Debate Μπακογιάννη – Δούκα: Διαφωνία για τις κάμερες – Όσα είπαν για την αστυνόμευση και την εγκληματικότητα

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα το debate των δύο υποψήφιων δημάρχων της Αθήνας ενόψει του Β’ Γύρου των δημοτικών εκλογών.

Debate Μπακογιάννη – Δούκα: Τι είπαν για Μεγάλο Περίπατο, πράσινο και καθαριότητα

Σε ερώτηση για την ασφάλεια της Αθήνας, ο Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η ασφάλεια είναι η βάση. Ναι στις κάμερες, δεν μπορούμε να έχουμε αστυνομικό σε κάθε γειτονιά. Πόσο μάλλον που έχουμε κάμερες νέας γενιάς, οι οποίες πιάνουν ακόμη και την ηχορύπανση. Ακόμα και το Βελιγράδι έχει τις κάμερες νέας γενιάς και χαίρομαι γιατί συμφωνήσαμε με τον υπουργό να τοποθετήσουμε κάμερες σε 750 σημεία της πόλης».

Και συνέχισε: «Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα ασφάλειας. Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο. Προληπτική κοινοτική αστυνόμευση, δηλαδή τον αστυνομικό της γειτονιάς. Χρειάζονται επιπλέον δυνάμεις. Και θέλει συνεργασία του δήμου Αθηναίων με την Ελληνική Αστυνομία, την οποία έχουμε ξεκινήσει από το 2019. Προχωρώντας σε μεγάλες αλλαγές λ.χ. στα Εξάρχεια. Η πρόληψη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Φως δηλαδή. Αυτή τη στιγμή αλλάζουμε 43.500 φωτιστικά σε όλη την Αθήνα με Led. α πρέπει να συνεργαστούμε και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ, για το θέμα των ναρκωτικών. Έχουμε και τον νέο μας ξενώνα. Κάντε έναν κόπο να κάνετε μία επίσκεψη, είναι κάτι το συγκλονιστικό. Έχουμε τους χώρους ελεγχόμενης χρήσης, πρέπει όμως να το διακρίνουμε και να δούμε το θεσμικό πλαίσιο σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Επιτέλους να συγχρονιστούμε».

Debate Μπακογιάννη – Δούκα: «Ανεξαρτήτου αποτελέσματος θα είμαστε συνεργάτες» – «Θα είναι ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος»

Από πλευράς του ο υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας, Χάρης Δούκας, ερωτηθείς για το αν είναι αρκετός ο φωτισμός της Αθήνας προς επίλυση του ζητήματος της ασφάλειας, κι για το αν ο ίδιος είναι υπέρ της χρήσης καμερών.

«Για να κρατήσεις μία πλατεία να είναι ασφαλής θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι καθαρή δεύτερον να είναι φωτισμένη και τρίτον να έχει κόσμο (…) Οι κάμερες δεν είναι προτεραιότητά μου», επισήμανε και πρόσθεσε: «Σε πάρα πολλές πλατείες όπως στην Αμερικής και στην Αττική και στον Άγιο Παντελεήμονα, δεν συνέβαινε τίποτα από αυτά τα τρία. Ο φωτισμός είναι ζητούμενο και είδα ότι το 2023 ήταν διαθέσιμα 34 εκατομμύρια για φωτισμό και από αυτά αξιοποιήθηκαν μόλις τα 4 εκατομμύρια. Θέλουμε πάρα πολλή δουλειά και υπάρχουν χρήματα τα οποία δεν απορροφούνται. Το πρόβλημα με την δημοτική αστυνομία είναι πρόβλημα της δημοτικής αρχής. Πριν λίγα χρόνια ήταν 1.000 δημοτικοί αστυνομικοί, τώρα είναι ελάχιστοι. Στην Κυψέλη -για παράδειγμα- είναι μόλις δύο στον άγιο Παύλο σε μια 24ωρη βάρδια. Είναι πολύ σημαντικό, η δημοτική αστυνομία πρέπει να ενισχυθεί».

Ακολούθως, σε παρέμβασή του ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε: «Η δημοτική αστυνομία δεν ασχολείται με την εγκληματικότητα. Δεν είμαστε Νέα Υόρκη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνεργάζεται. Θα συμφωνήσω ότι πρέπει να ενισχυθεί, ήταν 1.200 οι δημοτικοί αστυνομικοί. Τώρα είναι λιγότεροι – από 400 έχουν αυξηθεί, έχουν και νέο εξοπλισμό. Το 2019 είχα δει περιπολικό της αστυνομίας που έμπαιναν οι άνθρωποι από το παράθυρο – τόσο “πίσω από τον ήλιο” ήμασταν. Τώρα ευτυχώς δεν είμαστε εκεί, αλλά προχωρούν οι νέες προσλήψεις – 180 με το υπουργείο Εσωτερικών. Να συμφωνήσουμε όμως μαζί να διεκδικήσουμε κι άλλες. Δεν ξέρω από που προκύπτουν τα θέματα απορροφητικότητας για τον φωτισμό. Έχουν αλλάξει 22.000 με 23.000 και η εργολαβία συνεχίζεται. Και καλό είναι να είμαστε ξεκάθαροι για τις θέσεις μας: οι κάμερες είναι προτεραιότητα. Έχει αλλάξει η εποχή πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς μαζί της. Ρωτήστε τα παιδιά τους παππούδες τις γιαγιάδες στις παιδικές χαρές».

Στην συνέχεια, σε ανταπάντησή του ο κ. Δούκας τόνισε: «Στις γειτονιές στις πλατείες στις παιδικές χαρές που μιλάω με τους ανθρώπους, έχουμε πια και μέσα για να μειώσουμε την μικροπαραβατικότητα και την μικροεγκληματικότητα. Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Αθήνα είναι ότι έχουν αυξηθεί πολύ και τα δύο γιατί δεν υπάρχει παρουσία – δεν τους βλέπουν και αυτό μας ζητούν. Δεν είναι προτεραιότητά μου οι κάμερες γιατί σε μία παιδική χαρά το πρόβλημα δεν είναι η κάμερα αλλά να υπάρχει αστυνομικός. Σε κρίσιμες εισόδους και εξόδους της πόλης βεβαίως -που είναι πάρα πολύ δύσκολο- να το δούμε. Αλλά ότι θα επικρατήσει, ότι θα υπάρχουν να μας παρακολουθούν, αυτό δε νομίζω ότι είναι λύση για την ασφάλεια. Τα θέματα της ασφάλειας πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε συνεκτικά και με οργάνωση. Τι έγινε το περίφημο μνημόνιο ελληνικής αστυνομίας και δημοτικής αστυνομίας όπως είχατε προχωρήσει με τον κύριο Θεοδωρικάκο; Γιατί δεν προχώρησε;».

Ο κ. Μπακογιάννης απάντησε: «Το μνημόνιο που κάναμε με τον κύριο Χρυσοχοΐδη λειτουργεί. Ρωτήστε τον Σύλλογο κατοίκων Αγίου Παύλου. Ρωτήστε και θα σας πουν πως λειτουργεί θα σας πουν και την βήματα έχουν γίνει και τι βήματα έχουμε ακόμα να κάνουμε. Σε καμία περίπτωση δεν θα με ακούσετε να σας λέω να φέρουμε τις κάμερες για να υποκαταστήσουν τις αστυνομικούς. Δίνουμε τη μάχη για την περισσότερη αστυνόμευση. Από την πρώτη μέρα έχουμε συγκρουστεί. Ο ρόλος του δημάρχου είναι να μεταφέρει και την κραυγή αγωνίας των αθηναίων. Έχουμε ένα δημόσιο βήμα γι’ αυτό και έχει σημασία να συμφωνήσουμε. Δεν υπάρχει αριστερή και δεξιά ασφάλεια. Μία είναι. Να συμφωνήσουμε μαζί σε παραπάνω αστυνόμευση να διεκδικήσουμε κάμερες, το νέο θεσμικό πλαίσιο και για τα ναρκωτικά. Εγώ έχω πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, με το μοντέλο της Λισαβόνας. Να δούμε πως επιτέλους μπορούμε να μπούμε στον 21ο αιώνα. Μαζί».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ