Αβραμόπουλος στον Realfm 97,8: Ο κ. Μητσοτάκης θα γυρίσει από τις ΗΠΑ με ενισχυμένη την εικόνα και τον ρόλο μας στην περιοχή

Ο πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στον Realfm 97,8 και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

“Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ιδιαίτερα κάτω από αυτή την συγκυρία, με την ευρύτερη γειτονιά μας σε μια γεωπολιτική κινητικότητα και με τις εξελίξεις στην Ουκρανία να έχουν ήδη διαμορφώσει ένα κλίμα αστάθειας, αβεβαιότητας και ρευστότητας, αναδεικνύει κατ’αρχήν, και αυτός είναι ένας από τους βασικούς σκοπούς αυτής της επίσκεψης, την γεωστρατηγική σημασία που έχει στα μάτια αλλά και στη στρατηγική του ευρω-ατλαντικού συστήματος η χώρα μας και τον τελευταίο καιρό ενισχύεται” είπε αρχικά.

“Είμαι βέβαιος ότι είτε επίσημα είτε πίσω από τις κλειστές πόρτες με τον πρόεδρο Μπάιντεν καθώς και με τις επίσημες ομιλίες του πρωθυπουργού η Ελλάδα θα προβληθεί στα πλαίσια της ευρω-ατλαντικής στρατηγικής ασφάλειας. Εκεί θα συζητηθούν σίγουρα και άλλα θέματα. Εγώ βλέπω αυτή την επίσκεψη σαν μια πολύ σημαντική στιγμή για το μέλλον της χώρας μας στην ευρύτερη γειτονιά και με έναν νέο ρόλο στο όνομα των δεσμεύσεών της που συνειδητά έχει αναλάβει απέναντι στην ευρω-ατλαντική συμμαχία” πρόσθεσε.

“Πρέπει εμείς να αναδεικνύουμε τον δικό μας γεωστρατηγικό ρόλο”

“Πρέπει εμείς να αναδεικνύουμε τον δικό μας γεωστρατηγικό ρόλο. Συχνά ετεροπροσδιοριζόμαστε, κάθε ημέρα κοιτάμε τι γίνεται στην Τουρκία. Δεν είναι εκεί το θέμα μας, η Τουρκία κάνει την δουλειά της, έχει τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα. Πολλά εξ αυτών, τώρα δε που αφυπνίστηκε και το βαθύ κράτος, έχουμε κάθε λόγο εμείς να χαράζουμε την δική μας πολιτική. Είτε στις ΗΠΑ είτε στις διμερείς μας επαφές με σημαντικές χώρες της Ευρώπης πρέπει να γνωρίζουμε ότι ανεξάρτητα από το τι μπορεί να λέγεται δημόσια, πίσω από τις κλειστές πόρτες οι σχέσεις τους θα είναι ισχυρές. Πράγματι, υπάρχει πάντοτε ανησυχία στη Δύση, μήπως διολισθήσει σε άλλη σφαίρα επιρροής η Τουρκία, κάτι που δεν φαίνεται να θέλει αλλά έχει απλώς το δικό της διπλωματικό παιχνίδι να παίζει” τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

“Πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα γυρίσει πίσω με ενισχυμένη την εικόνα και τον ρόλο μας στην περιοχή” υπογράμμισε.

“Σας το λέω και ως πρώην υπουργός Αμύνης, έχουμε από τα ισχυρότερα και πιο αποτελεσματικά αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη. Μέχρι πριν από λίγο καιρό ήμασταν πρώτοι σε δαπάνες με βάση το ΑΕΠ σε αμυντικούς εξοπλισμούς” ανέφερε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ