Χριστοδουλάκης στον Realfm 97,8: Δεν κατάλαβα γιατί σηκώθηκε τέτοια φασαρία – Τι είπε για την αυριανή εκδήλωση με Τεμπονέρα- Αχτσιόγλου

Για την εκδήλωση της «Εφημερίδας των Συντακτών» με τίτλο «Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη, ποιος;» στην οποία θα δώσει ο ίδιος το παρών μαζί με τον Διονύση Τεμπονέρα και την Έφη Αχτσιόγλου, μίλησε μεταξύ άλλων ο Μανώλης Χριστοδουλάκης στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Όπως εξήγησε ο κ. Χριστοδουλάκης, «το απόλυτα φυσιολογικό ή αυτονόητο είναι βουλευτές ή στελέχη που εκπροσωπούν το κόμμα τους ειδικά σε τέτοιου είδους συζητήσεις, να επιδιώκουν και να διεκδικούν να πείθουν για ποιον λόγο το δικό τους κόμμα και όχι κάποιο άλλο, ο δικός τους εκλεγμένος πρόεδρος και όχι κάποιος άλλος, είναι ο κατάλληλος για να μπορέσει ο φορέας να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα ότι απέναντι σε μια φαινομενική κυριαρχία μπορεί να υπάρξει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Αυτή την άποψη έχω και θα εκπροσωπήσω αύριο στην εκδήλωση».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι «δεν κατάλαβα γιατί πήρε αυτή τη διάσταση η συζήτηση με την εξής έννοια: είναι μία εκδήλωση που διοργανώνει μια εφημερίδα. Εγώ να αντιληφθώ ότι ο τίτλος είναι λίγο προβοκατόρικος και διεγείρει την κουβέντα αλλά όπως σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις κρινόμαστε από τις απαντήσεις που δίνουμε, όχι από τις ερωτήσεις. Δεν κατάλαβα γιατί σηκώθηκε τόση φασαρία».

Ο κ. Χριστοδουλάκης δε συμπλήρωσε ότι «ΠΑΣΟΚ και Νίκος Ανδρουλάκης είναι η απάντηση στην ερώτηση «απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη, ποιος».

«Έχει ξεκινήσει μια κουβέντα. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές διήγειραν την κουβέντα. Αυτή που ο καθένας μπορεί να αντιλαμβάνεται από τη δική του οπτική. Το ΠΑΣΟΚ έχει καθαρή τοποθέτηση. Προφανώς και ενθαρρύνουμε ακόμη και συζητήσεις ή προγραμματικές συγκλίσεις σε επίπεδο μάχης όχι πίσω από κλειστές πόρτες ή με τη μορφή συγκόλλησης ή συνένωσης κομμάτων και μηχανισμών. Είδαμε τέτοια σχήματα στην Αυτοδιοίκηση ή και σε συνδικάτα. Αυτό δεν συνδέεται με οποιαδήποτε κουβέντα ενοποίησης και συγκόλλησης κομμάτων και μηχανισμών. Κάτι τέτοιο είναι και αναποτελεσματικό».

Για τους αγρότες ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι «υπάρχει μόνο ένας υπεύθυνος που έχει γιγαντωθεί το μέτωπο αντίδρασης των αγροτών και αυτή είναι η κυβέρνηση της ΝΔ. Θεωρώ ότι υπήρξε και υπάρχει μια τεράστια καθυστέρηση ανταπόκρισης από την πλευρά της κυβέρνησης στα κατά γενική ομολογία δίκαια αιτήματά τους. Πολλές φορές υπάρχει και η έκφραση μιας αλαζονείας κυβερνητικών στελεχών απέναντι στα αιτήματα των αγροτών. Χαρακτηριστική είναι η ματαίωση της συνάντησης του κ. Αυγενάκη με τους αγρότες στην Αλεξανδρούπολη.

Εμείς δεν πλειοδοτούμε στα μέτρα ανακούφισης. Πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί η χώρα μας το βασικό σχέδιο της ΚΑΠ. Το δεύτερο είναι το πώς βλέπουμε το κόστος της ενέργειας και ιδίως πώς λειτουργούν οι ενεργειακές κοινότητες στις αγροτικές περιοχές. Μιλάμε επίσης για την αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και για δίκαιες αποζημιώσεις. Πρέπει επίσης να υπάρχει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα παράνομων ελληνοποιήσεων».

Σχετικά με τα μη κρατικά Πανεπιστήμια ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «σήμερα το απόγευμα έχουμε μια μεγάλη εκδήλωση κατά την οποία θα αποτυπωθεί η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο νομοσχέδιο. Δεν είμαστε δογματικά αρνητικοί απέναντι στην συζήτηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Την κουβέντα οφείλουμε να την κάνουμε με τον συνταγματικά προβλεπόμενο τρόπο. Θα έπρεπε  να έχει γίνει στο πλαίσιο της αναθεώρησης του άρθρου 16 και όχι με το παραθυράκι των διακρατικών συμφωνιών. Είναι επίσης σημαντικό τι κριτήρια θα διασφαλίζουν την ποιότητα των ακαδημαϊκών σπουδών. Και τέλος πρέπει να συνδεθεί αυτή η συζήτηση άμεσα με εκείνη για την ενίσχυση του δημοσίου Πανεπιστημίου».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ