Δένδιας: Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις επαφές και τον πολιτικό διάλογο σε όλα τα επίπεδα – Η συνάντηση με τον Λαβρόφ

Την ανάγκη να διατηρηθεί η σταθερότητα, η ασφάλεια και η ειρήνη στην Ευρώπη υπογράμμισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, τον οποίο ευχαρίστησε για την πρόσκληση στη Μόσχα τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε αρχικά στους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν την Ελλάδα με τη Ρωσία ενώ ακολούθως τόνισε ότι “υπογραμμίσαμε την ανάγκη συνεργασίας σε σειρά από σημαντικούς τομείς: ενέργεια, τουρισμός, καταπολέμηση της πανδημίας. Είχα την ευκαιρία να ζητήσω από τη ρωσική πλευρά την πραγματοποίηση πτήσεων τσάρτερ προς την Ελλάδα το καλοκαίρι”.

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας δήλωσε: “Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις επαφές και τον πολιτικό διάλογο σε όλα τα επίπεδα κυρίως για τις διεθνείς εξελίξεις και για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Η ελληνική εξωτερική πολιτική βασίζεται σε θεμελιώδεις αρχές και αξίες που έχουν κατοχυρωθεί στον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών:

Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, απαγόρευση της χρήσης ή της απειλής χρήσης βίας εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας οιουδήποτε κράτους, σεβασμός εθνικής κυριαρχίας, προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τήρηση δεσμεύσεων που η κάθε χώρα έχει αναλάβει αρχής γενομένης από τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την τελική πράξη του Ελσίνκι, τη Χάρτα των Παρισίων το 1990, τη Χάρτα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια το 1999 και άλλα σχετικά κείμενα”.

Κατά τη συνάντησή τους, με φόντο την ουκρανική κρίση, τέθηκαν εφ’ όλης της ύλης  διμερή θέματα ενώ ο κ. Δένδιας μεταφέρει την πάγια θέση της Ελλάδας όπως αποτυπώνεται και αποτελεί και πάγια θέση της ΕΕ ότι  στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και πρέπει να πρυτανεύσει η διπλωματική οδός και να σταματήσει η ένταση που θα έχει αντίκτυπο και στο ενεργειακό αποτύπωμα ολόκληρης της Ευρώπης. Ανοίγοντας τη συνάντηση έκανε αναφορά και στα ελληντουρικικά και στα θέματα που αφορούν στο Αιγαίο.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «μεγάλης σημασίας» την πέμπτη αυτή δια ζώσης συνάντηση των δύο υπουργών και ευχαρίστησε στον εισαγωγικό χαιρετισμό του «για την ευκαιρία να συζητήσουμε σε βάθος την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη», τονίζοντας ότι «η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας, αλλά και ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση πάντοτε του διεθνούς δικαίου, αλλά και του δικαίου της θάλασσας και βεβαίως στη βάση των θεμελιωδών αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε, επίσης, ότι στο πλαίσιο της συνάντησης προτίθεται να ενημερώσει τον Ρώσο ομόλογό του για «τις εξελίξεις στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Κυπριακό» και να ζητήσει τις απόψεις του συνομιλητή του για τα τεκταινόμενα στη Συρία και τη Λιβύη, ενώ εκτεταμένη θα είναι και η συζήτηση των δύο υπουργών «για τους τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών μας σχέσεων, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Πούτιν τον περασμένο Δεκέμβριο». «Νομίζω ότι υπάρχει μια σημαντική διμερής ατζέντα, την οποία μπορούμε να προωθήσουμε στη σημερινή μας συνάντηση», κατέληξε στην πρώτη του εισηγητική τοποθέτηση, παρουσία των δημοσιογράφων, ο κ. Δένδιας.

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα αποδίδει «ιδιαίτερη αξία στον διάλογό μας για τις περιφερειακές και διεθνείς υποθέσεις», απαριθμώντας τα επίκαιρα «ζητήματα, όπως τη ρωσική πρωτοβουλία για τις εγγυήσεις ασφαλείας, την Ουκρανία, την Ανατ. Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, την Υπερκαυκασία, τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική».

Σημείωσε, δε ότι «προς όλες αυτές τις κατευθύνσεις οι Έλληνες φίλοι μας έχουν δική τους θέση, ενδιαφερόμαστε ώστε και στη δική μας εργασία να λαμβάνονται υπόψη και τα δικά σας συμφέροντα. Χαιρόμαστε και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οποιοδήποτε θέμα έχει για εσάς ενδιαφέρον».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ