Άσκηση ORION: Η Ελλάδα στην «ελίτ της Μεσογείου»

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη άσκηση των τελευταίων δεκαετιών που οργάνωσε η Γαλλία στην Μεσόγειο, με την συμμετοχή και της Ελλάδας.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η Στρατηγική Συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας όπως έχουμε αρκετές φορές αναλύσει στο enikos.gr βρίσκεται πλέον στο ισχυρότερο ιστορικά επίπεδο, με τις Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών να συνεργάζονται όλο και περισσότερο όλο και πιο συχνά σε πολλές ασκήσεις με διάφορα σενάρια.

Στη δεύτερη φάση της Άσκησης Orion συμμετείχαν 7.000 στρατιώτες από 8 χώρες – Συμμάχους του ΝΑΤΟ -συμπεριλαμβανομένου της χώρας υποδοχής, Γαλλία. Η ORION δίνει έμφαση τόσο σε χερσαίες αμυντικές επιχειρήσεις στη γη, όσο και από αέρος, θαλάσσης αλλά και σε ένα νέο πεδίο προκλήσεων, που αποτελεί το χαρακτηριστικό της νέας αποχής, τον κυβερνοχώρο.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με την Φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ στην Πολυεθνική Άσκηση των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων με την επωνυμία «ORION 2023», η οποία έλαβε χώρα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κεντρικής και Δυτικής Μεσογείου, με την συμμετοχή Ναυτικών Μονάδων από την Γερμανία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ολλανδία.

Η «ORION 2023» εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και στο πλαίσιο υλοποίησης των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που υπεγράφησαν μεταξύ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγού Thierry Burkhard, και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, της διαλειτουργικότητας και της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων σε διμερές και συμμαχικό πλαίσιο.

Σκοπός της Άσκησης ήταν η προετοιμασία για εκτέλεση επιχειρήσεων και η επαύξηση της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών Χωρών στο πλαίσιο της Συμμαχίας, και βασίστηκε στην εξέταση σεναρίου που αφορούσε στην αποσταθεροποίηση υποθετικής συμμαχικής χώρας, λόγω στρατιωτικών και υβριδικών επιθετικών ενεργειών συνορεύουσας χώρας. Σε εφαρμογή του Άρθρου 5 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ που αφορά στην συλλογική άμυνα και σχετικού ψηφίσματος του ΟΗΕ, ακολούθησε ανάπτυξη των δυνάμεων της Συμμαχίας προκειμένου να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης και να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της συμμάχου χώρας.

Η «ORION 2023» αποτελεί συνέχεια της άσκησης POLARIS, που διοργανώθηκε το 2021 από τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις (πατήστε εδώ), και κατά την διάρκειά της υλοποιήθηκαν σύνθετα διακλαδικά επιχειρησιακά σενάρια διεξαγωγής επιχειρήσεων σε πολλαπλούς τομείς και πεδία σύγκρουσης. Η Φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ συμμετείχε σε αντικείμενα σύνθεσης κοινής επιχειρησιακής εικόνας επιφανείας και αέρος, προχωρητικών ελιγμών, πολέμου επιφανείας, καθώς και απόκτησης και διατήρησης θαλάσσιου ελέγχου στο πλαίσιο εκτέλεσης αμφίβιας επιχείρησης.

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ σε σχετική του ανακοίνωση, την Πέμπτη 2 Μαρτίου και επί του Πλοίου Διοίκησης Αμφίβιων Επιχειρήσεων (LHD) FS TONNERRE, έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV Day) της Άσκησης, την οποία παρακολούθησαν ο Αρχηγός του Επιτελείου Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγός Thierry Burkhard, οι Αρχηγοί των 3 Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, οι Αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σαουδικής Αραβίας, οι Ακόλουθοι Άμυνας (ΑΚΑΜ) των συμμετεχουσών Χωρών, καθώς και ο ΑΚΑΜ της Ελλάδας στην Γαλλία Σμήναρχος (Ι) Κωνσταντίνος Καραβίτης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ