Η ιστορική επίσκεψη στο Λοριάν – Σήμερα και η ναυπήγηση της πρώτης ελληνικής Belharra

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στο ναυπηγείο που χτίζεται η πρώτη Belharra.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Χρειάστηκαν να περάσουν 32 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία φορά που ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την ναυπήγηση φρεγατών. Από το μακρινό 1989 και την απόφαση της τότε κυβέρνησης για την ναυπήγηση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ, κλάσης ΥΔΡΑ, μέχρι σήμερα, ο χρόνος είναι πολύς, η τεχνολογία έχει κάνει αλματώδη βήματα και οι απαιτήσεις στο σύγχρονο πεδίο των προκλήσεων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Στις 4.45 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η ιστορική επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στο ναυπηγείο του Λοριάν, στην βορειοδυτική Γαλλία. Εκεί όπου ξεκινά το χτίσιμο της πρώτης από τις συνολικά 3+1 φρεγάτες Belharra του Πολεμικού Ναυτικού.

Belharra

 

Τον Νίκο Παναγιωτόπουλο θα συνοδεύει η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, με την οποία θα παραχωρήσουν και συνέντευξη τύπου από τα ναυπηγεία της NAVAL.

Η Ελλάδα ανακοίνωσε στις 28 Σεπτεμβρίου ότι σκοπεύει να παραγγείλει τρεις Φρεγάτες Άμυνας και Επέμβασης (FDI) γαλλικής κατασκευής, με προαίρεση αγοράς και τέταρτης. Αυτές οι φρεγάτες μάχης τελευταίας γενιάς κατασκευάζονται στο ναυπηγείο της Naval Group στο Lorient, με το πρώτο πλοίο να σχεδιάζεται να παραδοθεί στην χώρα μας το 2025.

 

Οι δύο υπουργοί θα έχουν την δυνατότητα, σήμερα, να επιβλέψουν την πρόοδο των εργασιών αυτής της φρεγάτας 1ης βαθμίδας που προορίζεται να εξοπλίσει όχι μόνο το Ελληνικό αλλά και το γαλλικό πολεμικό ναυτικό.

Όπως επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση το γαλλικό υπουργείο άμυνας, «αυτό το ταξίδι θα απεικονίσει τη ζωτικότητα της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, που χαρακτηρίστηκε από μια πρώτη παραγγελία στις αρχές του 2021 για 18 γαλλικά Rafales από την ελληνική κυβέρνηση».

Στο σημερινό ταξίδι ήταν προγραμματισμένο να βρίσκεται και ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης. Όμως, όπως έγινε χθες γνωστό με ανακοίνωση του ΓΕΝ, ο Αρχηγός βρέθηκε θετικός σε τεστ για τον κορονοϊό και βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Όμως, ο Ιανουάριος επιφυλάσσει ακόμη δύο πολύ σημαντικά κεφάλαια στις σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας και την Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας των δύο χωρών.

 

Η μία σημαντική ημερομηνία είναι η 19η Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται να προσγειωθούν στην 113 Πτέρυγα Μάχης, στην Τανάγρα, τα πρώτα 6 ελληνικά Rafale.

Η δεύτερη σημαντική ημερομηνία είναι η 21η Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται να επισκεφθεί το ελληνικό πεντάγωνο ο Γάλλος Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Τιερί Μπιουργκάρντ, σε μία ιστορικής σημασίας συνάντηση με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ