Αποστολή Αίγυπτος: Εντυπωσιακές εικόνες από την κορύφωση της άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 12» – ΦΩΤΟ

Το enikos.gr βρέθηκε στην Μεσόγειο όπου πραγματοποιήθηκε η κορύφωση της άσκησης ΜΕΔΟΥΣΑ 12 με απόβαση στις ακτές της Αλεξάνδρειας.

Αποστολή Αίγυπτος: Χρήστος Μαζανίτης

Το enrolls.gr βρέθηκε πάνω στο Αιγυπτιακό Ελικοπτεροφόρο κλάσης Mistral, ENS Gamal Abdel Nasser (L1010), από το οποίο κατέγραψε την κορύφωση της Άσκησης ΜΕΔΟΥΣΑ.

Αργά το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) της Διμερούς Διακλαδικής Άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ-12» Ελλάδας και Αιγύπτου που ξεκίνησε το Σάββατο 19 και διαρκεί ως την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022, στην Μεσόγειο ανοιχτά της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου.

Στην άσκηση είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα η Κύπρος, οι ΗΠΑ και για πρώτη φορά με Φρεγάτα η Σαουδική Αραβία, καθώς και με Παρατηρητές η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κονγκό, το Μαρόκο, το Μπαχρέιν και η Ρουμανία.

Η σειρά ασκήσεων «ΜΕΔΟΥΣΑ» εντάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν δρομολογηθεί και εκτελούνται με βάση το συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ για την ενδυνάμωση της συνέργειας και την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των συμμετεχουσών Χωρών, όπως και στο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδος και Αιγύπτου για το έτος 2022.

Η «ΜΕΔΟΥΣΑ» λαμβάνει χώρα από το 2015 εναλλάξ στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Το 2021 πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, με την πάγια διεξαγωγή αυξημένης δυσκολίας διακλαδικών επιχειρησιακών σεναρίων να την καθιστούν μία από τις σημαντικότερες διακλαδικές ασκήσεις της Ανατολικής Μεσογείου. Στην φετινή άσκηση, επιπλέον των Χωρών που έλαβαν μέρος το 2021 συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα οι ΗΠΑ, καθώς και με Παρατηρητές η Γερμανία, το Κονγκό, το Μπαχρέιν και η Ρουμανία.

Η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών πραγματοποιήθηκε στην ακτή «EL OMAYED», περίπου 30 χλμ βορειοδυτικά της Αεροπορικής Βάσης BORG EL ARAB και την παρακολούθησαν επί του Ελικοπτεροφόρου Πλοίου Αμφίβιων Επιχειρήσεων της Αιγύπτου LHD τ. MISTRAL ENS GAMAL ABDEL NASSER:

● Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Ομόλογό του Chief of Staff of the Egyptian Armed Forces Aντιστρατήγο Osama Roshdy Askar.

● Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

● Ο Chief of the Royal Navy Saudi Αντιναύαρχος Fahad Bin Abdullah Al Ghofaily, ως εκπρόσωπος του Chairman of the General Staff General Fayyad Bin Hamed Al-Ruwaili.

● Ο Διοικητής του Ναυτικού της Αιγύπτου Αντιναύαρχος Ashraf Ibrahim Atwa Megahed.

● Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασκήσεων – Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης – Προσομοίωσης του ΓΕΕΘΑ (ΔΑΕΕΠ) Αρχιπλοίαρχος Γεώργιος Αγγουράς ΠΝ.

● Οι Ακόλουθοι Άμυνας της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Κατά την διάρκεια της DV-DAY, οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σύνθετα διακλαδικά και υψηλού συντονισμού και απαιτήσεων επιχειρησιακά σενάρια, μεταξύ των οποίων άλματα στατικού ιμάντα και ελεύθερη πτώση αλεξιπτωτιστών από Ε/Π καθώς και καταρρίχηση με την μέθοδο fast rope, νηοψία και αναρρίχηση σε Πολεμικό Πλοίο, με επιστέγασμα την συνδυασμένη αμφίβια ενέργεια στην ακτή «EL OMAYED» με την υποστήριξη Μαχητικών Αεροσκαφών και Επιθετικών Ελικοπτέρων, που εκτέλεσαν εικονικές αεροπορικές προσβολές.

Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν διέλευση απονομής τιμών των Πολεμικών Πλοίων και των Ιπτάμενων Μέσων που συμμετείχαν στην άσκηση, στην οποία από πλευράς του Αιγυπτιακού Ναυτικού συμμετείχε και η νεότευκτη Φρεγάτα τ. MEKO A200 ENS AL AZIZ.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στον σύντομο χαιρετισμό του εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την επιτυχή διεξαγωγή της άσκησης, η οποία απέδειξε για ακόμα μία φορά το υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο των συμμετεχουσών μονάδων, αναφερόμενος δε στην αξία των πολυεθνικών συνεργασιών τόνισε την σπουδαιότητά τους για την ασφάλεια και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, που παγίως υποστηρίζουν έμπρακτα η Ελλάδα και η Αίγυπτος.

Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ 12

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ