Αποστόλου: Αυτό που ζητούν οι θεσμοί είναι εξοντωτικό

Τις βασικές κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έδωσε o αναπληρωτής υπουργός για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους αρμόδιους υπουργούς κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα αναγκαία μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας, αλλά και η στρατηγική ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της αγροτικής οικονομίας.

«Μας δίνετε δύναμη με την παρουσία σας», είπε προς τον πρωθυπουργό ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για την Αγροτική Ανάπτυξη, Βαγγέλης Αποστόλου και πρόσθεσε πως πρέπει να «δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τη φορολογική αφαίμαξη». Ο κ. Αποστόλου έκανε ειδική αναφορά και στα προβλήματα τα οποία βρήκαν από πρόστιμα και καταλογισμούς «που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, καθώς και από καθυστερήσεις του προηγούμενου προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, που απ’ ό,τι φαίνεται, παρά τις προσπάθειες που γίνονται, υπάρχει κίνδυνος να απωλέσουμε κοντά στο 1 δισ. ευρώ».

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι στη διαπραγμάτευση θα μπει εκ των πραγμάτων το θέμα της φορολόγησης των αγροτών. «Αυτό που ζητούν οι θεσμοί είναι εξοντωτικό», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε, μάλιστα ότι ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις ενισχύσεις. «Οι ενισχύσεις, σύμφωνα με την κοινή αγροτική πολιτική, είναι βοήθεια στο κόστος παραγωγής. «Θα δούμε, λοιπόν, εκεί το μεγάλο ζήτημα της άνισης μεταχείρισης για τον απλούστατο λόγο ότι η οριζόντια διαχείριση των ενισχύσεων πλήττει τους χαμηλού εισοδήματος αγρότες και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες».

Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, στην πρόταση του υπουργείου προς τους θεσμούς συμπεριλαμβάνεται η καθιέρωση τιμολογίων πώλησης από τους αγρότες και η κατάργηση του τιμολογίου αγοράς από τους εμπόρους, ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Όπως αναφέρθηκε, το πρόσθετο κέρδος θα είναι περίπου 400 εκατ. ευρώ από το ΦΠΑ και από το διαφορετικό τρόπο φορολόγησης περίπου 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικό όφελος περίπου 700 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Τσίπρας: Η κυβέρνηση διεκδικεί φορολογία για τους αγρότες με ΦΠΑ 13% – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ