Χρυσοχοΐδης στον Realfm 97,8: Συνολική ανασύνταξη στο ΕΣΥ – Τι είπε για τις καθυστερήσεις στα χειρουργεία

«Τα πρόσωπα ασφαλώς παίζουν κρίσιμο ρόλο και υπάρχει θέμα συνολικό διοίκησης όχι μόνο των νοσοκομείων αλλά ολόκληρου του συστήματος υγείας γιατί είναι ένα σύστημα αφημένο για πολλά χρόνια. Θέλει μια συνολική ανασύνταξη. Αλλά δεν είναι τα πρόσωπα πάνω από όλα, πρώτα και πάνω από όλα είναι οι άνθρωποι του συστήματος: οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό. Εκεί είναι το ζήτημα που πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελλατόλα.

«Το θέμα της χρηματοδότησης, οι εργασιακές σχέσεις, είναι μια σειρά από πράγματα που θα κινήσουν το σύστημα προς τα μπρος και στη συνέχεια, υπάρχει το θέμα της διοίκησης μέσα σε ένα πλαίσιο αρκετά καινούργιο που πρέπει να μπει. Το πλαίσιο υπάρχει αλλά δεν εφαρμόζεται» πρόσθεσε.

«Υπάρχει μια ρητορική που δεν συνάδει με την πραγματικότητα και είναι κρίμα που η αντιπολίτευση δεν ασκεί σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση μαζί μας. Φέτος έχουμε 4.500 νοσηλευτές που προσλαμβάνονται. Στο τέλος της ημέρας, δυστυχώς, δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι. Να σας πω ένα δεύτερο παράδειγμα. Πριν από 1,5 μήνα προκηρύξαμε 270 θέσεις για το ΕΚΑΒ Αττικής και προσήλθαν μόνο 119. Στην Ευρώπη λείπουν 1 εκατ. εργατικά χέρια στον τομέα της υγείας, επαγγελματίες υγείας. Υπάρχει ένα συνολικότερο πρόβλημα στην αγορά εργασίας, άρα είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο της αγοράς εργασίας και της Ευρώπης και να δούμε με ποιον τρόπο θα καλύψουμε αυτά τα κενά» περιέγραψε ο υπουργός.

«Υπάρχουν θέματα για τον μισθό των γιατρών και των νοσηλευτών, έχουν αντιμετωπιστεί σε έναν βαθμό, έχουν δοθεί κάποιες αυξήσεις αλλά θα το δούμε προσεχώς και ο Πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του. Η αγορά εργασίας προσφέρει σήμερα πολλές ευκαιρίες πλήρους απασχόλησης με καλύτερες συνθήκες, σύμφωνα με τους ανθρώπους, Άρα υπάρχει μια νέα πραγματικότητα που πρέπει να δούμε και συνεπώς να κάνουμε το σύστημα ελκυστικό» σχολίασε.

Στη συνέχεια ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως «υπάρχει ένα ζήτημα απροθυμίας και έλλειψης προσωπικού συνολικά», ενώ σημείωσε πως σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για να ξαναέρθουν πίσω επιστήμονες.

Για τις καθυστερήσεις στα χειρουργεία

«Ο covid πήγε πίσω πολλά πράγματα. Κάποια νοσοκομεία έκλεισαν και δεν έκαναν τακτικά χειρουργεία, 2 χρόνια το ΕΣΥ ασχολήθηκε αποκλειστικά με τον covid. Αυτό πήγε πίσω εκατοντάδες ή χιλιάδες τακτικές εγχειρήσεις. Τα περιστατικά τα ογκολογικά γίνονται εντός 10 ημερών και δεν αφήνουν οι χειρουργοί να εξελιχθεί επικίνδυνο περιστατικό. Δημιουργείται μια ενιαία λίστα για όλη τη χώρα και σε περίπου 1 μήνα θα έχω ξεκάθαρη εικόνα πόσοι πραγματικά περιμένουν να χειρουργηθούν και στη συνέχεια θα υπάρξει λύση και πολύ γρήγορα και τότε θα σας την ανακοινώσουμε» υπογράμμισε.

Προσωπικός γιατρός

«Στον προσωπικό γιατρό υπάρχει το ζήτημα ότι δεν προσήλθαν 1.500 γιατροί, τόσοι λείπουν. Αυτό το κενό πρέπει να καλυφθεί άμεσα, ώστε η χώρα να αποκτήσει αυτόν τον θεσμό. Ο προσωπικός γιατρός δεν κάνει διάγνωση, ούτε εξετάσεις. Παρακολουθεί στενά τους ασθενείς. Αυτό το νόημα έχει αυτή η πρώτη απόπειρα που γίνεται» είπε ο υπουργός.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ