Debate ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ: Τι απάντησαν Γιάννης Οικονόμου και Πόπη Τσαπανίδου

Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τηλεμαχία είχαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, και την οποία είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές του στην εκπομπή «Στο Κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά και τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ Απόστολο Μαγγηριάδη και Σοφία Παπαϊωάννου.

Η πρώτη ερώτηση στο ντιμπέιτ μεταξύ Γιάννη Οικονόμου και Πόπης Τσαπανίδου στην ΕΡΤ έγινε από τον Γιώργο Κουβαρά προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και αφορούσε θέμα που σχετίζεται με την οικονομία. Συγκεκριμένα ο κ. Κουβαράς ρώτησε τον κ. Οικονόμου: «ζητάτε να αποφασίσουν οι πολίτες ποιον θα ψηφίσουν, αφού πρώτα συγκρίνουν την κυβέρνηση Τσίπρα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Tο θεωρείτε δίκαιο, να συγκριθεί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ήταν υποχρεωμένη να κινείται εντός του Μνημονίου, με μια κυβέρνηση ΝΔ, απαλλαγμένη από την αυστηρή εποπτεία; Και πώς γίνεται να δίνετε εσείς τώρα προεκλογικά επιδόματα, όταν κατηγορούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ, σε πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία, ότι έδινε επιδόματα για να αξαγοράσει ψήφους;».

Η κυβέρνηση της ΝΔ κλήθηκε να διαχειρισθεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ κρίσεων «που δεν δημιουργήσαμε εμείς», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Οικονόμου. Πρόσθεσε ότι η χώρα όχι μόνο άντεξε αλλά κάνει και βήματα μπροστά ενώ κατηγόρησε την προηγούμενη διακυβέρνηση ότι δημιούργησε και ανατροφοδότησε η ίδια κρίσεις. Σημείωσε ότι «είμαστε εδώ για να συγκριθούμε σε όλα» και εξήγησε ότι «οι ενισχύσεις που δώσαμε είναι από το μέρισμα της ανάπτυξης».

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Κύριε Κουβαρά, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κλήθηκε να διαχειριστεί το αδιανόητο. Κλήθηκε να διαχειριστεί το μεγαλύτερο κοκτέιλ κρίσεων που γνώρισε πλανήτης από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Κρίσεις που δεν δημιουργήσαμε εμείς και αυτή είναι μια πρώτη μεγάλη ειδοποιός διαφορά. Δεν δημιουργήσαμε εμείς το μεταναστευτικό, δεν δημιουργήσαμε εμείς την ενεργειακή κρίση και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν δημιουργήσαμε εμείς την προσφυγική κρίση, τις υβριδικές απειλές της Τουρκίας και όλα τα υπόλοιπα.

Και παρόλα αυτά κατά τη διάρκεια αυτών των τριών κρίσεων, η χώρα όχι μόνο άντεξε, αλλά έκανε και βήματα μπροστά, με πληγές, με προβλήματα στην καθημερινότητα των ανθρώπων -γι’ αυτό και είμαστε στοχοπροσηλωμένοι εκεί- αλλά η χώρα άντεξε, πετυχαίνει βήματα.

Οι πολίτες από εμπειρία εμπεδώνουν, βιώνουν τι έγινε αυτά τα χρόνια. Ξέρουν ότι πληρώνουν λιγότερους φόρους, Ξέρουν ότι γίνεται καθημερινή προσπάθεια για να περιοριστούν οι συνέπειες της ακρίβειας. Ξέρουν ότι η Ελλάδα άντεξε έτσι όπως κανένας δεν θα περίμενε για μια χώρα που έφερε στο σώμα της τις πληγές των μνημονίων από τα προηγούμενα χρόνια και τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον αντίποδα αυτής της λογικής, η προηγούμενη διακυβέρνηση, αυτό που έκανε, ήταν να δημιουργήσει και να ανατροφοδοτήσει η ίδια κρίσεις. Γιατί είπε ψέματα πριν τις προηγούμενες εκλογές; Γιατί μας έφερε ένα μόλις βήμα από την έξοδο από την Ευρώπη, Γιατί υπολόγιζε ότι θα χτυπάει τα νταούλια και οι αγορές και οι αγορές θα χορεύουν. Για όλους αυτούς τους λόγους και τις θύμησες και τις μνήμες, ο ελληνικός λαός βίωσε και ξέρει.

Και είμαστε εδώ για να συγκριθούμε σε όλα, να συγκριθούμε σε δείκτες της οικονομίας, να συγκριθούμε στη διεθνή θέση της χώρας, να συγκριθούμε στο τι βιώνει στην καθημερινότητα του Έλληνας πολίτης. Παρά, επαναλαμβάνω. τις πολλές κρίσεις. Οι ενισχύσεις που έδωσε η κυβέρνηση για να έρθω στο δεύτερο ερώτημά σας είναι ενισχύσεις που προέρχονται από το περίσσευμα της οικονομίας. Είναι από το μέρισμα της ανάπτυξης οι ενισχύσεις αυτές δεν είναι από την υπερφορολόγηση, δεν είναι ενισχύσεις που τους δίνεις από τη μια τσέπη να την παίρνει στην άλλη. Είναι ενισχύσεις που δίνονται από την υπερφορολόγηση εσόδων των λίγων, όπως καλή ώρα το market pass, προκειμένου να ενισχυθούν οι πολλοί. Είναι ενισχύσεις που δεν εξέθεσαν τη χώρα στις διεθνείς αγορές, Είναι ενισχύσεις που δίνονται για να σταθεί όρθια η χώρα, επαναλαμβάνω μπροστά στο μεγαλύτερο κοκτέiλ κρίσεων που γνώρισε ποτέ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή την πραγματικότητα βιώνουν οι Έλληνες πολίτες. Είναι μέρισμα της ανάπτυξης οι ενισχύσεις στους πολίτες»

Ακολούθησε η ερώτηση προς την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου: «λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι “επί διακυβέρνησής μας δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας” και ότι “ευθύνεται ο Πτωχευτικός Κώδικας της ΝΔ για τους πλειστηριασμούς”. Όμως, πριν από μερικές μέρες, ο Αρειος Πάγος αποφάσισε ότι μπορούν τα funds να προχωρούν σε πλειστηριασμούς κατοικιών με βάση νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, τον 4354/2015, (και το νόμο του ΠΑΣΟΚ το 2003). Δεδομένου ότι εσείς είστε που νομοθετήσατε υπέρ των funds, τι προτείνετε σήμερα; Την κατάργηση του δικού σας νόμου με ΠΝΠ; Προτείνετε το ίδιο και για άλλους μνημονιακούς νόμους που ισχύουν σήμερα; Θα τους καταργήσετε, αν γίνετε κυβέρνηση;».

Η Πόπη Τσαπανίδου σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προστατεύσει την πρώτη κατοικία και είχε βάλει δικλίδες ασφαλείας. Ειπε ότι η ΝΔ άλλαξε τελείως το πεδίο κι άνοιξε τον δρόμο για τους πλειστηριασμούς και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναστείλει μέχρι τις εκλογές τους πλειστηριαμούς πρώτης κατοικίας. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νομοθετήσει σχετικά ενώ ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα παρουσιάσει σχετικό νομοσχέδιο. Είπε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κι άλλα σχεδια στο κομμάτι της στεγαστικής πολιτικής.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προστατεύσει την πρώτη κατοικία και αυτό είναι κάτι που και οι πολίτες το ξέρουν, ειδικά όσοι κινδύνευαν να χάσουν τα σπίτια τους, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός το παραδέχτηκε στη Βουλή στη διάρκεια της πανδημίας, όταν παρέτεινε την ισχύ του νόμου για τρεις ακόμα μήνες λόγω της έκτακτης ανάγκης. Ξέρουμε λοιπόν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βάλει δικλείδες ασφαλείας και προστάτευσε την πρώτη κατοικία και κανείς δεν έχει να μιλήσει για πλειστηριασμό πρώτου σπιτιού, πρώτης κατοικίας. Από εκεί και πέρα τώρα ήταν πτωχευτικός νόμος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος άλλαξε πλήρως το πεδίο. Απελευθέρωσε δηλαδή τη δυνατότητα να γίνεται μια ρύθμιση, να υποχρεούνται οι τράπεζες και τα funds σε μια ρύθμιση και άνοιξε τον δρόμο έτσι ώστε να εκπλειστηριάζονται σπίτια ακόμη και αν ανήκουν, αν είναι ένα σπίτι στα χέρια ενός ευάλωτου νοικοκυριού. Τι ζητάμε εμείς; Ζητάμε μέχρι τις εκλογές ο κύριος Μητσοτάκης να αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, όχι όλους τους πλειστηριασμούς αυτό δεν μπορεί να γίνει, αλλά να προστατεύσει τα ευάλωτα νοικοκυριά που είναι και αυτοί που έχουν μεγάλη ανάγκη.

Ζούμε σε πραγματικά πολύ δύσκολες στιγμές, κάτι παραδέχτηκε λίγο νωρίτερα ο κ. Οικονόμου. Πρέπει λοιπόν οι ευάλωτες οικογένειες, τα ευάλωτα νοικοκυριά να στηριχθούν για να μπορέσουν να κρατηθούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στη μεσαία τάξη, να μην υπάρχουν δηλαδή αυτές οι μεγάλες κοινωνικές ανισότητες. Αμέσως μετά ο ΣΥΡΙΖΑ θα νομοθετήσει, θα παρουσιάσουμε και την άλλη εβδομάδα ένα πάρα πολύ ολοκληρωμένο σχέδιο που θα έχει την ευκαιρία να δει σε λεπτομέρειες και σε βάθος… ένα σχέδιο, όμως ένα νόμο που θα είναι δέσμευση να εφαρμοστεί αμέσως που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία, θα δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουν υποχρεωτικά τα funds και οι τράπεζες υπέρ του ευάλωτου δανειολήπτη. Και αν δεν μπορεί να το πετύχει αυτό ο δανειολήπτης να πάει και στα δικαστήρια προκειμένου να δικαιωθεί. Έχουμε κι άλλα σχέδια στο πλαίσιο της στεγαστικής πολιτικής, γιατί η στεγαστική κρίση είναι κάτι που απασχολεί το σύνολο της οικογένειας, αλλά θα το αναπτύξουμε μέσα στις επόμενες ημέρες.» ανέφερε η κ. Τσαπανίδου.

Οι ερωτήσεις της δημοσιογράφου της ΕΡΤ Σοφίας Παπαϊωάννου στο πρώτο μέρος του ντιμπέιτ μεταξύ του Γιάννη Οικονόμου, Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου και της Πόπης Τσαπανίδου, Εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αφορούν ζητήματα κοινωνικού χαρακτήρα.

«Γιατί ένας 17χρονος να ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία; Ένας 17χρονος που ξεκινάει από ένα σχολείο που έχει απαρχαιωμένο εκπαιδευτικό σύστημα κι αυτό το παιδί μπαίνοντας σε μία σχολή θα έ4χει ένα αβέβαιο μέλλον», ρώτησε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο η κ. Παπαϊωάννου.

«Γιατί αυτό που αξίζει και δικαιούται είναι να ζει σε μία ασφαλή και ευημερούσα χώρα, που θα του δώσει τη δυνατότητα να κάνει πραγματικότητα τα όνειρά του», απάντησε αρχικά ο κ. Οικονόμου. Συνέχισε: «Να διεκδικήσει αυτό που πραγματικά προσδοκά κι αυτό προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση για τη νέα γενιά. Αυτό προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση στην Παιδεία, τα πανεπιστήμια χώρους που είναι καλύτερα να γίνονται βιβλιοθήκες από το να είναι στέκια, αποδίδοντας δωμάτια, εστίες στους φοιτητές που δεν έχουν χρήματα να νοικιάσουν σπίτι. Λέμε ότι είναι καλύτερα να υπάρχουν πολιτικές που θα δίνοπυν στο ελληνικό πανεπιστήμιο τη δυνατότητα να συνδέετεαι με μεγάλα ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Λέμε ότι είναι καλύτερα να δίνονται κίνητρα στην αγορά εργασίας, όπως το «Πρώτο Ένσημο» για να δουλεύουν νέοι άνθρωποι χωρίς προηγούμενη εμπειρία. Λέμε ότι είναι καλύτερα να φέρνουμε το κράτος πιο κοντά στις νέες τεχνολογίες. Λέμε ότι είναι καλύτερα να δημιουργούμε επενδύσεις, να έρχονται εδώ εταιρείες της νέας οικονομίας, της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης που θα δίνουν δουλειές με καλύτερα χρήματα, μόνιμες θέσεις απασχόλησης για τη νέα γενιά. Λέμε ότι είναι καλύτερα να φροντίζουμε έτσι ώστε η νέα γενιά να μπορεί να βρει σπίτι με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για να μπορεί ο νέος άνθρωπος να κάνει το βήμα, να φεύγει από τους γονείς του, να μπορεί να ζήσει με τη σύντροφό του, με τον σύντροφό του, να σκεφτεί ότι μπορεί να κάνει οικογένεια. Λέμε ότι είναι καλύτερα να αντιμετωπίζουμε την ανεργία, να μπαίνουν στην παραγωγική διαδικασία παιδιά που ήταν εκτός παραγωγικής διαδικασίας και εκτός εργασίας. Λέμε ότι είναι καλύτερα να φτιάχνουμε μια κοινωνία που θα σπάει τα αποστήματα της κακοποίησης, τα μυστικά που έμεναν κρυμμένα κάτω από το χαλί. Μια κοινωνία δικαιωμάτων, συμπεριληπτική. Λέμε ότι είναι καλύτερα να ζει ο κόσμος σε μια πατρίδα, σε μια Ελλάδα που θα πρωταγωνιστεί στο διεθνές γίγνεσθαι. Δεν θα είναι παρίας, δεν θα γίνεται αντικείμενο συζήτησης γιατί χρωστάει, γιατί θέλει ενισχύσεις, αλλά θα ανοίγει δρόμους και πολιτικές. Γι’ αυτό του λέμε να ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία, για να συνεχιστεί αυτή η ανοδική πορεία, για να συνεχιστεί η πολιτική για τη νέα γενιά».

Η ερώτηση προς την κ. Τσαπανίδου ήταν εξής: «Νομίζω γνωρίζεις πολύ καλά ότι υπάρχουν κάποια θέματα στην Ελλάδα που διαχρονικά μένουν άλυτα και χειροτερεύουν και αναφέρομαι στους ανθρώπους που ζούνε σε απομακρυσμένους τόπους, που ζούνε στα νησιά, ζούνε στα σύνορα, σε χωριά στην ορεινή Ελλάδα. Και αυτοί οι άνθρωποι εδώ και πάρα πολλά χρόνια αντιμετωπίζουν την έλλειψη γιατρών, δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεν έχουν σχολεία. Οι τόποι ερημώνουν. Τι σκέφτεται ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει για αυτούς τους ανθρώπους;»

«Μέσα στα χρόνια των μνημονίων οι άνθρωποι αυτοί εγκαταλείφθηκαν πλήρως στη μοίρα τους. Επί ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, το 2019, έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να στηριχθούν οι άνθρωποι αυτοί και σε επίπεδο φροντίδας υγείας με πρωτοβάθμια κέντρα και φροντίδα που μπορούσε να δοθεί σε ανθρώπους που έμεναν μακριά από τις πόλεις αλλά και με προσπάθεια να γίνεται πιο εύκολη η μεταφορά τους από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα», υπογράμμισε αρχικά η εκπρόσωπος ύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. «Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι κάτι που ο άνθρωπος που χάσαμε πολύ πρόσφατα ο Νεκτάριος Σαντορινιός είχε εφαρμόσει και είχε θέσει σε εφαρμογή και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία και που τώρα καθυστερεί να καταβληθεί ακόμη και αυτό το μεταφορικό ισοδύναμο στους δικαιούχους», συνέχισε. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Είδαμε λοιπόν ότι είχαμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να στηριχθεί και η κοινωνία που ζει εκτός αστικών κέντρων και εκτός περιφέρειας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε δημιουργώντας παιδικούς σταθμούς σε περιοχές στις οποίες υπάρχουν νέα παιδιά, υπάρχουν νέες οικογένειες – γιατί πολλοί έχουν φύγει και ζούνε στην περιφέρεια – να μπορούν να στηριχτούν για να αναπτύξουν τη ζωή τους, να δουλέψουν έχοντας στο μυαλό τους το πού θα αφήσουν τα παιδιά τους. Έχουμε υπόψη μας να λειτουργήσουμε και πάλι κέντρα υγείας σε περιοχές απομακρυσμένες, έτσι ώστε να υπάρχει πρόσβαση στην υγεία». «Θέλουμε να στηριχτούν οι άνθρωποι αυτοί σε αμάς αλλά και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι για να πάρουν τη σύνταξή τους ξέρετε ότι πληρώνουν 6,5 ευρώ κάθε φορά που πλησιάζει ο ταχυδρόμος για να τους την παραδώσει, γιατί δεν έχουν τράπεζα για να την παραλάβουν. Θέλουμε να καταργηθούν αυτές οι αδικίες, γιατί για μας προτεραιότητα είναι αυτοί οι άνθρωποι, η μεσαία τάξη, τα χαμηλά στρώματα, οι άνθρωποι που ζουν στην περιφέρεια και που νιώθουν απομονωμένοι από την κεντρική πολιτική σκηνή. Τους έχουμε προτεραιότητα, νοιαζόμαστε γι’ αυτούς. Μας ενδιαφέρουν, σε αντίθεση με την Νέα Δημοκρατία που δεν βλέπουμε να νοιάζονται ιδιαίτερα», είπε κλείνοντας.

«Η υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι μια δυσάρεστη υπόθεση που δοκίμασε τις αντοχές θεσμών από την πρώτη στιγμή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση για το αν η ΝΔ έχει κάνει ό,τι μπορεί για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

«Δεν κρυφτήκαμε, αναλήφθηκε η πολιτική ευθύνη, απομακρύνθηκαν πρόσωπα, άλλαξαν πράγματα στην ΕΥΠ, είναι σε εξέλιξη δικαστική έρευνα και δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να μην μείνει καμία σκιά», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου τονίζοντας ότι «αυτός είναι ο σωστός ο τρόπος και όχι να επιδιώκουμε πολιτικές εντυπώσεις πριν την οριστική δικαστική διερεύνηση».

«Γιατί αυτός ο δρόμος που επιδιώκεται, επιδιώχθηκε και άλλες φορές στο παρελθόν επιδιώκεται και τώρα από την αντιπολίτευση, οδηγεί σε συμπεράσματα, που δεν έχουν σχέση με την αποκάλυψη αλήθειας», είπε ο κ. Οικονόμου και υπενθύμισε περιπτώσεις όπως αυτήν της «κ. Σαββαΐδου που καρατομήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με κατηγορίες οι οποίες οδήγησαν στη συνέχεια τη χώρα μας να πληρώσει πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» ή «τα δέκα πολιτικά πρόσωπα της υπόθεσης Νοβάρτις που τα κρέμασαν στα μανταλάκια, τους φωτογράφισαν ως κακούργους για να πάνε στη φυλακή και ούτε ένας από αυτούς δεν παραπέμφθηκε σε δίκη με απόφαση της Δικαιοσύνης».

«Η Δημοκρατία έχει κανόνες και οι κανόνες της Δημοκρατίας πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Η θεσμική διερεύνηση, η διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη, η σωστή δουλειά όλων των αρμόδιων αρχών, δικαστικών, ανεξάρτητων και άλλων, είναι η μοναδική ουσιαστική εγγύηση για να μη μείνει τίποτα στο σκοτάδι. Και όταν όλα έρθουν στο φως και για αυτήν την περίπτωση, τότε νομίζω δεν θα μείνει η παραμικρή αμφιβολία για το τι ακριβώς ήταν αυτή η υπόθεση και ποιους ήθελε να πλήξει», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

Απαντώντας στην ερώτηση για το αν η απόφαση αποχής του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή είναι μια κίνηση ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τους θεσμούς στη χώρα, αφού υπογράμμισε ότι δεν συμφωνεί με την ερώτηση και τον τρόπο που τέθηκε, η κ. Τσαπανίδου είπε πως «οΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης για ένα θέμα που είναι εξαιρετικά σημαντικό».

«Δεν είναι απλή υπόθεση αυτό που συνέβη με το θέμα των παρακολουθήσεων. Παρακολουθούσε ο πρωθυπουργός ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο. Την μισή Ελλάδα θα έλεγε κανείς και μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι κλήθηκε να δώσει απαντήσεις πάρα πολλές φορές στη Βουλή, δεν το έκανε, δεν απάντησε. Δεν ξέρουμε δηλαδή μέχρι και σήμερα ποιος ήταν αυτός που παρακολουθούσε, αν παρακολουθεί ακόμα, τι έκανε όλο αυτό το υλικό, το οποίο είχε συλλεχθεί μέσα από τις παρακολουθήσεις τόσων προσώπων που αποδεδειγμένα παρακολουθούνταν, ήταν υπό παρακολούθηση. Εμένα δεν μου αρέσει η λέξη επισύνδεση. Παρακολούθηση ήταν αυτό που γινόταν και πρέπει να σας πω ότι η αποχή από τις ψηφοφορίες είναι για μας μια κίνηση υψηλού συμβολισμού για τη σπουδαιότητα της κατάστασης» τόνισε η κ. Τσαπανίδου.

«Το θέμα των παρακολουθήσεων είναι σοβαρό θέμα που δείχνει ότι η δημοκρατία σε αυτή τη χώρα δεν λειτουργεί σωστά», πρόσθεσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ λέγοντας πως αυτό το θέμα «σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου αν συνέβαινε, θα είχε πέσει η κυβέρνηση την επόμενη μέρα».

«Σας θυμίζω ότι στη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε. Γιατί; Γιατί είχε ένα πάρτι 30 ανθρώπων μέσα στη διάρκεια της πανδημίας, όχι γιατί παρακολουθούσε αποδεδειγμένα δέκα τουλάχιστον πρόσωπα και στη συνέχεια δεν άνοιξε μύτη. Και ναι, η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη, όπως είπε ο κ. Οικονόμου λίγο νωρίτερα. Πείτε μου όμως ένα πρόσωπο που κάλεσε η Δικαιοσύνη για να του ζητήσει τον λόγο. Πείτε μου ένα πρόσωπο που κάλεσε για να εξερευνήσει την υπόθεση, να ερευνήσει την υπόθεση, να πάει παρακάτω. Λειτουργούν σωστά οι θεσμοί λοιπόν σε αυτή τη χώρα; Όχι, είναι η απάντηση. Και είναι επικίνδυνο ακόμη περισσότερο να το συνηθίσουμε αυτό», κατέληξε η κ. Τσαπανίδου.

«Η ΝΔ θα επιδιώξει να συγκροτήσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το έχουμε πει έντιμα και καθαρά. Το είχαμε πει από τότε που ψηφίζονταν η απλή αναλογική. Όχι γιατί αυτό είναι το γινάτι μας, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο τρόπος για να συνεχίσει ο τόπος να πηγαίνει μπροστά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πολύ καθαρά, πολύ έντιμα, πολύ ξεκάθαρα. Και το ξέρει ο κόσμος αυτό, δεν το κρύψαμε», είπε ο Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνει η ΝΔ στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λάβει την τρίτη εντολή στις εκλογές και ο Νίκος Ανδρουλάκης ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φτιάξουν μια κυβέρνηση συνεργασίας στα πρότυπα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου το 2012.

«Η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει από την πρώτη κιόλας κάλπη να διαμορφωθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα, που σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής θα έδινε, θα πλησίαζε το ποσοστό μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αυτός είναι εκλογικός μας στόχος με σεβασμό στους πολίτες, με πλήρη ενσυναίσθηση της δυσκολίας της κατάστασης, γνωρίζοντας ότι δεν έχουμε κανένα ψηφοφόρο στο χέρι, ζητώντας από τον κόσμο να αξιολογήσει το τι κάναμε, ζητώντας από τον κόσμο να μας συγκρίνει», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι «ο δικός μας πήχης δεν είναι η ανεπάρκεια των άλλων».

Ερωτηθείσα αν, στο σενάριο που ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερος στις εκλογές με μικρή διαφορά από τη ΝΔ, θα επιδιώξει να συγκροτήσει μια κυβέρνηση με το τρίτο και τέταρτο κόμμα – δεδομένου ότι «πιστεύει στις κυβερνήσεις συνεργασίας» – καθώς και το αν αποκλείεει συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, η κ. Τσαπανίδου έκανε λόγο για χαοτικές διαφορές εξηγώντας πως η «ΝΔ στοχεύει στους λίγους, στους ισχυρούς και ενδιαφέρεται για τη μεσαία τάξη και τα κατώτερα στρώματα για τις ευάλωτες ομάδες με τα κουπόνια που μοιράζει για να μας ρίξει στάχτη στα μάτια».

«Από τη μία μας παίρνει τα πολλά από την τσέπη πληρώνοντας την ακρίβεια γύρω μας και μας επιστρέφει ένα μικρό κομματάκι, μας βάζει μάλιστα να μπαίνουμε σε πλατφόρμες, να το ζητάμε το κουπόνι αυτό. Χαοτικές οι διαφορές για να γίνει κάτι τέτοιο» επανέλαβε η κ. Τσαπανίδου και ξεκαθάρισε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα, δεν θα μπορέσει εκ των πραγμάτων να κάνει κυβέρνηση καθώς «δεν θα βγαίνουν τα κουκιά όπως λέμε στην πολύ απλή λαϊκή γλώσσα».

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «εμείς πιστεύουμε ότι θα είμαστε πρώτο κόμμα και ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε την κυβέρνηση την προοδευτική με τα άλλα κόμματα που θα ρθουν μαζί μας, έτσι ώστε να φέρουμε την πολιτική αλλαγή στον τόπο».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, η κ. Τσαπανίδου εξέφρασε τον προβληματισμό της για το ότι ακούει τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Οικονόμου τώρα, να μιλούν για την «προσπάθεια αυτή να πάμε ξανά και σε άλλες εκλογές».

«Ξέρετε, οι εκλογές δεν είναι γύρος, δεν είναι κύκλος. Δηλαδή όσοι μας παρακολουθούν, δεν είναι σειρά εκλογών μέχρι να βγει μια κυβέρνηση. Γιατί όσο ακολουθούμε αυτή την προεκλογική περίοδο, τόσο τα γρανάζια της οικονομίας γυρνάνε λίγο πιο αργά, τόσο καθυστερούν τα πράγματα να γίνουν. Είναι αβέβαιη η κατάσταση, δεν παράγεται, έργο, έχουν αφήσει όλοι κάτω τα μολύβια και τρέχουν να εξασφαλίσουν σταυρούς. Δεν είναι δηλαδή εκλογές «άντε να βγάλουμε 5-6 εκλογές για να χαιρόμαστε όλοι να πάμε στο χωριό να ψηφίσουμε». Δεν είναι έτσι», τόνισε η κ. Τσαπανίδου λέγοντας πως αυτό που κάνει ο κ. Μητσοτάκης με το να «λέει κιόλας δημόσια «ότι εγώ μέχρι να βγάλω αυτοδύναμη κυβέρνηση θα σας πηγαίνω σε εκλογές, μπορεί και σε τρίτες, είναι σαν να εκβιάζει την ψήφο μας».

«Τι είναι αυτό δηλαδή που κάνει τον κύριο Μητσοτάκη να μη σκέφτεται ότι η χώρα χρειάζεται σταθερό περιβάλλον για να μπορέσει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να πάει μπροστά; Δεν αντιλαμβάνεται τη δυσκολία; Γιατί πρέπει να εκβιάσει την ψήφο και την αυτοδυναμία του άλλου», αναρωτήθηκε η κ. Τσαπανίδου και εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν θα φτάσουμε σε δεύτερη κάλπη και πως «στο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουμε πολύ ότι θα είμαστε κυβέρνηση από τις πρώτες κάλπες, τις κανονικές».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ