Belharra, τορπίλες, Rafale και υλικά υποβρυχίων στη Βουλή

Τέσσερα σημαντικά προγράμματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις συζητήθηκαν χθες στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η χθεσινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής ήταν ιστορικής σημασίας, αφού εκτός από την απόκτηση των νέων 6 Rafale συζητήθηκαν ακόμη τρία πολύ σημαντικά προγράμματα.

Το πρώτο ήταν η ναυπήγηση των φρεγατών Belharra, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία έναρξης των εργασιών.

Το δεύτερο ήταν η έγκριση για την αγορά συνολικά 44 τορπίλων βαρέως τύπου για τα υποβρύχια – φαντάσματα του Αιγαίου, Type 214 «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ».

To τρίτο ήταν το πρόγραμμα Excess Material για τα 4 υποβρύχια «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ». Όπως έγινε γνωστό πρόκειται για εκκρεμότητα από το πρόγραμμα ναυπήγησης και έχει να κάνει με υλικά, που θα δημιουργήσουν χρήσιμο απόθεμα.

Βουλή Ένοπλες Δυνάμεις εξοπλιστικά

O Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, για την διαδικασία εξέλιξης των τεσσάρων εξοπλιστικών προγραμμάτων ΓΕΑ και ΓΕΝ  που θα υλοποιηθούν με ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις και θα ψηφιστούν από την  Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Επιπλέον για ένα πρόγραμμα αιτήθηκε η γνωμοδότηση της Επιτροπής για την κατακύρωση της σύμβασης αυτής.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ κ. Αριστείδης Αλεξόπουλος.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ