Debate Μπακογιάννη – Δούκα: Τι είπαν για Μεγάλο Περίπατο, πράσινο και καθαριότητα

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα το debate των δύο υποψήφιων δημάρχων της Αθήνας ενόψει του Β’ Γύρου των δημοτικών εκλογών.

Κατά την έναρξη της τηλεμαχίας ο Κώστας Μπακογιάννης τόνισε ότι το αποψινό Debate είναι χρυσή ευκαιρία να πείσουμε και οι δύο να έρθουν περισσότεροι Αθηναίοι να ψηφίσουν. Στην ερώτηση για τη λειτουργία της πόλης ο Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος και η Αθήνα είναι καθαρότερη από ποτέ. Είναι καθαρή; Όχι. Αλλά έχουμε προχωρήσει μπροστά. Τι έχει αλλάξει; Πρώτα απ’ όλα η φιλοσοφία. Δεν είναι πια ο κάδος που αλλάζουμε, είναι και ότι η Αθήνα θέλει νερό, θέλει σαπούνι, θέλει απολύμανση. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε ανανεώσει και εκσυγχρονίσει τον στόλο. Το τρίτο είναι ότι έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση. Ξεκινήσαμε από ένα 2% και ήδη στο 10%, παρά τα δύο χρόνια της πανδημίας και θα συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό για το 20% του χρόνου και για το 40% το 2028. Η Αθήνα δεν προχωράει με σχόλια και συνθήματα».

Όπως είπε κ. Μπακογιάννης υπάρχουν απορριμματοφόρα μόνο για τους μπλε κάδους ενώ έχουμε και καφέ κάδο, ενώ είπε ότι υπάρχει πρόβλεψη για 350 υπόγειους κάδους και ανέφερε ότι ήδη οι πρώτοι σαράντα έχουν μπει.

Σε ερώτηση του Χάρη Δούκα για τον Μεγάλο Περίπατο και το κόστος του ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι η Ομόνοια δεν στοίχισε τίποτα, το Σύνταγμα 1, 5 εκατ. ευρώ και η Πανεπιστημίου λιγότερο από 3 εκατ. Ανέφερε ότι έχω κάνει την αυτοκριτική μου και είναι σαφές σε όλους ότι καταλάβαμε το λάθος μας. Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε και σε κάποια άλλα μεγάλα έργα που προχώρησαν χωρίς προβλήματα, όπως ανέφερε, όπως ο Λυκαβηττός. «[…]εκεί που παλιά έβγαινες από την Ερμού και έπεφτε σε μια χαράδρα αυτοκινήτων τώρα έχει ζωή, έχει πράσινο, έχει νερό, έχει καθίσματα. Και η Πανεπιστημίου λίγο λιγότερο από τρία εκατομμύρια ευρώ. Από κει και πέρα, πρώτος έχω παραδεχτεί και έχω μιλήσει δημόσια κάνοντας την αυτοκριτική μου και έχω χρησιμοποιήσει πολύ σκληρότερους όρους από ό, τι χρησιμοποιείτε εσείς άρα δεν χρειάζεται να κάνετε και πολύ κόπο κύριε καθηγητά. Και γιατί το έχω κάνει αυτό; Το έχω κάνει πολύ συνειδητά. Πρώτον, γιατί πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι εμείς έχουμε καταλάβει το λάθος μας και δεύτερον που είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι θέλουμε να επικοινωνήσουμε ότι το πάθημα δεν θα γίνει μάθημα. Απόδειξη το θέατρο του Λυκαβηττού, ένα απείρως πιο σύνθετο και πολύπλοκο τεχνικό έργο, ολοκληρώθηκε στην ώρα του, χωρίς ζητήματα. Απόδειξη ο Εθνικός Κήπος. Ένα έργο πολύ δύσκολο, γιατί μιλάμε για ένα φυσικό μνημείο το οποίο επίσης ολοκληρώθηκε και αν πάμε οι δυο μας και κάνουμε μια βόλτα, νομίζω θα το χαρείτε όσο κι εγώ, κυρίως όσο όλα τα παιδάκια τα οποία τρέχουν, ειδικά τα Σαββατοκύριακα».

Από την πλευρά του ο υποψήφιος δήμαρχος Χάρης Δούκας ρωτήθηκε για τις προτάσεις του για το πράσινο, τις παιδικές χαρές και τους χώρους στάθμευσης στην Αθήνα κατά πόσο υπάρχει εκτίμηση για τον διαθέσιμο ελεύθερο χώρο, ώστε να υλοποιηθούν αυτά. Ο κ. Δούκας εκδήλωσε την ικανοποίηση του διότι, όπως είπε, έβαλε στη συζήτηση το πράσινο και τις παιδικές χαρές και προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι «αυτή η προσέγγιση του δημόσιου χώρου είναι μια προσέγγιση κεντρική».

«Στα δέντρα εγώ είπα 5.000 δέντρα το χρόνο, 25.000 την πενταετία. Ο κ. Μπακογιάννης είχε πει 75.000 και έβαλε 4.000. Δεν θυμάμαι να είχε ερωτηθεί όταν είχε πει 75.000 πού θα μπουν. Επίσης τώρα λέει 16.000 θα είναι μικρή διαφορά. Στο πού ακριβώς θα μπούνε θέλω να πω ότι υπάρχει απόφαση του 2018 για 24 οικόπεδα τα οποία είναι έτοιμα για να μπορέσουν να μπουν εκεί διάφορα πάρκα με ζωντανό χώμα και πράσινο και από αυτά έχουν αξιοποιηθεί μόλις τα 7. Είναι βεβαίως και πολλές άλλες περιοχές, όπως είναι ο Ελαιώνας, όπως είναι το Γουδί. Όπως σωστά είπε ο δήμαρχος, ο Λυκαβηττός που φτιάχνει το πάρκο, αλλά έχουν 300 δέντρα, δεν υπάρχουν εκεί και δεν έχουν αντικατασταθεί. Υπάρχουν και άλλοι λόφοι, όπως ο λόφος του Στρέφη. Συνεπώς για το θέμα του πρασίνου είναι επιλογή και επιλογή μου είναι θα χρησιμοποιήσω κάθε σπιθαμή γης για οξυγόνο, γιατί είναι απαραίτητο για τη ζωή των Αθηναίων. Είναι ζωή, δεν είναι εργολαβία, δεν είναι ζαρντινιέρα και πλακάκι. Δεν είμαι υπέρ πλατείες να αλλάζουν και να πλακώνεται ο κόσμος για να μπορέσουν να κρατήσουν ένα δέντρο για να μην γίνει από κάποιον εργολάβο πλακάκι και ζαρντινιέρα. Και το δεύτερο που λέτε για τα πάρκα είναι πολύ σημαντικό και λέμε ότι πρέπει να πάνε περιμετρικά και υπόγεια και όχι στο κέντρο της πόλης γιατί είναι μαγνήτης αυτοκινήτων, Γιατί πρέπει στο κέντρο της πόλης σιγά σιγά, όπως άλλες πρωτεύουσες να διώξουμε τα αμάξια» πρόσθεσε.

Σχετικά με τις παιδικές χαρές, ο κ. Δούκας δεσμεύτηκε ότι θα δημιουργήσει 40 παιδικές χαρές σε 5 χρόνια, ώστε να υπάρχει τουλάχιστον μια παιδική χαρά σε κάθε γειτονιά. Ο κ. Δούκας υπενθύμισε ότι στις 70 προϋπάρχουσες παιδικές χαρές, ο κ. Μπακογιάννης προσέθεσε 10, συνεπώς η πόλη πλέον αριθμεί 80 παιδικές χαρές. Σχετικά με το πώς θα βρεθούν τα χρήματα για αυτή τη δαπάνη, ο κ. Δούκας σημείωσε ότι η πόλη της Αθήνας έχει προϋπολογισμό περισσότερο από 1 δισεκατ. και είπε χαρακτηριστικά «λέτε να μην υπάρχουν τα χρήματα;».

Επιπλέον, ο κ. Δούκας τόνισε ότι η Αθήνα έχει υψηλά δημοτικά τέλη, και συνεπώς πρόκειται για υποχρέωση του δήμου να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες στους πολίτες, σημειώνοντας «αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα στην ψυχαγωγία οι παιδικές χαρές». «Η προσέγγισή μας είναι διαφορετική. Να μιλήσουμε για τις υποβαθμισμένες γειτονιές και την υποτιμημένη καθημερινότητα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ