Debate Μπακογιάννη – Δούκα: Όσα δήλωσαν την κλιματική αλλαγή και την ανθεκτικότητα της Αθήνας

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα το debate των δύο υποψήφιων δημάρχων της Αθήνας, Κώστα Μπακογιάννη και Χάρη Δούκα, ενόψει του Β’ Γύρου των δημοτικών εκλογών.

Debate Μπακογιάννη – Δούκα: Διαφωνία για τις κάμερες – Όσα είπαν για την αστυνόμευση και την εγκληματικότητα

Απαντώντας σε ερώτηση για την κλιματική αλλαγή, την ανθεκτικότητα, τις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής της στην περίπτωση που έπληττε την Αθήνα, ο Κώστας Μπακογιάννης τόνισε: «Η προηγούμενη δημοτική αρχή για τα αντιπλημμυρικά έργα έχει αφήσει σε εκκρεμότητα μία μελέτης. Επιλέξαμε να μην προχωρήσουμε με αυτή, γιατί σήμερα θα μιλούσαμε μόνο για τα συμπεράσματα της μελέτης, αν και εφόσον είχε ολοκληρωθεί. Κάναμε τη δουλειά μας γειτονιά γειτονιά. Χαρτογραφήσαμε 41 σημεία ευαλωτότητας και επικινδυνότητας σε όλη την πόλη. Κάποια τα αντιμετωπίσαμε και λειτούργησαν πάρα πολύ καλά με τη νεροποντή, για παράδειγμα στο Θησείο και τα Πετράλωνα, κάποια άλλα τα δρομολογήσαμε και κάποια άλλα βρίσκονται στο σχέδιό μας για την επόμενη πενταετία. Δεν περιμένουμε λοιπόν κανέναν Daniel, για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, το κάνουμε από την πρώτη ημέρα».

Και συνέχισε: «Και να προσθέσω κάτι σημαντικό, στο οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε. Ένας κλαυσίγελος που έχει να κάνει με τις αρμοδιότητες, πρέπει να λάβει τέλος. Συμφωνούμε όλοι ότι όποιος κι αν είναι δήμαρχος, η ευθύνη της πόλης είναι του Δήμου Αθηναίων, συμφωνούμε ότι η ευθύνη είναι και κοινωνική και ηθική αλλά και αυτοδιοικητική. Άρα πρέπει να έχει την αρμοδιότητα. Όταν όλα τα φρεάτια δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου Αθηναίων αλλά στέλνει συνεργείο στη Βασιλίσσης Σοφίας την ώρα της νεροποντής, καλά κάνει και το στέλνει αλλά να ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα το κάνει παράνομα. Επιτέλους ας ξεκαθαριστεί το τοπίο. Θέλουμε εμείς την αρμοδιότητα και πάμε αν το κυνηγήσουμε μαζί».

Debate Μπακογιάννη – Δούκα: Τι είπαν για Μεγάλο Περίπατο, πράσινο και καθαριότητα

«Είναι ντροπή να λέει ο κ. Μπακογιάννης ότι η Αθήνα δεν είναι Βόλος, να έρχεται πολύ κατεβασμένη η κακοκαιρία Daniel και έπειτα από δύο μέρες από την δήλωση αυτή, να κρατιούνται γυναίκες στη Βασιλίσσης Σοφίας έναν στυλό για να μην τους πάρει το ρέμα ή το ρεύμα αλλά και στο μετρό του Ευαγγελισμού», υπογράμμισε ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων, κ. Χάρης Δούκας, απαντώντας στον κ. Μπακογιάννη, σχετικά με την θεματική ενότητα «Κλιματική αλλαγή/ανθεκτικότητα».

«Η Αθήνα είναι ανοχύρωτη πόλη, γιατί δεν υπάρχει μελέτη. Τονίζω τα θέματα της ανθεκτικότητας είναι θέματα επιστημονικά που πρέπει να να τα αντιμετωπίσουμε και επιστημονικά» επισήμανε ο κ. Δούκας. «Είμαστε μέσα στην κλιματική κρίση, τα πράγματα είναι πολύ σύνθετα, γι’ αυτό έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για το πώς η πόλη της Αθήνας θα γίνει περισσότερο ανθεκτική. (…) Συγκεκριμένα έργα υποδομής όπως είναι η συμπαγείς χώροι πράσινου. (…) Για εμάς η ανθεκτικότητα είναι απαραίτητη, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, η Αθήνα θα έχει σοβαρά θέματα με τις κακοκαιρίες».

Debate Μπακογιάννη – Δούκα: «Ανεξαρτήτου αποτελέσματος θα είμαστε συνεργάτες» – «Θα είναι ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος»

Στην ερώτηση «αν αναλάβετε όλες τις αρμοδιότητες στον επόμενο Daniel, δεν θα υπάρχουν καταστροφές, δεν θα δούμε αυτά τα φαινόμενα;», ο κ. Δούκας είπε μεταξύ άλλων: «Κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να προβλέψει τέτοια κακοκαιρία. Όμως, δεν θα πω ποτέ ότι το φαινόμενο αυτό θα συμβαίνει κάθε 400 χρόνια. (…) Ακόμα και σε μια απλή καταιγίδα χρειάζεσαι το απλό χώμα για να απορροφήσει το νερό».

Ο κ. Δούκας υπογράμμισε: «Πρέπει να φτιάξουμε μια συνολική μελέτη – σφουγγάρια για να απορροφούν το νερό της βροχής, να χρησιμοποιήσουμε σαν ασπίδες με δέντρα τους λόφους της Αθήνας, και τα πέντε βουνά της Αθήνας για να δημιουργήσουμε επιμέρους ασπίδες για τις μεγάλες νεροποντές και κάνουμε αντίστοιχες πράσινες διαδρομές που να οριοθετούν τα νερά εκεί που χρειάζεται», ενώ συμπλήρωσε ότι όλα αυτά είναι επίκαιρα γιατί υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. (…) Προκύπτει ένα ερώτημα: Πόσα χρήματα από το Ταμείο αυτό έχει ζητήσει ο Δήμος Αθηναίων ακριβώς για να αντιμετωπίσει την συνθετότητα της πόλης σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων;».

«Αφού συμφωνούμε, γιατί τα χαλάμε; Συμφωνούμε απολύτως για την κλιματική κρίση, μάλιστα το βλέπετε κι εσείς ο ίδιος ότι εμείς ήδη τρέχουμε και ήδη δουλεύουμε κάθε μέρα σε κάθε γειτονιά, από τα αντιπλημμυρικά του Λυκαβηττού μέχρι τα αντιπλημμυρικά στο λόφο του Στρέφη» απάντησε ο κ. Μπακογιάννης επισημαίνοντας ότι «είναι κρίμα να επαναλαμβάνουμε τα λάθη των παλαιότερων και να διαφωνούμε για λόγους σκοπιμοτήτων για το προφανές που είναι, όχι το αύριο το παιδιών μας, αλλά το δικό μας σήμερα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ