Debate – Τι απάντησαν οι πολιτικοί αρχηγοί για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα – ΒΙΝΤΕΟ

Η 5η θεματική ενότητα του debate αφορούσε στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα. Δείτε τις απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Την πρώτη ερώτηση της 5ης θεματικής ενότητας υπέβαλε η Σία Κοσιώνη στον Αλέξη Τσίπρα και αφορ΄σε το ταξίδι του στην Αγία Πετρούπολη. Η δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Τσίπρα γιατί άφησε να πλανάται η ιδέα περί εναλλακτικών από τη στιγμή που δεν σκόπευε να ζητήσει χρήματα από τη Ρωσία. «Η επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων ήταν πράξη ευθύνης στην κατεύθυνση μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι ποτέ δεν πήγε να ζητήσει χρήματα. Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορούμε να ζητάμε κάλυψη από εταίρους εκτός πλαισίου Ευρωζώνης. Βρεθήκαμε με τις χώρες των BRICS για να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις συνεργασίας, η χώρα μας πρέπει να είναι ενεργειακός κόμβος.

Ο Μάκης Γιομπαζολιάς απευθυνόμενος στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη τον ρώτησε για τις αναφορές του κ. Καμμένου για την υπόθεση των υποβρυχίων. «Το ζήτημα αυτό έχει απαντηθεί με εξεταστική επιτροπή που έλεγξε τα πάντα και εξέδωσε πόρισμα» απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ ενώ στην ερώτηση τι θα έκανε εάν το ΝΑΤΟ ζητούσε τη βοήθεια της Ελλάδας για επιχειρήσεις στη Συρία ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ και κατά τη γνώμη του δεν πρόκειται και να γίνει.

Η Όλγα Τρέμη απευθυνόμενη στον Παναγιώτη Λαφαζάνη ρώτησε: «Ο κ. Τσίπρας δεν πήγε στη Ρωσία να ζητήσει χρήματα. Εσείς λέτε ότι υπήρξε μία συμφωνία που θα μπορούσαμε να πάρουμε και προστάντζα. Ποια είναι η αλήθεια;». Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας απάντησε ότι δεν είναι κακό πράγμα να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα από χώρες εκτός Ε.Ε και ότι δεν είναι μεμπτό να έχουμε πολύπλευρες σχέσεις. «Δηλαδή όταν παίρνουμε χρήματα με αντάλλαγμα μνημόνια και υποδούλωση από το ευρωπαϊκό κατεστημένο είναι καλά;» είπε. «Κάναμε μια συμφωνία για τον αγωγό. Ερωτώ: Θα προχωρήσουν αυτά τα βήματα που πρέπει να γίνουν;» σημείωσε. Η Όλγα Τρέμη ρώτησε επίσης αν υπήρξε προκαταβολή και συγκεκριμένα ύψους 5 δις ο κ. Λαφαζάνης απάντησε ότι υπάρχει μία διακρατική συμφωνία, με κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν γιατί συμφέρει τη χώρα μας και ότι θα μπορούσε να υπάρξει προκαταβολή αν η Ελλάδα ξεκινούσε το έργο.

Ο Αντώνης Σρόιτερ ρώτησε τον Σταύρο Θεοδωράκη σχετικά με το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και αν είναι χαρτί στη μάχη των διαπραγματεύσεων. Ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε πως τις μάχες πρέπει να ξέρεις πότε τις δίνεις. Πρέπει να διεκδικήσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις, αλλά όχι να φαίνεται ότι είμαστε φτωχός συγγενής που διαμαρτύρεται για το παρελθόν. Και πρόσθεσε πως όσα έκανε η κυβέρνηση ήταν για να γλιτώσει από τη γκρίνια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Μαρία Χούκλη υπέβαλε ερώτηση στον Δημήτρη Κουτσούμπα σχετικά με τους τζιχαντιστές και γιατί επιμένει στην έξοδο από το ΝΑΤΟ κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ απάντησε πως όσο είμαστε στο ΝΑΤΟ, μόνο δυστυχία στα εθνικά θέματα έχουμε δει. Από το Κυπριακό, τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, την αμφισβήτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, τη συμμετοχή μας σε ασκήσεις. Σε αυτή τη συμμαχία δεν έχουμε τίποτα καλό να δούμε. Είναι σοβαρός κίνδυνος οι τζιχαντιστές και βέβαια πρέπει να αντιμετωπιστούν. Δεν μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν από εκείνους που τους δημιούργησαν. Μιλάμε για την αμερικάνικη πολιτική και άλλες ιμπεριαλιστικές πολιτικές.

Η Μάρα Ζαχαρέα ρώτησε τον Πάνο Καμμένο , εάν θα πάρει αποφάσεις ώστε να ανακουφιστούν οι άνθρωποι που φυλάνε τα σύνορα, αν είναι ξανά στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ απάντησε πως ως υπουργός Άμυνας, προσπάθησε να πληρωθούν όσοι δικαιούνται αυτά τα χρήματα. Επίσης είπε πως σε ό,τι αφορά την εξεταστική, ο κ. Μεϊμαράκης πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα και χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις από τη ΝΔ. που εμπλέκουν τους αρχηγούς του στρατεύματος. Στην ερώτηση τι ισοδύναμα μπορούν να βρεθούν ώστε να δοθούν τα χρήματα στους ενστόλους, ο Πάνος Καμμένος απάντησε πως επεξεργάζονται να δίνουν κατοικίες στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Τέλος, η Σία Κοσιώνη ρώτησε την Φώφη Γεννηματά: Το ΠΑΣΟΚ κατηγορείται ότι εκχώρησε την εθνική κυριαρχία, βάζοντας τη χώρα στα μνημόνια. Παίξατε το γεωπολιτικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις; Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε πως επιβεβαιώνεται η εθνική γραμμή που χάραξε το ΠΑΣΟΚ το 2010: Την παραμονή στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη. Όπως υποστήριξε, τότε ήμασταν μόνοι μας και όλοι απέναντι μας. Πήγα η ίδια στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, για να θέσω το γεωπολιτικό. Ο κ. Τσίπρας οδήγησε τη χώρα σε απομόνωση. Τους είπα να κοιτάξουν τον χάρτη και να σκεφτούν πώς θα ήταν η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα.

 

Δείτε το βίντεο

 

Διαβάστε επίσης:

Debate- Τι απάντησαν οι πολιτικοί αρχηγοί για τη δημόσια διοίκηση και την κοινωνική πολιτική – ΒΙΝΤΕΟ

Debate- Οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών για την οικονομία, την ανάπτυξη και την ανεργία – ΒΙΝΤΕΟ

Debate – Οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών για την παιδεία και την υγεία – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ