Απόβαση αρματαγωγών και ZUBR με πεζοναύτες, κομάντο και άρματα στην Χίο με 7 μποφόρ

Μεγάλη απόβαση των Ενόπλων Δυνάμεων, σήμερα, στην Χίο στο πλαίσιο κορύφωσης της μεγάλης Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεγάλης Κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 23», τη στιγμή που στο Αιγαίο πνέουν άνεμοι 7 μποφόρ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο πόλεμος και οι απειλές εν γένει δεν εκτυλίσσονται σε ιδανικές καιρικές συνθήκες και σίγουρα πολλές είναι οι φορές – ιστορικά αλλά και προσφάτως με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – που η κάθε πλευρά προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις κακές καιρικές συνθήκες ως στρατηγικό πλεονέκτημα.

Άσκηση Παρμενίων- Χίος

Εν προκειμένω, με την Εθνική Διακλαδική Άσκηση Μεγάλης Κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 23» να βρίσκεται εν εξελίξει σήμερα, Τρίτη 3 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται μεγάλη αποβατική ενέργεια στην Χίο και πιο συγκεκριμένα στον Βολισσό. Το σενάριο περιλαμβάνει αποβατικές ενέργειες ενίσχυσης νήσων.

Δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, με πεζοναύτες, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και οχήματα υποστήριξης αναμένεται να προσεγγίσουν τις ακτές ενώ παρά τα 7 μποφόρ που θα πνέουν στο Αιγαίο εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα βρεθεί το παράθυρο ευκαιρίας ώστε να πραγματοποιήσει ξεχωριστή απόβαση το ZUBR με κομάντο.

Το «παρών» θα δώσουν ο διοικητής ΑΣΔΕΝ, Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου καθώς και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Δημήτριος Κατάρας.

Την Κυριακή, 1η Οκτωβρίου, σε απόλυτη συνεργασία με την άσκηση του Πολιτικού Τομέα ΤΑΑΣ «ΑΝΤΙΟΧΟΣ – 23» με την συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων σε Κεντρικό και Περιφερειακό επίπεδο, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με απόλυτη επιτυχία η μερική ενεργοποίηση ενός Τάγματος Κινητής Εφεδρείας (ΤΚΕ) στην περιοχή της Αττικής, για την εξάσκηση στην εφαρμογή των διαδικασιών και ενημέρωσης των επιστράτων, για τις αρμοδιότητες και την αποστολή τους στον τομέα της Πολιτικής Άμυνας.

Χθες, Δευτέρα 2 Οκτωβρίου ενεργοποιήθηκε με επιτυχία το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης της Χώρας στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, για την περίπτωση αεροπορικής επίθεσης χημικών, βιολογικών,  ραδιολογικών και πυρηνικών περιστατικών. Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά συμμετείχαν καθολικά στην άσκηση οι Εκκλησίες των Μητροπολιτικών και των μεγάλων ενοριών, με τις καμπάνες να ηχούν συνεχώς.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ