πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπάρχει μια αξιοσημείωτη κινητικότητα, που ικανοποιεί την Ουάσιγκτον.

Τα «απόνερα» της επίσκεψης Mπλίνκεν φαίνονται πλέον διά γυμνού οφθαλμού, όπως στο μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επέτειο της 25ης Μαρτίου και στην ανακοίνωση των δύο υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι δεσμεύτηκαν για την αλληλοϋποστήριξή τους στις ψηφοφορίες για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (η Τουρκία θα ψηφίσει την Ελλάδα) και τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (η Ελλάδα θα ψηφίσει την Τουρκία). Με τις αμερικανικές ευλογίες, αναμένεται να υπάρξει ένα άτυπο moratorium σε στρατιωτικό επίπεδο μέχρι τον Αύγουστο (κοινή απόφαση για μη πραγματοποίηση μεγάλων στρατιωτικών ασκήσεων σε αέρα και θάλασσα), ενώ ήδη υπήρξε συζήτηση θεμάτων χαμηλής πολιτικής (οικονομία και εμπόριο).

Μάλιστα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης έκανε λόγο για «πρόσφορο έδαφος» που βρήκε στην Άγκυρα, κατά τον τέταρτο γύρο των επαφών της θετικής ελληνοτουρκικής ατζέντας που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Τούρκο ομόλογό του Μπουράκ Ακσαπάρ. Και έπεται στις 4 Απριλίου επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας συνοδεία του ομολόγου του, Χουλουσί Ακάρ. Επιστρέφοντας στην πολιτική των «μηδενικών προβλημάτων», η Τουρκία, λόγω και των οικονομικών συνεπειών του φονικού σεισμού, επιχειρεί μια πολιτική εκτόνωσης των εντάσεων και αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων στην περιοχή, με επανεκτίμηση των σχέσεών της με τις γειτονικές χώρες, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Ο Ερντογάν τον τελευταίο μήνα επισκέφθηκε τα ΗΑΕ για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μία δεκαετία, ενώ γίνεται προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της προώθησης και της υλοποίησης ενός στρατηγικού σχεδιασμού ελέγχου της ανατολικής Μεσογείου, απαιτούν, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, να παραμεριστούν οι εντάσεις στο ΝΑΤΟ, ενώ διαμορφώνουν ένα νέο ενεργειακό τοπίο, που στοχεύει στην απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Τα ενεργειακά

Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικανική διπλωματία πιέζει Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ και Τουρκία να βρουν άμεσα κοινό έδαφος στα ενεργειακά projects και στις ευκαιρίες που αναδύονται στην περιοχή. Με ένα νέο ενεργειακό τοπίο στην ανατολική Μεσόγειο, στο κάδρο θα μπουν μοιραία και τα ελληνοτουρκικά, ενώ, αν υπάρξουν ρεαλιστικές προτάσεις βασισμένες στο Διεθνές Δίκαιο (οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μια προσφυγή για τις διαφορές Ελλάδας – Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης), στο τέλος θα προστεθεί στην εξίσωση και το Κυπριακό, με τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη να επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την εμπλοκή της Ε.Ε. Πριν από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, προάγγελος της ομαλοποίησης των σχέσεων Αθήνας και Άγκυρας ήταν η συνάντηση του Ιμπραήμ Καλίν, συμβούλου του Τούρκου Προέδρου, με την Άννα-Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, στις 16 Δεκεμβρίου στα γραφεία της γερμανικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν μια συνάντηση με ανοιχτή ατζέντα, χωρίς προαπαιτούμενα, προκειμένου η κάθε πλευρά να διερευνήσει τις προθέσεις της άλλης για επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων.

Όπως έχει αποκαλύψει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, η Άγκυρα κατέθεσε πρόταση έξι σημείων, που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών, τη συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και τη συνέχιση των στρατιωτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Για τα υπόλοιπα τρία σημεία υπάρχουν ακόμη εικασίες. Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι απάντησε ή αν κατέθεσε η ελληνική πλευρά ένα δικό της non paper και κυρίως αν υπήρξαν αναφορές για την επίμαχη οριοθέτηση της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο. Θα οριοθετηθεί χωρίς να υπάρξει επέκταση των χωρικών υδάτων και τελικά, αν θα συμφωνηθεί μια συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, αυτή θα γίνει χωρίς οριοθέτηση της ΑΟΖ; Μετά τις εκλογές στις δύο χώρες , η εικόνα των παρασκηνιακών επαφών θα είναι πιο ευκρινής και τα χαρτιά θα ανοίξουν.

Η επίθεση φιλίας και οι επιφυλάξεις

Με προσεκτικές κινήσεις προσεγγίζει η Αθήνα τη βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Την περασμένη Τετάρτη, ο νέος πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Τσαγατάι Ερτσιγές πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για εθιμοτυπική επίσκεψη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, κάτι που δεν στερείται συμβολισμού για τη ραγδαία βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων το τελευταίο δίμηνο.

H Αθήνα, άλλωστε, δεν έχει ξεχάσει τις πρωτοβουλίες του Ερτσιγές για την «ενημέρωση» των πρέσβεων της Ε.Ε. σχετικά με τις τουρκικές διεκδικήσεις στην ανατολική Μεσόγειο το 2019, ούτε τους σχετικούς χάρτες που δημοσίευε κατά καιρούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η τουρκική επίθεση φιλίας κορυφώθηκε την 25η Μαρτίου, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε επιστολή με ευχές για την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό ανήμερα της εθνικής επετείου στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πέρα από τις ευχαριστίες για τη βοήθεια και την αλληλεγγύη της Ελλάδας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς, ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφραζε και την πεποίθηση ότι «η σχέση και συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω με τις κοινές μας προσπάθειες την προσεχή περίοδο». Στο ίδιο μήκος κύματος, έστειλε επιστολή στον ομόλογό του Νίκο Δένδια και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου μάλιστα κάνει λόγο για «θετική δυναμική» που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για την πρόθεσή του να συμβάλει ώστε να παγιωθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας στο μέλλον.

Επόμενος σταθμός στα ελληνοτουρκικά είναι η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στις 4 Απριλίου στην Τουρκία και στις σεισμόπληκτες περιοχές, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του, Χουλουσί Ακάρ. «Δεν πάω στην Τουρκία για να λύσουμε όλες τις διαφορές μας, αλλά πάω για να βοηθήσουμε, να εκπέμπουμε ένα μήνυμα. Κάποια πράγματα, όπως φυσικές καταστροφές και τραγωδίες, είναι πάνω από πολιτικούς ανταγωνισμούς, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο» και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν «ως μοχλοί αποκλιμάκωσης», δήλωσε ο υπουργός.

Τη στάση της Αθήνας απέναντι σε αυτή την τουρκική επίθεση φιλίας την εξήγησε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ν. Δένδιας. «Έχουν μεταβληθεί οι παράμετροι της τουρκικής συμπεριφοράς. Δεν υπάρχουν παραβιάσεις στο Αιγαίο, δεν υπάρχουν υπερπτήσεις, δεν υπάρχει τοξική διατύπωση λόγου, δεν υπάρχει λεκτική επιθετικότητα, δεν υπάρχει απειλή χρήσης βίας. Η Ελλάδα πάντοτε έλεγε ότι επιδιώκει τον διάλογο κάτω ακριβώς από αυτές τις συνθήκες», είπε ο Ν. Δένδιας, ο οποίος προσέθεσε ότι «άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας και ότι η ελληνική πλευρά όφειλε να επιχειρήσει να αξιοποιήσει αυτή την αλλαγή».

Σε επίπεδο πράξεων, πάντως, η Ελλάδα προσεγγίζει το ζήτημα πολύ προσεκτικά, καθώς τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών τονίζουν ότι και οι δύο χώρες βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, ενώ παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν αν αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς θα έχει διάρκεια και μετά τις εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία. Αυτή η αβεβαιότητα είναι και ο λόγος που η Αθήνα, ενώ συμβάλλει με κινήσεις και πράξεις στην αποκλιμάκωση και στη βελτίωση του κλίματος, δεν σκοπεύει να δώσει το «πράσινο φως» για να ξαναρχίσουν ουσιαστικές συζητήσεις, όπως π.χ. οι διερευνητικές ή ο διάλογος για τα ΜΟΕ, ώσπου να ξεκαθαρίσει το τοπίο μετά τις εκλογές στην Τουρκία. Αυτό είναι κάτι που, όπως λένε διπλωματικές πηγές, μπορεί να καθυστερήσει αρκετά. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως, παρά τη βελτίωση του κλίματος, ο όποιος διάλογος δεν θα είναι ανέφελος, καθώς η Αγκυρα δεν έχει αποσύρει ούτε το τουρκολιβυκό μνημόνιο ούτε τις γκρίζες ζώνες και το αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών από την ατζέντα.

Τριμερής

Η Τουρκία, πάντως, δεν ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Λευκωσία, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Βεβαίως, ο Ν. Δένδιας ενημέρωσε τους ομολόγους του και τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, από τον οποίο έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο, για το καλύτερο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους σεισμούς, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν αναμένει πως όλα θα αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Στο επίκεντρο της τριμερούς βρέθηκαν η ενεργειακή συνεργασία και το Κυπριακό, όπου ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος, ενημέρωσε τους ομολόγους για την πρωτοβουλία Χριστοδουλίδη βάσει του συμφωνημένου πλαισίου διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να φύγουμε από το απαράδεκτο αδιέξοδο. Ο Ν. Δένδιας χαρακτήρισε κορυφαία εθνική προτεραιότητα το Κυπριακό και μίλησε για στενή συνεργασία με την Κύπρο. Στο επίκεντρο της συζήτησης για την ενεργειακή συνεργασία βρέθηκαν ο αγωγός EastMed και η ηλεκτρική διασύνδεση Eurasia Interconnector, ενώ εκτιμήθηκε ότι η υλοποίησή τους θα προσδώσει πρόσθετη πρακτική και γεωστρατηγική αξία στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ελι Κοέν ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συνδρομή της στην πρόσφατη εξάρθρωση τρομοκρατικής ενέργειας κατά εβραϊκών στόχων και, αναφερόμενος στα ενεργειακά, είπε ότι οι τρεις χώρες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Προσέθεσε ότι η χώρα του στηρίζει τον μηχανισμό 3+1 με τις ΗΠΑ και ανέφερε ότι μίλησε την Πέμπτη το βράδυ με τον Αντονι Μπλίνκεν για να ορίσουν συνάντηση στο πλαίσιο του μηχανισμού.

Θολό τοπίο για την επόμενη ημέρα

Σκηνικό αστάθειας και αβεβαιότητας καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου

Με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν μάχη «σώμα με σώμα» στις προεδρικές εκλογές και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εμφανίζεται -κατά κοινή ομολογία- ιδιαίτερα σίγουρος για τη νίκη του, η Τουρκία ταλανίζεται από τις προεκλογικές ζυμώσεις, ενώ στο βάθος αναδεικνύεται η προοπτική μετεκλογικής αστάθειας και αβεβαιότητας. Oι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να καταγράφουν ότι το ΑΚΡ προηγείται, αλλά και ότι η Εθνική Συμμαχία προηγείται οριακά, ενώ ρόλο ρυθμιστή διαδραματίζει το HDP. Συνεπώς, δεν επιτρέπουν σίγουρες προβλέψεις.

Σύμφωνα με τον μέσο όρο 11 εταιρειών τον Μάρτιο, το ΑΚΡ βρίσκεται στο 32,8%, το CHP στο 27,6%, το HDP στο 10,7%, το ΙΥΙ στο 10,5%, το ΜΗΡ στο 6,5%, το Memleket του Μουχαρέμ Ιντζέ στο 2,9%, το Gelecek του Αχμέτ Νταβούτογλου στο 1,6% και τα υπόλοιπα μικρά κόμματα είναι ανάμεσα στο 1,5% και το 0,9%.

Σύμφωνα με την πλειονότητα των δημοσκοπήσεων, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εξακολουθεί να προηγείται του Ερντογάν. Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, της εταιρείας Aksoy, εμφανίζει τον Κιλιτσντάρογλου στο 56,8% και τον Ερντογάν στο 43,2%.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες και οι δημοσκοπήσεις που καταγράφουν ακριβώς το αντίθετο, όπως η πιο πρόσφατη της Optimar, που δίνει στον Ερντογάν 47,4% και στον Κιλιτσντάρογλου 45,3%.

Ο Μ. Ιντζέ, ο αποσχισθείς από το CHP εθνικιστής-κεμαλιστής, έχει μετατραπεί σε μεγάλο «αγκάθι» για την αντιπολίτευση, καθώς, όπως εκτιμούν συνομιλητές της Realnews στην Τουρκία, έχει τη δυναμική να προσελκύσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του CHP και του ΙΥΙ -κυρίως στη συντηρητική Ανατολία- και να στερήσει τη δυνατότητα εκλογής του Κιλιτσντάρογλου από τον πρώτο γύρο. Ο δεύτερος γύρος, όπως εκτιμάται από όλους στην Τουρκία, θα είναι πιο δυσμενής για τον Κιλιτσντάρογλου.

Η Οptimar, που πρόσκειται στο ΑΚΡ, καταγράφει ένα εντυπωσιακά μεγάλο ποσοστό -της τάξεως του 6,5%- για τον Ιντζέ, ενώ η πλειονότητα των άλλων δημοσκοπήσεων καταγράφει μια δυναμική 3%-5%. Ετσι, παρά την υποστήριξη που αναμένεται να λάβει ο Κιλιτσντάρογλου από τους Κούρδους του HDP, η υποψηφιότητα του Ιντζέ απειλεί όχι μόνο να στερήσει τη δυνατότητα νίκης στον Κιλιτσντάρογλου από τον πρώτο γύρο, αλλά και να επιτρέψει στον Ερντογάν να κερδίσει στον δεύτερο.

Σύμφωνα με αναλυτές και δημοσιογράφους, ο Ερντογάν εμφανίζεται με εντυπωσιακή αυτοπεποίθηση, ακόμα και σε σχέση με τις εκλογές του 2018, και αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην αντιπολίτευση. Αλλωστε, όπως εκτιμά ο αναλυτής Γκαλίπ Νταλάι στο γερμανικό Center for Applied Turkey Studies, η αντιπολίτευση έχει ένα «εύθραυστο πλεονέκτημα» και έτσι «θα ήταν πρόωρο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών, καθώς η αναμέτρηση είναι πολύ αμφίρροπη». Το μεγάλο ερώτημα τώρα αφορά τη δυναμική που θα διαμορφωθεί στην Εθνοσυνέλευση, καθώς ο νέος εκλογικός νόμος δίνει σαφώς ένα πλεονέκτημα στην κυβέρνηση. Τα κόμματα της συμμαχίας των «έξι» καλούνται να κάνουν ακόμα μία μεγάλη υπέρβαση και να βρουν έναν κοινό τόπο προκειμένου να κατέβουν στις εκλογές με κοινές λίστες, διότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία. Ευρωπαίοι και Τούρκοι αναλυτές με τους οποίους συνομιλεί η «R» εκτιμούν ότι είναι πιθανό να μην έχει πλειοψηφία καμία συμμαχία και σίγουρα όχι την πλειοψηφία που απαιτείται για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, κάτι που καθιστά τους Κούρδους του ΗDP δυνάμει ρυθμιστές στις μετεκλογικές εξελίξεις.

Ωστόσο, τα ίδια πρόσωπα σημειώνουν τον πιθανό κίνδυνο το μετεκλογικό σκηνικό να οδηγήσει τη χώρα σε αστάθεια, κυρίως σε περίπτωση που νικήσει είτε ο Ερντογάν είτε ο Κιλιτσντάρογλου, αλλά οι συμμαχίες τους να μην έχουν την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Το σενάριο αυτό, άλλωστε, είναι το χειρότερο που μπορεί να προκύψει μετά τις εκλογές, σύμφωνα με εκτιμήσεις μεγάλων οίκων οικονομικών αναλύσεων, και ανησυχεί ιδιαίτερα τους ξένους αλλά και τους Τούρκους επενδυτές και επιχειρηματίες.

Συνθήματα – στρατηγικές

Εν τω μεταξύ, η προεκλογική εκστρατεία έχει αρχίσει με έντονους ρυθμούς, με δύο εντελώς διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές φιλοσοφίες για την Τουρκία να αναδεικνύονται από τα συνθήματα και τις προεκλογικές στρατηγικές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ενόψει των εκλογών.

Με το σύνθημα «Για τα επόμενα πέντε χρόνια, ο Ερντογάν να κυβερνήσει την Τουρκία ή ο Κιλιτσντάρογλου;», η Λαϊκή Συμμαχία φιλοδοξεί να θέσει ένα υπαρξιακό δίλημμα στους ψηφοφόρους, ενώ με το σύνθημα «Για την Τουρκία αμέσως τώρα» θα προσπαθήσει να συσπειρώσει τους υποστηρικτές της, τονίζοντας το κυβερνητικό έργο, κυρίως όσον αφορά τους σεισμόπληκτους και την οικονομία.

Σύμφωνα με τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα «εθνικά επιτεύγματα» της κυβέρνησης την τελευταία περίοδο και κυρίως στο εθνικό ηλεκτροκίνητο όχημα TOGG, στο εθνικό μαχητικό αεροσκάφος TF-X, στο πρώτο τουρκικό αεροπλανοφόρο TCG Anadolu και στον ρωσικής κατασκευής πυρηνικό σταθμό Ακούγιου, τον οποίο ο Ερντογάν θα εγκαινιάσει τον Απρίλιο, παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Βασικοί επίσης πόλοι της προεκλογικής εκστρατείας της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση μιας αρνητικής εικόνας του Κιλιτσντάρογλου και η παρουσίαση της Εθνικής Συμμαχίας ως μιας «αντεθνικής» πολιτικής οντότητας, η οποία είναι έτοιμη να «πουληθεί» στη Δύση, αλλά και να συνεργαστεί με τους υπαρξιακούς εχθρούς της Τουρκίας, κυρίως το ΡΚΚ, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με το HDP.

Από την πλευρά της, η Εθνική Συμμαχία θα προσπαθήσει να ευαισθητοποιήσει τους ψηφοφόρους της γύρω από το σύνθημα για «αλλαγή», ενώ υπάρχουν συστηματικές αναφορές στην «άνοιξη». Βασικοί πυλώνες της προεκλογικής της εκστρατείας είναι η ανάδειξη των σκληρών οικονομικών συνθηκών, αλλά και η ανάγκη για κοινωνική ειρήνη, ελευθερία και αποφυγή της κοινωνικής πόλωσης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ