ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ: Αποκάλυψη Παναγιωτόπουλου για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έδωσε τον οδικό χάρτη για τα 4 νέα πλοία.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικος Παναγιωτόπουλος πραγματοποίησε χθες μια ιστορικής σημασίας επίσκεψη στα γαλλικά Ναυπηγεία της NAVAL, στο Λοριάν (Lorien) της Γαλλίας. Ιστορική διότι είναι η πρώτη φορά από το 1989 που η Ελλάδα ναυπηγεί νέες φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό.

του Χρήστου Μαζανίτη 

Το enikos.gr βρέθηκε εκεί, στην γαλλική πόλη που χτίζεται το αύριο του Πολεμικού Ναυτικού, απ’ όπου και οι αποκλειστικές φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα.

Συνοδευόμενος από την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την πρόοδο των εργασιών στην πρώτη ελληνική Belharra και να ενημερωθεί για τις τεχνικές λεπτομέρειες επί του πλοίου που θα αποτελέσει από το 2025 την αιχμή του Πολεμικού Ναυτικού.

«Προσβλέπουμε στην συνεργασία με ελληνικές εταιρείες στο κομμάτι της βιομηχανικής παραγωγής» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στο ναυπηγείο ο Νικος Παναγιωτοπουλος.

«Μαζί θα προστατέψουμε όλα τα συμφέροντα μας και πλέον ανοίγεται ο δρόμος και για το διάστημα» τόνισε από την πλευρά της στην ομιλίας της η Γαλλίδα υπουργός.

Όμως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, έβγαλε και δυο σημαντικές ειδήσεις. Η πρώτη ότι η σύμβαση ναυπήγησης των φρεγατών Belharra, στην οποία θα περιγράφονται λεπτομερώς η διαμόρφωση και άλλες τεχνικές λεπτομέρειες θα κατατεθεί και υπογράφει ως τον Μάρτιο.

Η δεύτερη ήρθε σε ερώτηση του υπογράφοντα σχετικά με τις κορβέτες. Όπως αποκάλυψε ο κος Παναγιωτόπουλος η τελική απόφαση θα ληφθεί μες στους επόμενους δυο μήνες. «Υπάρχει σε εξέλιξη το πρόγραμμα των κορβέτων και οι gowind αποτελούν μια ισχυρή υποψηφιότητα. Το Πολεμικό Ναυτικό αξιολογεί τις προτάσεις» ανέφερε ενώ σε ερώτηση για την πιθανότητα ναυπήγησης και 4ης φρεγάτας Belharra υπενθύμισε ότι είναι δικαίωμα της Ελλάδας που «θα δούμε ποτέ θα την ενεργοποιήσουμε».

Η κα Παρλί έδωσε πολύ μεγάλη σημασία στην Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, μέσα από την οποία περνάει η βούληση της Γαλλίας για μια ενωμένη στρατιωτικά Ευρώπη. «Αυτό θα σφυρηλατήσει την Ευρώπη του αύριο» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ μίλησε και για την επιχείρηση IRINI στην Λιβύη, «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε απειλές, προκλήσεις και τρομοκρατία. Μαζί με ισχυρή πολιτική βούληση μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε .

Θέλω να εξάρω την πολυεθνική συνεργασία στην Μεσόγειο με την επιχείρηση Ειρήνη».

Κατά την διάρκεια της ξενάγησης στο Ναυπηγείο της NAVAL, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε την δυνατότητα να δει από κοντά και την κορβέτα κλάσης GOWIND 2500, που ναυπηγείσαι για λογαριασμό του πολεμικού ναυτικού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ