Μπαλάφας: Voucher για απορρόφηση 10.000 παιδιών από παιδικούς σταθμούς – ΒΙΝΤΕΟ

Δεν επαληθεύτηκαν οι καταστροφολογικές προβλέψεις για το ναυάγιο του νέου σχεδιασμού σχετικά με την απορρόφηση των παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς, ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη.

“Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε και εμείς και εσείς κ. Συντυχάκη, όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν ικανοποιούνταν το σύνολο των αιτήσεων των γονέων για την εισαγωγή των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό ισχύει σε όλη την διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής 2007-2013. Παράδεισοι επί της γης δεν υπάρχουν και όπου προσπαθήθηκε να δημιουργηθούν, είτε απέτυχαν, είτε δημιούργησαν άλλες καταστάσεις.

Την φετινή χρονιά εφαρμόσαμε για πρώτη φορά αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης τους ζητήματος. Παρείχαμε δηλαδή στον κάθε γονιό το λεγόμενο voucher, με βάση το οποίο αναζητά και επιλέγει παιδικό σταθμό για το παιδί του. Και με προτεραιότητα: πρώτες στη μοριοδότηση είναι οι φτωχές οικογένειες, που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και οι οικογένειες με παιδιά με αναπηρία, πράγμα που δεν γινόταν τις προηγούμενες φορές.

Στο ζήτημα αυτό τα πράγματα εξελίσσονται σύμφωνα με ένα σχέδιο και για να είμαστε ειλικρινείς δεν επαληθεύθηκαν οι καταστροφολογίες ορισμένων.

Τι λένε τα στοιχεία:

Για το 2016-2017,

–          έχουμε 66.397 ωφελούμενους έναντι των 66.292 του προηγούμενου έτους,

–          οι δικαιούχοι που πήραν στην πρώτη φάση voucher, ήταν 84.800 παιδιά. Πέρυσι ήταν 81.720″ τόνισε ο κ. Μπαλάφας και πρόσθεσε:

“Δεν σταματήσαμε όμως εδώ. Υπάρχει ένας αριθμός περίπου 10.000 voucher που λόγω αδυναμίας σύζευξης επιθυμίας γονιού και διατιθέμενων δομών, δεν έχουν όλα αξιοποιηθεί και τα οποία είναι στην διάθεση των γονιών.

Ταυτόχρονα γίνεται μια δεύτερη κατανομή, λόγω κενών θέσεων που υπάρχουν σε διάφορες δομές και οι γονείς που δεν έχουν λάβει voucher με την πρώτη κατανομή των θέσεων θα μπορέσουν να λάβουν, όσοι επιλεγούν, με την προσκόμιση αντίστοιχης βεβαίωσης από την οικεία δομή, πως υπάρχει δεσμευμένη θέση για το εν λόγω παιδί.

Ήδη, έχουν γίνει 13.000 αιτήσεις. Η ανακοίνωση της λίστας, όπως μας διαβεβαίωσαν από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), θα γίνει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου το αργότερο. Ο ρεαλιστικός στόχος είναι να δοθεί σε όλους τους αιτούντες το voucher ώστε να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων.

Αυτό θα γίνει με την προβλεπόμενη αύξηση του προϋπολογισμού (συνολικά για το πρόγραμμα για το έτος 2016/17 θα δοθούν 194,5 εκατομμύρια, 68,5 εκατομμύρια από εθνικούς πόρους του ΥΠΕΣΔΑ, περίπου 30 εκατομμύρια από το Υπουργεία Εργασίας και το υπόλοιπο ποσό από Π.Ε.Π και ΕΠΑΝΑΔ)

Όσον αφορά την αναφορά σας για την ανάγκη δημιουργίας και άλλων δομών, αυτή η ανάγκη υπάρχει και πάντα θα υπάρχει. Είδα ένα αντίστοιχο αίτημα πρόσφατα από τον Δήμο Πάτρας, πολύ λογικό, αλλά θα επαναλάβω ότι η ανάπτυξη των δομών γίνεται με ευθύνη του εκάστοτε Δήμου, τους οποίους προσπαθούμε να ενισχύσουμε.

Όσον αφορά το ερώτημά σας για τις ανανεώσεις συμβάσεων όλων των εργαζομένων για όλους τους Δήμους.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία ανανέωσης συμβάσεων του προσωπικού των δομών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, έχουν γίνει τα εξής, που είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε:

 

1.      Με το άρθρο 72 του 4342/2015 εξαιρέθηκε το προσωπικό των δομών του προγράμματος από την έγκριση ΠΥΣ και η ανανέωση των συμβάσεων γίνεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ή του Διοικητικού Συμβουλίου αν πρόκειται για ΝΠΔΔ.

2.      Με το άρθρο 68 του προσφάτων ψηφισθέντος νομοσχεδίου του Υπ. Παιδείας «Ρυθμίσεις για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση και άλλες διατάξεις»  ορίζεται ρητά πως άρνηση ανανέωσης γίνεται μόνο για σπουδαίο λόγο με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου για την ανανέωση οργάνου”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ